Arhiepiscopul de Canterbury Justin Welby, liderul Bisericii Anglicane, a demisionat după un scandal de abuzuri sexuale care a îngrozit Marea Britanie - HotNews.ro

Arhiepiscopul de Canterbury Justin Welby, liderul Bisericii Anglicane, a demisionat după un scandal de abuzuri sexuale c
📅 2024-11-12

Arhiepiscopul de Canterbury Justin Welby, liderul Bisericii Anglicane, a anunțat marți că demisionează din funcție „îndurerat” de acuzațiile potrivit cărora a ignorat abuzurile în serie comise cu decenii în urmă la tabere de vară creștine, relatează Reuters.

Welby, liderul spiritual al 85 de milioane de credincioși anglicani, a devenit ținta criticilor publice de săptămâna trecută, când un raport a concluzionat că nu a luat suficiente măsuri pentru a opri probabil cel mai prolific abuzator din istoria bisericii sale.

„Ultimele câteva zile mi-au reînnoit sentimentul de rușine profund și îndelungat în ceea ce privește eșecurile istorice în materie de siguranță ale Bisericii Anglicane”, a declarat Welby într-un comunicat remis presei.

„Sper ca această decizie să transmită clar cât de serios înțelege Biserica Anglicană nevoia de schimbări și angajamentul nostru profund de a crea o biserică mai sigură. Mă retrag îndurerat față de toate victimele și supraviețuitorii abuzurilor”, a adăugat el.

Welby a demisionat la cinci zile după ce raportul independent Makin l-a criticat în mod special pentru modul în care a gestionat acuzațiile de abuz care datează din anii 1970.

Detalii șocante în raportul privind abuzurile din tabere de vară ale Bisericii Anglicane

Raportul a arătat cum John Smyth, un avocat britanic, a supus mai mult de 100 de băieți și tineri la abuzuri fizice și sexuale „brutale și îngrozitoare” pe parcursul a 40 de ani.

Smyth a bătut unele dintre victime cu până la 800 de lovituri de baston și le-a furnizat scutece pentru a absorbi sângerarea, potrivit raportulului. Apoi se așeza peste unele dintre victime, uneori sărutându-le pe gât sau pe spate.

Smyth era președintele Trustului Iwerne, care finanța taberele creștine din Dorset, Anglia, iar Welby a lucrat acolo ca supraveghetor de dormitor înainte de a fi hirotonit.

Conform raportului, Smyth s-a mutat în Africa în 1984 și a continuat să abuzeze până aproape de moartea sa în 2018. Biserica Angliei știa, la cel mai înalt nivel, despre acuzațiile de abuz sexual din tabere încă din 2013, iar Welby a aflat, cel mai târziu, despre aceste acuzații în același an, la câteva luni după ce a devenit arhiepiscop, conform raportului.

Acesta subliniază că dacă acuzațiile ar fi fost raportate poliției în 2013, ar fi putut avea loc o anchetă completă și Smyth ar fi putut fi pus sub acuzare înainte de a muri.

Raportul Makin a fost comandat în 2019.

Arhiepiscopul de Canterbury neagă că știa de abuzuri înainte să preia funcția

Welby și-a cerut scuze marți pentru „eșecuri și omisiuni”, dar a declarat că nu avea „nicio idee sau suspiciune” despre acuzații înainte de 2013.

Raportul a concluzionat că acest lucru este puțin probabil, acuzându-l că nu și-a îndeplinit „responsabilitatea personală și morală” de a asigura o anchetă adecvată.

Procedurile Bisericii pentru numirea unui nou arhiepiscop de Canterbury necesită un corp de clerici și un președinte, numit de prim-ministrul britanic, pentru a propune două nume. Graham Usher, episcopul de Norwich, și Guli Francis-Dehqani, episcopul de Chelmsford, sunt amândoi considerați posibili succesori ai lui Welby pentru a deveni al 106-lea arhiepiscop de Canterbury.

Usher este un susținător al drepturilor persoanelor gay și a vorbit deschis despre necesitatea combaterii schimbărilor climatice. Francis-Dehqani s-a născut în Iran și a vorbit despre cum fratele ei a fost ucis după Revoluția Iraniană. Ea ar fi prima femeie care ar ocupa acest post.

Principalele provocări ale succesorului lui Welby vor include menținerea unității în cadrul comunității anglicane mondiale, din ce în ce mai divizată, și încercarea de a inversa scăderea participării la slujbe, care a scăzut cu 20% în Marea Britanie din 2019.

Mandatul lui Welby a acoperit un deceniu de mari frământări, în care a fost nevoit să gestioneze conflicte legate de drepturile homosexualilor și de femeile clerici, între diocezele liberale, în special din America de Nord și Marea Britanie, și cele conservatoare, aflate preponderent în Africa.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri hotnews

fanatik.ro: Silviu Prigoană, ultimul interviu înaintea sfârșitului tragic. “Eu cu Tatăl Ceresc am telefon direct, nu discut prin intermediari”

Silviu Prigoană a încetat din viață în urmă cu doar câteva clipe. Omul de afaceri s-ar fi înecat cu mâncare într-un restaurant. Silviu Prigoană, fondatorul revistei Taifasuri, a încetat din viață în urmă cu doar…

Traian Băsescu, atac la candidatul dat ca sigur în sondaje în turul II al alegerilor prezidențiale: „Eu nu chemam televiziunile să-mi sufle în mămăligă”

Fostul președinte Traian Băsescu spune despre Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegerile prezidențiale, că nu ratează nicio ocazie să arate „că mănâncă”: „Dar în cap, o mai fi ceva în afară de o șmecherie unsuroasă?”,…

Arhiepiscopul de Canterbury Justin Welby, liderul Bisericii Anglicane, a demisionat după un scandal de abuzuri sexuale care a îngrozit Marea Britanie

Arhiepiscopul de Canterbury Justin Welby, liderul Bisericii Anglicane, a anunțat marți că demisionează din funcție „îndurerat” de acuzațiile potrivit cărora a ignorat abuzurile în serie comise cu decenii în urmă la tabere de vară creștine,…

CNA s-a autosesizat și a amendat într-un timp record Realitatea Plus pentru modul în care a anunțat decesul lui Silviu Prigoană

„Omul de afaceri executat de generalii mafioţi, mort în restaurant”, a fost burtiera pentru care CNA a amendat cu 10.000 de lei (2.000 de euro) postul de televiziune Realitatea TV. Burtiera a fost pusă în…

Casa Suțu, palatul și fantomele sale. O zi din viața extravagantului cuplu Irina și Grigore Suțu, cu sofisticatele lor baluri din vechiul București

În Bucureștiul din prima jumătate a secolului al XIX-lea, casa Prințului Grigore Suțu și a soției sale, Irina – era cea mai mândră din mahalaua Colței. Toată lumea îi spunea Palat, căci era un spațiu…

Trei gări CFR de pe Litoral vor fi modernizate. În ce fază s-a ajuns cu proiectul

În câteva halte de pe Litoral este greu să te urci în tren să te dai jos, din cauza peroanelor joase și vechi, dar acest lucru se va schimba în câțiva ani. CFR Infrastructură a…

„Taxa de solidaritate” introdusă în Germania după reunificarea Est-Vest va fi dezbătută de Curtea Constituțională a țării

Curtea Constituțională a Germaniei a început marți să audieze un caz referitor la obligația contribuabililor germani de a continua să plătească așa-zisa „taxă de solidaritate”, introdusă după reunificarea țării cu 34 de ani în urmă…

Noua conducere a orașului Bistriţa renunţă la două proiecte „verzi” cu finanţare europeană deja câştigată. Ce vrea să construiască în schimb noul primar

Consiliul Local Bistriţa a aprobat marţi, într-o şedinţă extraordinară, renunţarea la două proiecte „verzi” care obţinuseră finanţare europeană, în valoare totală de aproximativ 16 milioane de lei, referitoare la amenajarea de perdele verzi limitrofe Drumului…

Pensii reduse pentru foștii oficiali comuniști și crescute pentru disidenți în Cehia. „O reconciliere simbolică cu trecutul”

Guvernul ceh a calificat marţi drept „o reconciliere simbolică” schimbarea introdusă în sistemul de pensii prin care se reduc pensiile celor care au colaborat cu aparatul comunist în timpul regimului anterior (1948-1989) şi se măresc…

SuperLiga: Dinamo a anunțat cât va lipsi portarul Adnan Golubovic, după accidentarea din meciul cu CFR Cluj

Adnan Golubovic (29 de ani) s-a accidentat în prelungirile primei reprize a meciului cu CFR Cluj, iar Dinamo a anunțat cât va lipsi portarul sloven. În minutul 45+2 al partidei de pe Stadionul „Arcul de…

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.