Armata americană lucrează la planuri pentru retragerea tuturor trupelor sale din Siria, a relatat miercuri NBC, citând surse anonime din Pentagon, potrivit agenței germane de presă DPA.
Departamentul american al Apărării analizează mai multe scenarii, care prevăd o retragere a trupelor în 30, 60 sau 90 de zile, notează Agerpres.
În prezent, SUA are aproximativ 2.000 de militari detașați în Siria, misiunea acestora fiind prevenirea reapariției grupării teroriste Stat Islamic. Militarii americani lucrează cu forțele conduse de kurzi care controlează zone din nord-estul Siriei.
În primul său mandat, președintele Donald Trump prevăzuse să pună capăt prezenței militare americane în Siria, însă secretarul de atunci al Apărării, James Mattis, s-a opus. Mattis a demisionat în semn de protest la sfârșitul lui 2018.
După căderea regimului Bashar al-Assad, pe 8 decembrie, un nou guvern de tranziţie, al cărui mandat este de trei luni, a fost numit de coaliţia de grupuri armate care au preluat puterea, care a promis elaborarea unei noi Constituţii şi repornirea economiei.
Liderul de facto al Siriei, Ahmad al-Sharaa, care a preluat puterea pe 8 decembrie după căderea regimului Bashar al-Assad, a fost numit președinte interimar la 29 ianuarie.
Assad, care conducea Siria din 2000, de la moartea tatălui său, a părăsit țara pe 8 decembrie 2024, ca urmare a ofensivei dezlănțuite de HTS din provincia Idlib.
Rebelii au ajuns la Damasc în primele ore ale dimineții de 8 decembrie și au anunțat sfârșitul celor peste 50 de ani în care Siria a fost condusă cu mână de fier de către familia Assad.
O sursă din cadrul Kremlinului anunța pe 9 decembrie că Bashar al-Assad și familia sa se află la Moscova și le-a fost acordat azil politic în Rusia din motive umanitare.