Actorii de la Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași fac apel la spectatori și autorități, solicitând sprijin printr-o petiție pentru salvarea sălii de spectacole Teatru³ CUB. Petiția este intitulată „Salvați sala Teatru CUB” și poate fi semnată aici.
Cubul se află în pericol de desființare din cauza lucrărilor de amenajare urbană a piațetei din fața teatrului. Conform proiectului, locul în care se află sala urmează să fie transformat într-un spațiu verde, prevăzut cu gazon, bănci și felinare.
„Proiectul vizează demontarea Teatrului Cub și relocarea acestuia împreună cu universitățile ieșene și Teatrul National Iași, precum și a anexelor improprii. Zona vestică va fi transformată într-un amplu spațiu verde, în care arborii existenți sunt păstrați și integrați în nuclee de vegetație”, se arată în comunicarea publică făcută de primarul orașului Iași, Mihai Chirica (PNL).
În proiect a fost inclus și Teatrul Cub pe lângă lucrările care vizează esplanada teatrului, strada Matei Millo și o porțiune din strada Cuza Vodă, între I.C. Brătianu și Mănăstirea Dancu.
Sala de spectacole care a fost, de curând, spațiu pentru cultură s-ar putea transforma într-un bar.
De asemenea, tot în postarea primarului se anunță că „Uzina Teatrului, amenajată în prezent ca spațiu cultural, are potențialul de a integra noi funcțiuni publice, precum cafenea, bar sau restaurant, adaptate noii amenajări.”
În momentul de față, sala Teatru³ CUB nu mai are voie să funcționeze, pentru că i-au fost retrase toate autorizațiile, dar, conform celor scrise de edilul orașului Iași, în proiect există, totuși, o sumă de bani pusă deoparte pentru o posibilă repornire, dar nu e sigur dacă sau când se va întâmpla asta.
„Pentru Teatrul Cub au fost retrase, din păcate, toate autorizațiile de funcționare, astfel că în devizul proiectului am prins bani pentru reactivarea acestuia”, a precizat primarul Chirica, în mesajul său.
Angajații și colaboratorii teatrului, studenți și cadre didactice de la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași cer sprijinul comunității și al autorităților pentru salvarea acestei scene, care a găzduit mii de spectacole în cadrul festivalurilor și al montărilor de piese premiate. Spațiul este recunoscut pentru montări contemporane, moderne și neconvenționale, unde regizori precum Radu Afrim, Silviu Purcărete sau Alexandru Dabija aveau deseori premiera unui spectacol.
Sala Teatru³ are o capacitate de 151 de locuri și a fost recunoscută pentru arhitectura sa inovatoare, câștigând Premiul Național pentru Arhitectură în cadrul Bienalei de Arhitectură din 2008. Sala a fost gazda a zeci de spectacole premiate UNITER și care au dat startul în carieră tinerilor actori.
„Distrugerea Teatrului CUB ar însemna un semn catastrofal pentru cultura românească, pentru mișcarea teatrală de la noi și din afara granițelor: prima sală de spectacole construită în România, după multă vreme, urmează să fie și primul Teatru distrus!” – au scris reprezentanții Teatrului Național Iași în postarea de pe Facebook care servește drept apel.
La Iași, Teatrul Fix a fost mutat, în 2017, la periferia orașului, în halele Moldomobila, apoi a fost treptat desființat în 2021, după 10 ani de activitate. A fost închis din cauza lipsei banilor și pentru că administrația locală nu a oferit sprijin financiar și nici nu a existat dialog. În prezent, au mai rămas Ateneul Național din Iași și Teatrul Național „Vasile Alecsandri” (sala Mare), unde pot fi văzute spectacole.