Cel puțin 12.300 de civili au fost uciși în războiul din Ucraina după ce Rusia a invadat țara vecină, în urmă cu aproape trei ani, a anunțat miercuri Nada Al-Nashif, adjunctă a Înaltului comisar al ONU pentru drepturile omului, potrivit Reuters.
Reprezentanta ONU a ținut să remarce creșterea numărului de victime în ultimele luni pe fondul utilizării dronelor, a rachetelor cu rază lungă de acțiune și a bombelor glisante, notează Agerpres.
„Forțele armate ruse și-au intensificat operațiunile de a captura teritorii suplimentare în estul Ucrainei, cu un impact grav asupra civililor din zonele liniei frontului, în special în regiunile Donețk, Herson și Zaporojie”, a precizat Nada Al-Nashif, referindu-se la evoluțiile survenite începând din septembrie 2024.
„Suntem profund îngrijorați de impactul asupra civililor al folosirii sporite a dronelor și a noilor arme”, a adăugat ea.
Acest bilanț, de 12.300 de civili uciși, poate echivala cu populația unui municipiu din România. Spre exemplu, Vatra Dornei are 12.578 de locuitori, potrivit recensământului din 2021.
Uniunea Europeană și statele sale membre au condamnat în termeni fermi agresiunea militară neprovocată și nejustificată a Rusiei contra Ucrainei. Ca răspuns la invadarea Ucrainei și la anexarea ilegală a regiunilor Donețk, Luhansk, Zaporijia și Herson, UE a introdus o serie de sancțiuni împotriva Rusiei.
Pe 16 decembrie 2024, Consiliul Uniunii Europene a adoptat cel de al 15-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei.
Noile măsuri slăbesc complexul militar-industrial al Rusiei și abordează eludarea sancțiunilor, vizând „flota fantomă” a lui Vladimir Putin.
De asemenea, UE a sancționat 54 de persoane și 30 de entități responsabile de acțiuni care subminează sau amenință integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei.
Urmăriți cele mai recente evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro