Parlamentul a adoptat bugetul de stat pentru 2025, miercuri seară, cu 254 de voturi „pentru” și 192 „împotrivă”. Totodată, bugetul asigurărilor sociale de stat pentru acest an a trecut cu 255-192.
Bugetul pentru anul 2025 a trecut marți comisiile de specialitate, în prezența ordonatorilor principali de credite, și a primit avize favorabile.
Guvernul a aprobat proiectul pe 1 februarie, când ministrul Finanțelor menționa că acesta a fost elaborat în trei-patru săptămâni.
„Este un buget cumpătat, bazat pe o prognoză prudentă, un buget echilibrat”, a declarat ministrul Tanczos Barna, susținând că există „bani suficienți pentru salarii, pensii și ajutoare sociale”.
Tot atunci, premierul Marcel Ciolacu afirma că bugetul nu prevede „modificări de taxe și impozite”.
„Este un buget de dezvoltare, la fel ca și anul trecut, în care investițiile ajung la un nou record, respectiv 150 de miliarde de lei, un plus de 30 de miliarde față de anul trecut (…). La mijlocul anului viitor vom ajunge la un PIB de 2.000 miliarde lei, adică 400 miliarde euro, dublu faţă de anul 2018. Este un semn clar că România intră într-o altă ligă economică”, declara liderul PSD.
În 31 ianuarie, Consiliul Economic și Social anunța că a dat aviz negativ pentru proiectul de buget pe 2025, avertizând că „există semne de întrebare privind posibilitatea încadrării bugetului pe 2025 într-o creștere a cheltuielilor totale de doar 14,71%, mai ales în contextul deficitului excesiv”.
„De asemenea, cheltuielile de personal sunt prognozate să crească cu doar 0,46%, fără a exista, în acest moment, clarificări despre cum poate fi atinsă această țintă; aceste aspecte evidențiază necesitatea unei perioade mai ample de consultare pentru a ne asigura că bugetul este credibil și realizabil, evitând astfel o creștere semnificativă a deficitului peste ținta asumată în a doua parte a anului”, mai scrie în comunicatul transmis vineri de CES (…). Totodată, alocările insuficiente pentru anumite domenii ridică îngrijorări majore”, mai nota CES.