Peste 90% din panourile fotovoltaice din România provin din China / Ar trebui să ne îngrijoreze acest lucru? - HotNews.ro

Peste 90% din panourile fotovoltaice din România provin din China / Ar trebui să ne îngrijoreze acest lucru? - HotNews.r
📅 2025-05-22

Aproape toate panourile fotovoltaice instalate în România – și la nivel global, de altfel – vin din China, arată datele Agenției Internaționale pentru Energie (AEI). Este acest lucru unul care ar trebui să ne îngrijoreze? Părerile specialiștilor sunt împărțite. Pe de o parte, AEI avertizează că dependența de o singură sursă de proveniență ar putea fi riscantă. Alte voci spun însă că, atâta vreme cât echipamentele funcționează bine și au prețuri decente, nu avem de ce să ne temem.

Producția de energie din surse regenerabile cunoaște deja un boom și se va extinde și în următorii cinci ani la nivel mondial, în special energia solară, care se va tripla, potrivit unui raport al Agenției Internaționale pentru Energie (IEA).

Experții agenției avertizează însă că dependența de China, care livrează peste 90% din panourile solare, ar putea fi riscantă și este nevoie urgentă de noi fabrici de producție în alte zone ale lumii.

Mai exact, ponderea era de 97% anul trecut, iar specialiștii agenției estimează că se va menține la 80-95% în viitor. Aceasta deși în Statele Uite și în India s-au dat subvenții consistente pentru construcția fabricilor de panouri.

„Rolul Chinei în energia solară și în energia regenerabilă, în general, este foarte important. În primul rând, China este o țară cu emisii mari și este important că se instalează panouri fotovoltaice pe acoperișuri”, a afirmat Fatih Birol, directorul executiv al IEA.

„În al doilea rând, faptul că produce o cantitate mare de tehnologie de energie regenerabilă înseamnă reducerea costurilor pentru întreaga planetă.

Pe de altă parte, din rațiuni de securitate, este nevoie de diversificare. Acesta este cuvântul corect: diversificare. Dependența de o tehnologie, de o singură țară și de o singură rută ar putea fi riscantă”, a completat Birol.

Așadar, este nevoie de a construi mai multe fabrici în Europa și SUA. Panourile produse aici, chiar dacă vor fi mai scumpe decât cele din China, vor îmbunătăți siguranța în aprovizionare, crede el.

Capacitatea instalată a prosumatorilor din România depășește trei reactoare de la Cernavodă

În România, datele oficiale ale Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE) arată că în prezent există peste 208.000 de prosumatori care și-au montat panouri fotovoltaice pentru a-și produce singuri energie pentru consumul propriu. Capacitatea lor instalată totalizează 2.500 MW, de peste trei ori mai mult decât un reactor nuclear de la Cernavodă, care are 700 MW.

Totodată, potrivit INS, importurile de panouri fotovoltaice din China au totalizat 78,3 milioane euro în 2024.

Panourile fotovoltaice sunt ca o sabie cu două tăișuri, este de părere ministrul Mediului, Mircea Fechet. Ele produc energie curată și reduc facturile, dar în același timp dezechilibrează balanța comercială a României, pentru că banii se duc direct în China”, spunea el, într-o conferință, la finalul lunii februarie.

O altă problemă pe care o vede Fechet este faptul că unele tehnologii produse în China nu permit ulterior instalarea de echipamente suplimentare, precum baterii de stocare, de la un alt brand.

„Unii prosumatori sunt captivi pentru o anumită tehnologie, un anumit brand. Și-au luat invertoare compatibile cu un anumit brand de baterii, așa le-au pus cei care le-au instalat sistemul fotovoltaic, și acum s-au trezit că sunt obligați să cumpere un anume tip de baterii foarte scump, compatibil cu tehnologia respectivă”, a precizat ministrul Mediului.

Cumpărăm dispozitive din China pentru că sunt mai ieftine

Pe de altă parte, Dan Pîrșan, președintele Asociației Prosumatorilor și Comunităților de Energie din România, nu crede că dependența de China poate fi riscantă în acest sector.

În opinia sa, în privința oportunității de a dezvolta o producție locală în Europa sau în alte regiuni, trebuie analizate realist raportul costuri-beneficii.

„Atâta vreme cât China livrează produse conforme cu cerințele de calitate, cantitate și preț, competiția directă poate fi dificil de susținut. Totuși, o diversificare a surselor de producție ar putea fi benefică, dar doar dacă Europa sau SUA vin cu un plus clar – fie tehnologic, fie prin politici economice coerente.
În concluzie, ideea unui producător național de panouri fotovoltaice este una atrăgătoare și posibilă, însă nu devine necesară decât în contextul unor schimbări economice sau politice majore. Cu resursele și tehnologia disponibile, o astfel de unitate de producție ar putea fi operațională în doar câteva luni, dacă cererea o impune”.

Președintele ANRE: Avem panouri chinezești de peste 10 ani în România și funcționează bine

La rândul său, George Niculescu, președintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a afirmat recent, într-un interviu pentru HotNews.ro, că, atâta vreme cât panourile funcționează optim, nu este niciun motiv de îngrijorare.

„Lucrul acesta nu se întâmplă de ieri, de azi. În primul val de regenerabile pe care România l-a înregistrat în perioada 2010-2014, pe fondul schemei de sprijin cu certificate verzi, dacă vă aduceți aminte, am avut un boom în partea de producție de energie din surse regenerabile.

Sursa foto: Dreamstime

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri hotnews

Code2Cup, primul festival de cafea din România organizat pentru profesioniștii din IT, revine în acest an la Politehnica București și în Iași

După succesul primei ediții din 2024 – care a adunat 15 echipe concurente, aproximativ 3.000 de participanți din companii mari de IT, freelancers, start-ups, studenți, dar și jucători importanți din industria cafelei și conexe -,…

Marea Britanie dezbate castrarea chimică a infractorilor sexuali pentru a face loc în închisori

Marea Britanie ia în considerare impunerea castrării chimice pentru infractorii sexuali în cadrul unei reforme a sistemului de justiție, menită să elibereze locuri în închisorile supraaglomerate, transmite joi agenția Reuters. Una dintre primele măsuri luate…

Primarul unui oraș din Franța a demisionat după 53 de ani de mandat pentru a-şi îngriji soția bolnavă

Pierre Ducout, primul primar ales al orașului Cestas, de lângă Bordeaux, în 1972, și-a anunțat miercuri demisia, după 53 de ani petrecuţi în funcţie, transmite Le Figaro. Pierre Ducout şi-a dedicat viaţa punându-se în slujba…

Autostrada „Moldovei”: Până la sfârșitul anului se va putea circula pe 268 km din cei 319 km ai A7 construită prin PNRR, anunță șeful de la Drumuri

Până la finalul lunii iunie trebuie deschisă circulația și pe lotul 2 al Autostrăzii Ploiești – Buzău, parte a A7, între localitățile Mizil și Pietroasele, un tronson de autostradă de 28,35 km, a anunțat joi…

CONCURS: Ce au de spus liceenii despre lumea în care trăim?

Până pe 27 iunie liceeni din România și Republica Moldova se pot înscrie la un concurs de eseuri cu premii organizat de revista Dilema și susținut de PENNY România. Când ești adolescent, lumea e un…

Peste 90% din panourile fotovoltaice din România provin din China / Ar trebui să ne îngrijoreze acest lucru?

Aproape toate panourile fotovoltaice instalate în România – și la nivel global, de altfel – vin din China, arată datele Agenției Internaționale pentru Energie (AEI). Este acest lucru unul care ar trebui să ne îngrijoreze?…

Zile libere în iunie 2025. Când va fi următoarea minivacanță pentru români

Luna iunie 2025 are trei zile libere legale, dar două dintre acestea pică în zile de duminică. Este vorba de Ziua Copilului (1 iunie), Rusalii (8 iunie). În schimb, cei care lucrează la stat se…

Știre falsă care folosește imaginea Euronews, distribuită online. Reacția televiziunii: Investigăm de unde provine acest clip video

Un fals clip atribuit Euronews în care se susține că ar exista acuzații de interferențe electorale în România circulă online, a avertizat joi rețeaua de televiziune paneuropeană. Euronews English a postat pe pagina de Facebook…

Nicușor Dan, întâlnire la București cu opozantul lui Vladimir Putin care a „dispărut” în gulag anul trecut: „Onorat să mă întâlnesc cu Președintele ales”

Nicușor Dan s-a întâlnit joi la București cu disidentul rus Vladimir Kara-Murza, pe care Serviciul Federal de Securitate (FSB) al Rusiei a încercat să îl otrăvească de două ori. Informația a fost dezvăluită chiar de…

Principala pistă pe care merg anchetatorii în cazul uciderii fostului înalt oficial ucrainean în Madrid

Pista unei reglări de conturi în relație cu crima organizată este cea privilegiată după asasinarea fostului deputat ucrainean Andrii Portnov. Anchetatorii nu exclud însă nici varianta unei crime cu „motivații politice”, informează joi AFP, care…

Good News

Only good and positive news.