SUA au adăugat Tencent și cel mai mare producător de baterii electrice din lume pe lista companiilor cu legături cu armata chineză - HotNews.ro

SUA au adăugat Tencent și cel mai mare producător de baterii electrice din lume pe lista companiilor cu legături cu arma
📅 2025-01-08

Departamentul Apărării al SUA a anunțat luni noaptea că a adăugat gigantul tehnologic chinez Tencent Holdings și producătorul de baterii CATL pe o listă de companii despre care susține că au legături cu armata chineză, o decizie care este de așteptat să intensifice tensiunile dintre Washington și Beijing, scrie Reuters.

Acțiunile Tencent listate la bursa din Hong Kong s-au prăbușit cu 7,3% după deschiderea pieței financiare marți, compania pierzând aproximativ 275 de miliarde HK$ (35,4 miliarde de dolari americani) din valoarea sa de piață. Acțiunile CATL listate la bursa din Shenzhen s-au depreciat la rândul lor 2,8%, reducând valoarea de piață a companiei cu 32,2 miliarde de yuani (4,4 miliarde dolari).

Ambele companii au calificat decizia venită la doar două săptămâni înainte ca Donald Trump să fie învestit ca președinte al SUA, drept o „greșeală”. Tencent a declarat însă marți că afacerile sale nu vor fi afectate și că va iniția un proces de „reconsiderare” pentru a corecta includerea sa și, dacă va fi necesar, va demara acțiuni legale.

CATL, cel mai mare producător de baterii pentru vehicule electrice din lume, a declarat că nu este implicat în „activități legate de armată”.

Deși desemnarea nu implică interdicții imediate, aceasta poate afecta reputația companiilor vizate și reprezintă un avertisment serios pentru entitățile și firmele americane în ceea ce privește riscurile de a face afaceri cu acestea. De asemenea, ar putea crește presiunea asupra Departamentului Trezoreriei al SUA pentru a sancționa companiile.

Pe lista SUA se află 134 de companii chineze

Lista anuală actualizată a companiilor militare chineze, formal prevăzută de legislația americană sub denumirea de „Lista Secțiunii 1260H”, include 134 de companii, conform unui anunț publicat în Federal Register.

Aceasta a inclus și producătorul de cipuri Changxin Memory Technologies, Quectel Wireless, producătorul de drone Autel Robotics și cea mai mare companie de transport maritim din China, COSCO Shipping Holdings, conform unui document publicat luni.

Două entități deținute de compania petrolieră chineză de stat China National Offshore Oil Corporation au fost, de asemenea, incluse: CNOOC China Ltd și CNOOC International Trading.

Un purtător de cuvânt al Quectel a declarat că firma „nu colaborează cu armata în nicio țară și va cere Pentagonului să reconsidere desemnarea sa, care evident a fost făcută în mod eronat”. Acțiunile Quectel au scăzut cu aproape 7%.

Acțiunile COSCO listate în Hong Kong au scăzut cu peste 4%. COSCO și celelalte companii nu au răspuns imediat solicitărilor de comentarii.

China a denunțat „sancțiuni ilegale” din partea Washingtonului

Ministerul de Externe de la Beijing a declarat într-un briefing de presă marți că a cerut Statelor Unite să ridice imediat „sancțiunile unilaterale ilegale” împotriva companiilor chineze, adăugând că China va proteja drepturile și interesele legitime ale companiilor sale.

Lista actualizată este una dintre numeroasele acțiuni întreprinse de Washington în ultimii ani pentru a evidenția și restricționa companiile chineze despre care afirmă că reprezintă riscuri pentru securitate, agravând relațiile deja tensionate dintre cele mai mari două economii ale lumii.

Compania de investiții financiare Jefferies a afirmat într-o notă de cercetare că scopul listei Companiilor Militare Chineze (CMC) este de a exprima opinia Departamentului Apărării, care ar putea servi drept referință pentru alte departamente guvernamentale.

„Consecința cea mai gravă pentru companiile CMC este interdicția de investiții din partea SUA, dar decizia depinde de Trump și echipa sa”, notează Jeffries.

„SUA nu mai protejează doar câteva tehnologii”, spune un analist

În 2021, Departamentul Apărării de la Washington a eliminat Xiaomi de pe listă după ce firma chineză de tehnologie a dat în judecată guvernul american pentru includerea sa pe listă. Un judecător federal a calificat procesul guvernului SUA pentru includerea Xiaomi drept „profund viciat”.

Ivan Su, analist senior la compania de servicii financiare Morningstar, a declarat că crede că Tencent are șanse mari să obțină excluderea prin intermediul instanțelor americane, la fel ca Xiaomi, dar că includerea sa ar putea duce la prejudicii în ceea ce privește reputația.

Craig Singleton, expert în China la think tank-ul Foundation for Defense of Democracies, a declarat că noile modificări arată că este „imprudent” pentru firmele americane să desfășoare afaceri cu un număr tot mai mare de corporații chineze.

„SUA nu mai protejează doar câteva tehnologii. Arealul tehnologiilor sensibile crește, iar gardul care le protejează este întărit”, a spus el.

Alte companii adăugate acum de Departamentul Apărării pe listă includ MGI Tech, care produce instrumente de secvențiere genetică, și Origincell Technology, despre care legiuitorii americani susțin că operează o rețea de bănci de celule și tehnologii de bio-stocare. Niciuna dintre firme nu a răspuns imediat solicitărilor de comentarii.

Însă Pentagonul a eliminat de asemenea șase companii care, potrivit acestuia, nu mai îndeplineau cerințele pentru desemnare. Printre acestea se numără firma de inteligență artificială Beijing Megvii Technology, China Railway Construction Corporation Limited, China State Construction Group Co și China Telecommunications Corporation.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri hotnews

Numărul civililor ucraineni uciși în trei ani de război echivalează cu populația unui municipiu din România

Cel puțin 12.300 de civili au fost uciși în războiul din Ucraina după ce Rusia a invadat țara vecină, în urmă cu aproape trei ani, a anunțat miercuri Nada Al-Nashif, adjunctă a Înaltului comisar al…

Alegeri prezidențiale în mai. Datele stabilite în ședința coaliției – UPDATE

Alegerile prezidențiale vor avea loc în 4 mai (primul tur) și 18 mai (turul doi), potrivit variantei de calendar acceptate în ședința de miercuri seară a coaliției PSD-PNL-UDMR-minorități, informează News.ro. UPDATE: Coaliţia de guvernare care…

Olaf Scholz, ieșire neobișnuit de tranșantă, după amenințările lui Trump la adresa Canadei și Groenlandei

Cancelarul german Olaf Scholz și-a exprimat surprinderea față de afirmațiile președintelui ales al SUA, Donald Trump, cu privire la Groenlanda și Canada, arătând că partenerii europeni sunt de acord că inviolabilitatea frontierelor este un principiu…

LIVE Alegerile prezidențiale vor avea loc în luna mai, a stabilit Coaliţia de guvernare

Liderii coaliției guvernamentale PSD-PNL-UDMR-minorități s-au reunit la guvern, de la ora 17:00, pentru prima ședință din acest an, care este și prima după anunțul lui Crin Antonescu de „autosuspendare” a candidaturii. Lămurirea situației privind candidatul…

Dacia lansează prețurile pentru Dacia Bigster

Dacia se pregătește să prezinte în următoarele ore prețurile pentru Dacia Bigster, odată cu lansarea comenzilor. Cel mai nou SUV al mărcii Dacia, Bigster, a fost deja prezentat și se află în plin proces de…

Câte zile mai are Transnistria gaze, după sistarea lor de către Rusia

Transnistria, care a fost deconectată de la livrările Gazprom, mai are zile limitate în care poate să acopere nevoia de gaz, potrivit datelor prezentate, miercuri, de Consiliul de Securitate de la Tiraspol, citate de News.ro.…

Comisia Europeană, solicitată să intervină pentru a opri ingerința lui Elon Musk în alegerile din Europa

Presiunea asupra Comisiei Europene a crescut întrucât Elon Musk, cel mai bogat om din lume și proprietarul rețelei de socializare X, urmează să transmită joi în direct pe platforma sa un interviu cu lidera partidului…

VIDEO Mark Zuckerberg a purtat un ceas rar, de aproape 1 milion de dolari, în timp ce anunța că va colabora cu Donald Trump

Mark Zuckerberg a purtat un ceas elvețian rar, în valoare de aproape 900.000 de dolari, în timp ce anunța marți revizuirea radicală a politicilor Facebook și Instagram, scrie The Guardian. Într-un mesaj video postat marți…

Noua variantă de mpox în Franța. Ministerul Sănătății anunță că riscul pentru populație este unul „scăzut”

Franța este a cincea țară din Europa care detectează noua tulpină de mpox, o boală denumită în trecut „variola maimuţei”, care a afectat până acum Africa Centrală. Boala infecțioasă a apărut la un pacient care…

SuperLiga: Fotbalistul care revine în România după mai bine de 10 ani: „Am ajuns la un acord cu Salernitana”

CFR Cluj a anunţat, miercuri, că a ajuns la un acord pentru transferul jucătorului Andres Sfaiţ (20 de ani) de la Salernitana, echipă din liga secundă a Italiei. După ce i-a transferat pe Stipe Juric…

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.