Un donator misterios finanțează eforturile de a construi o așezare subacvatică permanentă: „Obiectivul este să trăim în ocean, pentru totdeauna” - HotNews.ro

Un donator misterios finanțează eforturile de a construi o așezare subacvatică permanentă: „Obiectivul este să trăim în
📅 2025-02-05

Implozia catastrofală a submersibilului „Titan” a ridicat numeroase semne de întrebare asupra domeniului turismului subacvatic, care, înainte de tragedie, era relativ necunoscută publicului larg. Cu toate acestea, numeroase proiecte subacvatice continuă să avanseze în sectorul privat, iar unul dintre ele își propune chiar să construiască o așezare umană subacvatică permanentă, relatează Gizmodo.

Obiectivul principal al proiectului DEEP este să stabilească o colonie subacvatică permanentă în scopuri de cercetare științifică și explorare. Inițiativa s-a distanțat semnificativ de companii precum Oceangate, operatorul submersibilului „Titan”, care a fost acuzată că a ocolit reglementările și a făcut compromisuri în privința siguranței pentru a reduce costurile și a urmări profitul.

Prin contrast, DEEP subliniază că, în prezent, colaborează cu o agenție internațională de acreditare, Det Norske Veritas (DNV), pentru a se asigura că vehiculele și structurile sale subacvatice respectă reglementări solide și bine stabilite privind siguranța. În loc să se concentreze pe turism, organizația afirmă că scopul său principal este să creeze o bază acvatică care să ajute omenirea să înțeleagă mai bine oceanul.

Mike Shackleford, directorul de operațiuni al DEEP, a declarat recent pentru The Guardian că „obiectivul este să trăim în ocean, pentru totdeauna. Să avem așezări umane permanente în toate oceanele lumii”.

Inovațiile tehnologice necesare pentru realizarea acestui obiectiv ce deocamdată rămâne ancorat în domeniul științifico-fantasticului includ crearea unor noi tipuri de submarine și a unei rețele de baze subacvatice, pe care cei de la DEEP le numesc „sentinele”.

DEEP are propriul său site web, unde oferă o prezentare relativ deschisă și transparentă a diverselor sale procese inginerești și dificultăți întâmpinate. Cu un an în urmă a prezentat și o simulare video privind cu ceea ce țintește:

Acum, DEEP i-a invitat pe jurnaliștii de la The Guardian la baza sa de operațiuni din Gloucestershire, comitatul din vestul Marii Britanii, aproape de granița cu Țara Galilor, unde DEEP își desfășoară în prezent operațiunile.

Aici, inginerii de la DEEP dispun de un lac cu o adâncime de 80 de metri, unde își pot testa vehiculele submersibile și își pot dezvolta viziunea asupra unei civilizații acvatice, potrivit reprezentanților proiectului.

FOTO: deep.com.

Baza include și o „școală de instruire”, unde oamenii de știință participanți pot învăța cum să trăiască și să lucreze în medii subacvatice.

FOTO: deep.com.

Finanțare misterioasă pentru proiectul de colonizare a oceanelor

The Guardian relatează că DEEP beneficiază și de sprijinul unui donator misterios, extrem de bogat. Publicația notează că instalația este „finanțată de un singur investitor privat anonim, cu resurse financiare vaste, care dorește să investească sute de milioane de lire sterline (dacă nu mai mult) într-un proiect care va ‘crește înțelegerea asupra oceanului și a rolului său esențial pentru umanitate’”.

Ziarul britanic menționează, de asemenea, că echipa de conducere a DEEP „rămâne extrem de discretă nu doar în privința sumei investite (afirmă doar că este considerabil mai mare decât cele 100 de milioane de lire sterline investite în campusul DEEP de lângă Chepstow), ci și în ceea ce privește identitatea investitorului”.

„Indiferent cine este în spatele acestui proiect, dimensiunea investiției face ca o idee ambițioasă să pară că se transformă rapid în realitate”, mai scrie The Guardian.

Site-ul tech Gizmodo amintește în schimb că, în afară de sumele mari alocate construirii unor buncăre subterane, unii dintre cei mai bogați oameni ai lumii își folosesc averile uriașe pentru a finanța proiecte futuriste costisitoare.

Cele mai cunoscute dintre acestea sunt probabil SpaceX, compania prin care Elon Musk speră să își împlinească visul de a coloniza Marte, și efortul lui Mark Zuckerberg de a construi o lume digitală în care utilizatorii pot face tot ce fac și în viața reală – așa-zisul „metavers”.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri hotnews

Pedeapsa primită de călugărul de la Mânăstirea Frăsinei din Vâlcea, acuzat că a violat doi copii

Călugărul de la Mânăstirea Frăsinei acuzat că a abuzat sexual doi copii minori chiar în incinta lăcaşului de cult a fost condamnat de magistraţii Curţii de Apel Piteşti miercuri, 5 februarie, la nouă ani şi…

Nora lui Donald Trump, Lara Trump, își lansează un nou show la Fox News, într-o perioadă de audiențe record pentru rețea

Fox News a anunțat miercuri, 5 februarie, că a semnat un contract cu Lara Trump, nora președintelui Donald Trump, pentru ca aceasta să prezinte o nouă emisiune de weekend. Show-ul, intitulat „My View with Lara…

Fratele fostului președinte moldovean Igor Dodon, reținut pe aeroportul din Chișinău

Alexandru Dodon, fratele fostului președinte Igor Dodon și liderul Partidului Socialiștilor, a fost reținut miercuri, 5 februarie, pe aeroportul din Chișinău, pentru îmbogățire ilicită, scrie presa de peste Prut. „Are calitate de învinuit în dosar…

SUA pregătesc retragerea totală a trupelor din Siria. Ce scenarii ia în calcul Pentagonul

Armata americană lucrează la planuri pentru retragerea tuturor trupelor sale din Siria, a relatat miercuri NBC, citând surse anonime din Pentagon, potrivit agenței germane de presă DPA. Departamentul american al Apărării analizează mai multe scenarii,…

FOTO Opoziția a redepus la Parlament cererea pentru suspendarea lui Iohannis. Simion anunță „a treia cădere a Constantinopolului” / Câte semnături au fost strânse

Partidul Oamenilor Tineri (POT) și Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) au redepus miercuri seară, din nou, cererea şi semnăturile pentru suspendarea preşedintelui Klaus Iohannis, la Camera Deputaţilor şi la Senat. Solicitarea lor este însoţită de…

Procurorii turci cer ani grei de închisoare pentru primarul din Istanbul, rivalul președintelui Erdogan

Procurorii Turciei au dispus o a treia inculpare împotriva lui Ekrem Imamoglu, primar în Istanbul și posibil contrancandidat al președintelui Recep Tayyip Erdogan, pentru remarcile prin care l-a criticat pe procurorul orașului, se arată în…

Bugetul asigurărilor sociale de stat pe 2025 a fost adoptat

Plenul reunit al Parlamentului a adoptat, în seara zilei de miercuri, 5 februarie, proiectul Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2025, cu 255 de voturi „pentru” și „192” împotriva. Și bugetul de stat…

VIDEO Marcel Ciolacu, ironic după ce a fost întrebat despre Laura Vicol: „Demisionați dumneavoastră”

Premierul Marcel Ciolacu a dat de înțeles, miercuri seară, că nu este dispus să-și dea demisia din fruntea Guvernului în urma scandalului Nordis și a arestării preventive a soților Laura Vicol-Vladimir Ciorbă. La ieșirea din…

SuperLiga: Universitatea Craiova, victorie cu U Cluj. Liderul a ratat un penalty și a avut un jucător eliminat

Universitatea Craiova s-a impus în fața echipei Universitatea Cluj, scor 1-0, într-un meci disputat, miercuri, în etapa cu numărul 25 din SuperLiga. Meciul de pe stadionul „Ion Oblemenco” a adus față în față două echipe…

Bugetul pentru 2025 a fost adoptat de Parlament

Parlamentul a adoptat bugetul de stat pentru 2025, miercuri seară, cu 254 de voturi „pentru” și 192 „împotrivă”. Totodată, bugetul asigurărilor sociale de stat pentru acest an a trecut cu 255-192.Bugetul pentru anul 2025 a…

Good News

Only good and positive news.