Nicușor Dan, întâlnire la București cu opozantul lui Vladimir Putin care a „dispărut” în gulag anul trecut: „Onorat să mă întâlnesc cu Președintele ales” - HotNews.ro

Nicușor Dan, întâlnire la București cu opozantul lui Vladimir Putin care a „dispărut” în gulag anul trecut: „Onorat să m
📅 2025-05-22

Nicușor Dan s-a întâlnit joi la București cu disidentul rus Vladimir Kara-Murza, pe care Serviciul Federal de Securitate (FSB) al Rusiei a încercat să îl otrăvească de două ori. Informația a fost dezvăluită chiar de Kara-Murza.

„Onorat să mă întâlnesc cu Președintele ales Nicușor Dan, care l-a învins pe candidatul pro-Putin la votul de săptămâna trecută”, a scris Kara-Murza pe pagina sa de Facebook, distribuind o fotografie în care dă mâna cu Dan.

„Rusia și România sunt vecine la Marea Neagră – și este important să privim înainte înspre o eră diferită în care cooperarea va fi posibilă”, a adăugat el într-o postare în care a anunțat că se află la București.

Întrebat în timpul unui interviu acordat mai devreme în cursul zilei dacă președintele rus are un motiv special să pună ochii pe România, Kara Murza a spus:

„Suntem practic vecini. Adică, în perioada sovietică, aveam o graniță comună. Suntem încă vecini la Marea Neagră. Suntem amândoi națiuni riverane Mării Negre, voi în România și noi în Rusia. Fiecare țară care face parte din NATO, fiecare țară care face parte din Uniunea Europeană, devine automat o țintă”.

„Când Putin pune ochii pe o țară, lucrează și cu localnicii. Altfel nu se poate”, a adăugat Kara-Murza în interviul acordat Digi24.

Cine este Vladimir Kara-Murza

Istoric ca educație, el a avertizat în mod repetat liderii occidentali să nu stea „liniștiți” cu privire la Putin, comparându-l pe liderul de la Kremlin cu dictatorul italian fascist Benito Mussolini. Kara-Murza a jucat un rol esențial în a convinge Congresul SUA să adopte sancțiuni împotriva oligarhilor ruși, mare parte dintre ei apropiați ai lui Putin.

Kara-Murza a fost internat în stare gravă în 2015 și 2017, în urma unor tentative de otrăvire în timp ce se afla în Rusia. A suferit diferite afecțiuni și a fost nevoie de terapie ca să poată merge pe propriile picioare.

Autoritățile americane au investigat bolile de care a suferit, confirmând că e vorba de otrăviri intenționate, au arătat documentele Departamentului de Justiție, scrie Europa Liberă.

Kara-Murza a continuat să încurajeze Statele Unite să crească numărul de ruși care fac obiectul sancțiunilor, sugerând ca acestea să vizeze rușii corupți „fără a ține cont de rang sau influență.”

Cu o lună înainte de cea de-a doua otrăvire a lui Kara-Murza, în februarie 2017, președintele de atunci Barack Obama a impus sancțiuni lui Aleksandr Bastrikin, prietenul lui Putin, care, a jucat un rol major în represiunea opoziției ruse.

Disidentul rus a fost condamnat la 25 de ani de închisoare

În aprilie 2023, un tribunal din Moscova l-a condamnat pe Kara-Murza la 25 de ani de închisoare, cea mai mare pedeapsă dată unui oponent politic al lui Vladimir Putin, pentru răspândirea de „informații false” despre armata rusă.

„Mă învinovăţesc doar pentru un singur lucru”, a spus în fața instanței disidentul rus pe care Amnesty International l-a desemnat „prizonier al conștiinței”.

„Nu am reușit să-i conving suficient pe compatrioții și politicienii mei din țările democratice de pericolul pe care îl prezintă actualul regim de la Kremlin pentru Rusia și pentru lume”, a explicat Kara-Murza, acum în vârstă de 43 de ani.

Vadim Prohorov, avocatul său, declara la momentul respectiv că el suferă de polineuropatie şi patologie neuromusculară, consecinţe ale celor două otrăviri.

Kara-Murza a fost eliberat într-un schimb de prizonieri anul trecut

Serviciul Penitenciar al Rusiei a declarat la sfârșitul lunii iulie a anului trecut că Vladimir Kara-Murza a fost transferat din colonia penală IK-16 din Omsk unde își executa pedeapsa către o altă destinaţie, dar nu a precizat unde. Serviciul de Penitenciare al Rusiei nu oferă informații despre transferurile de prizonieri între închisori, perioadă în care nici membrii familiilor lor nu știu unde ei se află.

Mai mulţi disidenţi ruşi şi persoane condamnate pentru opoziţia lor faţă de războiul Moscovei în Ucraina „au dispărut” din închisorile ruseşti în vara anului trecut, la fel ca Alexei Navalnîi în decembrie 2023, cu două luni înainte de moartea sa.

Deși dispariția lui Kara-Murza a provocat unele îngrijorări, activiştii pentru drepturile omului au considerat la momentul respectiv că aceasta este un posibil semn că un schimb de deţinuţi între Moscova şi Occident ar putea fi aproape.

Pe 1 august 2024, Kara-Murza a fost unul dintre cei 16 deținuți aflați în Rusia care au fost grațiați și eliberați în cadrul unui schimb de prizonieri cu Occidentul.

Kara-Murza și ceilalți au fost transportați cu avionul la Aeroportul Esenboğa din Ankara, Turcia, unde au fost schimbați cu opt ruși care fuseseră încarcerați în mai multe țări occidentale.

David Lammy, ministrul britanic al Afacerilor Externe, a salutat eliberarea lui Kara-Murza, afirmând că acesta fusese „închis în condiții care îi puneau viața în pericol, pentru că a avut curajul să spună adevărul despre războiul din Ucraina”.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri hotnews

Marea Britanie dezbate castrarea chimică a infractorilor sexuali pentru a face loc în închisori

Marea Britanie ia în considerare impunerea castrării chimice pentru infractorii sexuali în cadrul unei reforme a sistemului de justiție, menită să elibereze locuri în închisorile supraaglomerate, transmite joi agenția Reuters. Una dintre primele măsuri luate…

Primarul unui oraș din Franța a demisionat după 53 de ani de mandat pentru a-şi îngriji soția bolnavă

Pierre Ducout, primul primar ales al orașului Cestas, de lângă Bordeaux, în 1972, și-a anunțat miercuri demisia, după 53 de ani petrecuţi în funcţie, transmite Le Figaro. Pierre Ducout şi-a dedicat viaţa punându-se în slujba…

Autostrada „Moldovei”: Până la sfârșitul anului se va putea circula pe 268 km din cei 319 km ai A7 construită prin PNRR, anunță șeful de la Drumuri

Până la finalul lunii iunie trebuie deschisă circulația și pe lotul 2 al Autostrăzii Ploiești – Buzău, parte a A7, între localitățile Mizil și Pietroasele, un tronson de autostradă de 28,35 km, a anunțat joi…

CONCURS: Ce au de spus liceenii despre lumea în care trăim?

Până pe 27 iunie liceeni din România și Republica Moldova se pot înscrie la un concurs de eseuri cu premii organizat de revista Dilema și susținut de PENNY România. Când ești adolescent, lumea e un…

Peste 90% din panourile fotovoltaice din România provin din China / Ar trebui să ne îngrijoreze acest lucru?

Aproape toate panourile fotovoltaice instalate în România – și la nivel global, de altfel – vin din China, arată datele Agenției Internaționale pentru Energie (AEI). Este acest lucru unul care ar trebui să ne îngrijoreze?…

Zile libere în iunie 2025. Când va fi următoarea minivacanță pentru români

Luna iunie 2025 are trei zile libere legale, dar două dintre acestea pică în zile de duminică. Este vorba de Ziua Copilului (1 iunie), Rusalii (8 iunie). În schimb, cei care lucrează la stat se…

Știre falsă care folosește imaginea Euronews, distribuită online. Reacția televiziunii: Investigăm de unde provine acest clip video

Un fals clip atribuit Euronews în care se susține că ar exista acuzații de interferențe electorale în România circulă online, a avertizat joi rețeaua de televiziune paneuropeană. Euronews English a postat pe pagina de Facebook…

Nicușor Dan, întâlnire la București cu opozantul lui Vladimir Putin care a „dispărut” în gulag anul trecut: „Onorat să mă întâlnesc cu Președintele ales”

Nicușor Dan s-a întâlnit joi la București cu disidentul rus Vladimir Kara-Murza, pe care Serviciul Federal de Securitate (FSB) al Rusiei a încercat să îl otrăvească de două ori. Informația a fost dezvăluită chiar de…

Principala pistă pe care merg anchetatorii în cazul uciderii fostului înalt oficial ucrainean în Madrid

Pista unei reglări de conturi în relație cu crima organizată este cea privilegiată după asasinarea fostului deputat ucrainean Andrii Portnov. Anchetatorii nu exclud însă nici varianta unei crime cu „motivații politice”, informează joi AFP, care…

MedLife aduce la Sibiu experți din țară și din străinătate pentru a dezbate cele mai noi tehnici abordate în chirurgia robotică urologică

Grupul MedLife organizează, în perioada 22–24 mai 2025, la Spitalul MedLife Polisano Sibiu (str. Izvorului nr. 1A), cea de-a XV-a ediție a simpozionului internațional CLERU – Clubul de Laparoscopie, Endoscopie și Robotică Urologică. Evenimentul reunește…

Good News

Only good and positive news.