Franța este a cincea țară din Europa care detectează noua tulpină de mpox, o boală denumită în trecut „variola maimuţei”, care a afectat până acum Africa Centrală. Boala infecțioasă a apărut la un pacient care nu a călătorit în regiunea afectată, conform Euronews și Radio France Internationale.
Persoana infectată, care locuiește în vestul Franței, în regiunea Bretania, a declarat că a intrat în contact cu două persoane care au călătorit în Africa Centrală. Autoritățile franceze investighează sursa infecției și fac demersuri pentru a găsi toate persoanele cu care a intrat în contact.
„Toate măsurile de supraveghere recomandate au fost implementate”, a anunțat Ministerul Sănătății într-un comunicat. Instituția a subliniat că, deși riscul pentru publicul general „rămâne scăzut, pot apărea cazuri izolate, legate de țări cu o circulație virală mai intensă”.
Un studiu apărut în octombrie 2024 a demonstrat că o nouă variantă a virusului se transmite în principal de la om la om, în contextul în care infectările umane cauzate de animale rămân majoritare pentru versiunea virală mai veche.
„Cazurile umane de mpox din Republica Democrată Congo (RDC) sunt alimentate de două scheme de transmitere”, au rezumat autorii studiului, publicat în revista Cell. În prezent există două versiuni diferite ale virusului, clada I, care circulă de decenii, şi clada Ib, o variantă nouă.
Aceasta din urmă a fost identificată la un pacient în Germania, unul dintre rarele cazuri în care noua versiune a fost detectată în afara continentului african. O epidemie mondială de mpox, o boală care cauzează numeroase leziuni cutanate, continuă să se manifeste, de altfel, încă din anul 2022, dar implică o altă versiune diferită a virusului, clada II.
Această situaţie complexă, care a determinat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) să decreteze mpox o urgenţă de sănătate globală, i-a făcut pe cercetători să îşi pună întrebări despre specificităţile acestor versiuni diferite, în ceea ce priveşte periculozitatea, contagiozitatea şi modurile de transmitere.
Din punct de vedere istoric, mpox este cunoscută într-adevăr ca o boală care se transmite prin contact cu animale infectate, mai ales prin consumul de carne contaminată. Însă epidemiile recente par să fie asociate şi cu infectări de la om la om, în special cu ocazia unor raporturi sexuale.