În câteva halte de pe Litoral este greu să te urci în tren să te dai jos, din cauza peroanelor joase și vechi, dar acest lucru se va schimba în câțiva ani. CFR Infrastructură a desemnat câștigătorii unei licitații care este doar începutul pentru modernizarea stațiilor Neptun hc, Costinești Tabără, Mangalia și Ciulnița, toate pe magistrala 800.
Magistrala 800 București – Mangalia a fost modernizată din capitală până la Constanța – între 2005 și 2014 – și este singura din țară unde trenurile ating 160 km/h. Între Constanța și Mangalia linia este neelectrificată, iar trenurile fac peste o oră pe 43 km, însă există un proiect și pentru acest tronson.
Vor fi modernizate trei gări din zona Litoralul, dar și gara Ciulnița, care este și nod feroviar (cu legături spre Călărași și Slobozia Veche).
Etapa la care s-a ajuns acum pentru cele patru stații este cea de desemnare oferte câștigătoare pentru servicii de consultanțӑ și supervizare a proiectării și execuției lucrărilor.
Haltele de pe Litoral au nevoie de peroane noi, de garduri de protecție în zona liniilor, de amenajarea trecerilor la nivel și de clădiri noi.
CFR SA informează că pe 12 noiembrie au fost desemnate ofertele câștigătoare la procedura de licitație publică pentru achiziția serviciilor de consultanță și supervizare a proiectӑrii și execuției lucrӑrilor aferente obiectivului de investiții „Modernizarea/reabilitarea a 47 de stații de cale ferată din România – SRCF Constanța, patru stații: Neptun hc, Costinești Tabără, Ciulnița și Mangalia”, Lot 1 Stația Ciulnița și Lot 2 Stația Costinești Tabără și Neptun h.c.
Ofertele financiare depuse de Asocierea AREX LIDER COMPANY SRL – BAICONS IMPEX SRL pentru Lot 1 Stația Ciulnița, în valoare de 3.82 milioane lei, fără TVA, respectiv de Asocierea BAICONS IMPEX SRL – AREX LIDER COMPANY SRL pentru Lot 2 Stația Costinești Tabăra și Neptun h.c., în valoare de 3.74 milioane lei, fără TVA, au fost desemnate câștigătoare, contractele de achiziție publică urmând a fi încheiate de ambele părți la finalul perioadei legale de contestații.
Sursa de finanţare va fi asigurată din fonduri externe nerambursabile prin Programul de Transport 2021-2027, Bugetul de stat prin MTI, venituri proprii ale CNCF CFR SA, precum și alte surse legal constituite, în limita sumelor aprobate anual cu această destinație.
Durata totală estimată a serviciilor pentru Lot 1 Stația Ciulnița este de 22 luni (4 luni proiectare + 18 luni execuție lucrӑri), iar pentru Lot 2 Stația Costinești Tabără și Neptun h.c. este de 12 luni (4 luni proiectare + 8 luni execuție lucrări).
După finalizarea investiției, stațiile CF Ciulnița, Costinești Tabără și Neptun h.c. vor fi în conformitate cu parametrii tehnici ceruți de standardele și legislația europeană în vigoare, Rețelele de transport Trans-European (TEN) și Standardele tehnice de interoperabilitate (STI).