Câte zile mai are Transnistria gaze, după sistarea lor de către Rusia - HotNews.ro

Câte zile mai are Transnistria gaze, după sistarea lor de către Rusia - HotNews.ro
📅 2025-01-09

Transnistria, care a fost deconectată de la livrările Gazprom, mai are zile limitate în care poate să acopere nevoia de gaz, potrivit datelor prezentate, miercuri, de Consiliul de Securitate de la Tiraspol, citate de News.ro.

Autoritățile anunță că nevoia de gaz mai poate fi acoperită doar pentru 21 de zile.

Localităţile din stânga Nistrului consumau în medie 270 de mii de metri cubi de gaze pe zi, iar în acest moment regiunea transnistreană mai are o rezervă de 13 milioane de metri cubi. În contextul crizei energetice, întreprinderile din regiune sunt încurajate să îşi desfăşoare activitatea în timpul nopţii, când consumul de energie este mai redus.

În partea dreaptă a Nistrului, necesarul de energie electrică pentru data de 8 ianuarie era acoperit integral, potrivit companiei de energie din Moldova, Energocom.

„Pentru ziua miercuri, 8 ianuarie, este preconizat un consum comparabil de energie electrică cu ziua de 7 ianuarie. SA Energocom a rezervat integral capacitatea comercială la hotarul cu România pentru a acoperi necesarul de consum. Astfel, pe lângă producţia locală de la centralele de termoficare din Chişinău şi Bălţi, sursele de energie regenerabile locale, restul electricităţii va fi achiziţionată din import şi de pe bursă”, a anunţat Energocom.

Deficitul de curent electric al malului drept al Nistrului (controlat de autorităţile constituționale) este asigurat din importuri, preponderent din România.

Situația se înrăutățește în Transnistria

Peste 51.000 de gospodării din Transnistria au rămas fără gaz, iar 1.500 de blocuri nu au apă curentă și căldură. Luni, autoritățile de la Chișinău a anunțat și că au început să aibă loc mai multe întreruperi de curent electric. Între timp, Republica Moldova şi Rusia se învinovăţesc reciproc pentru această criză energetică ce ia amploare. 

Furnizarea de gaz rusesc în Transnistria se întâmplă de decenii și e folosit pentru a genera energie electrică la centrala de la Cuciurgan, energie care era vândută şi în Moldova la un preţ mai mic. Sistarea gazului a avut loc în prima zi din an, împreună cu fluxurile către Europa Centrală şi de Est, după ce Kievul a refuzat să prelungească acordul de tranzit care a funcţionat până acum pe timpul celor aproape trei ani de război total între Rusia şi Ucraina.

„Nu există nicio persoană în Transnistria care să fie vinovată de această situaţie – totul ţine de un factor extern”, a afirmat, luni, liderul regiunii separatiste pro-ruse, Vadim Krasnoselski, într-o declaraţie televizată.

Gazul transportat prin Ucraina a fost mult timp principala modalitate prin care Rusia a sprijinit regiunea separatistă, care a ieşit de sub controlul guvernului central al Moldovei într-un scurt război în 1992 şi care găzduieşte încă circa 1.500 de soldaţi ruşi.

Guvernul moldovean dă vina pentru criza energetică pe gigantul rus Gazprom care a refuzat să furnizeze gazul contractat către Moldova pe o altă rută. Gazprom a declarat că suspendă exporturile către Moldova de la 1 ianuarie din cauza pretinselor datorii neplătite ale Chişinăului, despre care Moscova spune că se ridică la aproape 710 milioane de dolari. Moldova contestă însă datoria şi spune, susţinută de un audit internaţional, că este vorba de doar 8,6 milioane de dolari.

„Regiunea trece printr-o situaţie dificilă” după ce furnizorul local Tiraspoltransgaz „a întrerupt furnizarea de gaze naturale şi căldură, afectând localităţi şi instituţii publice”, a afirmat, la începutul anului, purtătorul de cuvânt al guvernului, Daniel Vodă, într-un mesaj publicat pe reţeaua de socializare Telegram, cerând Rusiei să „oprească şantajul”.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri hotnews

Mișcarea strategică pe care o face Volodimir Zelenski cu 11 zile înainte de începerea mandatului lui Donald Trump

Volodimir Zelenski se întâlneşte joi în Germania cu aliaţii Ucrainei sub egida Statelor Unite pentru a discuta despre ajutorul militar al acestora, cu unsprezece zile înainte de începerea mandatului lui Donald Trump, care şi-a exprimat…

Voce critică din societate, după ce Crin Antonescu a rămas „deocamdată” candidatul coaliției: „E mai bine să se pună batista pe țambal”

Profesoara de științe politice Alina Mungiu-Pippidi a apreciat decizia lui Crin Antonescu de a accepta statutul de „candidat deocamdată” în contextul alegerilor prezidențiale, subliniind importanța stabilizării situației politice, dar și capacitatea fostului lider PNL să…

Cele 3 Europe și relația lor cu datoria publică

Uniunea Europeană reunește țări cu istorii, structuri sociale și moduri de reglementare diferite. Toată lumea a ales să accepte aceleași reguli și să împartă aceeași monedă, scrie publicația The Conversation, care analizează relația statelor europene…

Funeralii de stat pentru fostul preşedinte american Jimmy Carter

Statele Unite organizează joi funeralii de stat pentru fostul lor preşedinte Jimmy Carter, punctul culminant al mai multor zile de omagii aduse laureatului Premiului Nobel pentru Pace care a marcat istoria ţării şi a lumii,…

Incendiile devastatoare din Los Angeles se extind. Autorităţile au ordonat evacuarea cartierului Hollywood / Cel puțin cinci morți

Cel puţin cinci persoane au murit în incendiile violente alimentate de vânturi puternice care au făcut ravagii miercuri în Los Angeles, forţând zeci de mii de locuitori să fugă şi distrugând numeroase clădiri, conform AFP…

Billy Crystal, Paris Hilton și Mark Hamill, între vedetele care şi-au pierdut casele în incendiile devastatoare din Los Angeles. Nominalizările pentru premiile Oscar, amânate

Incendiile de vegetaţie fac ravagii în Los Angeles şi în împrejurimi, distrugând casele mai multor celebrităţi, printre care Billy Crystal, Mandy Moore şi Paris Hilton, scrie AP, preluată de News.ro. Pompierii californieni se luptă cu…

Premierul bulgar: În câteva zile vom îndeplini și ultimul criteriu pentru aderarea la zona euro

„Zona euro ne bate la ușă. Mai sunt efectiv câteva zile până la îndeplinirea tuturor celor patru criterii, așa că rămânem și suntem într-o poziție bună”, a spus prim-ministrul interimar de la Sofia, Dimităr Glavcev,…

GRAFICE Câte gaze românești vor pleca în Germania în baza acordului semnat de OMV Petrom. Volumele ce urmează a fi exportate din 2027 – de 10 ori mai ridicate

Cantitatea de gaze autohtone care ar urma să fie exportată în Germania începând cu 2027, potrivit acordului OMV Petrom-Uniper, va reprezenta un procent de 2,2% din producția internă estimată pentru perioada 2027-2031 și de 4,4%…

REPORTAJ. Nicoleta a plecat prima dată din țară în 2003. Visul ei a fost să trăiască în Italia: „Eram sătulă de țară și de muncit la câmp. Îmi doream să plec, să locuiesc într-un bloc în care să nu fie rece când mă mut dintr-o cameră în alta”

Jurnaliștii Elena Stancu și Cosmin Bumbuț (Teleleu.eu) călătoresc de 6 ani cu autorulota prin Europa și documentează comunitățile de români din diaspora. De recentele sărbători de iarnă, au vorbit cu românii din Forli, Italia. Aceasta este…

Virusul HMPV din China, confirmat în România. Primul caz de îmbolnăvire s-a înregistrat la o femeie care nu a călătorit în străinătate

Medicul şef al DSP Bihor, dr. Călin Sonea, a anunţat, miercuri, confirmarea unui caz de metapneumovirus uman (HMPV), virusul respirator care se răspândeşte în nordul Chinei, în special în rândul copiilor sub 14 ani, potrivit…

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.