Stare „extrem de critică”. Râurile din Europa sunt contaminate cu mercur, nitrați și alți poluanți, avertizează Comisia Europeană - HotNews.ro

Stare „extrem de critică”. Râurile din Europa sunt contaminate cu mercur, nitrați și alți poluanți, avertizează Comisia
📅 2025-02-05

Mercurul și alte substanțe chimice toxice poluează majoritatea cursurilor de apă din Europa, contribuind la o criză mai amplă a calității apei care necesită măsuri urgente, a avertizat Comisia Europeană, potrivit Politico.

Într-un set de rapoarte publicate marți, care vor alimenta o nouă strategie de reziliență a apei la nivelul blocului comunitar, ramura executivă a Uniunii Europene a avertizat că râurile, lacurile și cursurile de apă ale continentului se află într-o stare „extrem de critică” și a solicitat țărilor membre să rezolve problema.

Mai puțin de 40 % din corpurile de apă de suprafață din UE au o stare ecologică bună, în timp ce doar puțin peste un sfert au o stare bună în ceea ce privește poluarea chimică – în principal din cauza contaminării generalizate cu mercur și alți poluanți nocivi.

Potrivit rapoartelor, sunt necesare „eforturi semnificative” pentru a îndeplini obiectivele UE privind calitatea și cantitatea apelor dulci.

„Apele noastre se confruntă cu provocări semnificative, de la poluare și amenințări la adresa aprovizionării cu apă până la o pregătire insuficientă pentru inundații”, a declarat comisarul european pentru mediu, Jessika Roswall. „Trebuie să ne intensificăm eforturile de consolidare a rezilienței apei”, a precizat ea.

Roswall a fost însărcinată cu elaborarea Strategiei europene de reziliență în domeniul apei – o inițiativă menită să asigure disponibilitatea apei curate și să protejeze mai bine UE împotriva riscurilor legate de apă – strategie care urmează să fie publicată între lunie aprilie și iunie anul acesta.

Ape „tulburi”

Conform raportului, poluarea cu mercur și o clasă de substanțe chimice denumite hidrocarburi aromatice policiclice reprezintă un motiv esențial pentru starea chimică precară a cursurilor de apă din UE.

Aceste substanțe chimice sunt deja prezente în cantități mari din cauza poluării istorice, precum și a poluării noi care pătrunde în mediile acvatice prin emisiile de combustibili fosili. Odată ce mercurul este eliberat în mediu – prin arderea cărbunelui, de exemplu – acesta poate circula prin aer, pământ, apă și organisme vii timp de mii de ani.

Aceste substanțe influențează puternic starea chimică a unui corp de apă, deoarece poluanții de lungă durată nu sunt ușor de descompus în mediu.

În UE, apele subterane – din acviferele subterane, care furnizează 65% din apa potabilă și 25% din apa pentru irigații agricole pe teritoriul blocului comunitar – se află în general într-o stare mai bună decât corpurile de apă de suprafață. Raportul a constatat că 86% din apele subterane aveau o stare chimică bună.

Cu toate acestea, rămân provocări și în acest domeniu. Nitrații sunt printre poluanții cel mai frecvent raportați în apele subterane, provenind în principal din agricultura intensivă și creșterea animalelor.

Marea Baltică este regiunea marină cu cea mai mare proporție de ape de coastă (58%) care conțin o cantitate problematică de poluare cu azot și fosfor, utilizate în îngrășăminte.

„Fermierii sunt unul dintre marii utilizatori (de apă) și nu putem face acest lucru fără sprijinul lor (…), pentru că ei sunt o parte din această chestiune”, a declarat Roswall când a fost întrebată marți, în cadrul unei conferințe de presă, despre necesitatea unor norme mai stricte privind produsele agrochimice „Nu putem avea o strategie de reziliență a apei fără agricultori – adică fără a-i implica și pe ei în discuție”, a precizat comisarul.

În cazul în care sunt puse în aplicare rapid, măsurile convenite în cadrul „European Green Deal” – cum ar fi Directiva revizuită privind tratarea apelor urbane reziduale – ar putea „contribui la realizarea de progrese rapide” în ceea ce privește apa poluată din UE, se arată în raport. De asemenea, acesta a menționat că mai multe țări „au indicat deja că intenționează să utilizeze pe scară largă derogările în 2027, fie prin aplicarea unor obiective de mediu mai puțin stricte, fie prin prelungirea termenului”.

Comisia a promis să acorde mai multă atenție „noilor poluanți emergenți” precum PFAS, microplasticele și produsele farmaceutice.

Potrivit executivului UE, deficitul de apă și seceta rămân îngrijorări din ce în ce mai mari în cea mai mare parte a blocului comunitar, țările membre solicitând din ce în ce mai multe derogări de la normele privind apa în cazul în care nu reușesc temporar să atingă o stare ecologică bună din cauza secetelor prelungite.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri hotnews

Premierul François Bayrou și guvernul minoritar al Franței au supraviețuit moțiunii de cenzură

Legiuitorii francezi au respins, miercuri, moțiunea de cenzură pe care a depus-o stânga radicală după decizia premierului François Bayrou de a forța trecerea proiectului de buget pentru 2025 prin parlament fără un vot în acest…

VIDEO Gigi Becali afirmă că Laura Vicol l-a reprezentat gratis și că o va vizita la închisoare: „Mă duc și o apăr și eu gratis”

Deputatul AUR Gigi Becali a declarat miercuri că avocata și fosta parlamentară Laura Vicol, arestată preventiv în dosarul Nordis, l-a reprezentat gratis când a avut el proces și că o va vizita la închisoare dacă…

„Ceva de neînțeles pentru orice ființă umană”. Reacții dure ale liderilor mondiali la propunerea lui Trump de preluare a Fâșiei Gaza

Preşedintele american Donald Trump a promis în urmă cu o zi că SUA va prelua Fâşia Gaza, enclava devastată de război, după ce palestinienii vor fi relocaţi în altă parte, şi o vor dezvolta din…

SUA au descoperit dispozitive medicale ce trimit datele vitale ale pacienților în China dacă sunt conectate la internet

Administrația pentru Alimente și Medicamente a Statelor Unite (FDA) a avertizat unitățile medicale și îngrijitorii care monitorizează la distanță pacienți folosind monitoare medicale fabricate de compania chineză Contec să deconecteze dispozitivele de la internet cât…

Crin Antonescu spune că și-a depus dosarul de pensionare / „Să nu confundaţi situaţia de a nu fi angajat undeva cu situaţia de a lenevi”

Candidatul PSD-PNL-UDMR la Preşedinţie, Crin Antonescu, a reafirmat, miercuri, la Europa FM, că în ultimii ani a trăit, în principal, din veniturile soţiei, explicând şi care a fost programul său în cei 8 ani de…

VIDEO POT anunță plângere penală împotriva președinților celor două Camere / Anamaria Gavrilă spune că procedura de suspendare a lui Iohannis va fi reluată „cât de repede”

Partidul Oamenilor Tineri (POT) a anunțat, miercuri, că depune o plângere penală împotriva președinților de la Camera Deputaților și Senat, Ilie Bolojan și Ciprian Șerban, pe care îi acuză că „din nou au refuzat abuziv…

Profesor în neuroștiințe la Stanford, despre polarizarea alegerilor: „Învață-i pe oamenii care se urăsc între ei cine profită de pe urma acelei uri”

Robert Sapolsky, renumit profesor de biologie, neurocercetător la Universitatea Stanford din SUA și autor bestseller New York Times, atrage atenția asupra impactului negativ pe care polarizarea alegerilor îl are asupra sănătății sociale și individuale. Într-un…

Grupuri germane de activiști dau în judecată X, platforma lui Elon Musk, acuzând manipularea alegerilor

Două grupuri germane de activiști au dat în judecată platforma de socializare X, deținută de Elon Musk, acuzând că încalcă legea europeană întrucât refuză să ofere informațiile necesare pentru a urmări dezinformarea online înainte de…

SuperLiga: CFR Cluj, victorie mare cu FC Hermannstadt. Louis Munteanu, din nou decisiv

CFR Cluj a învins echipa FC Hermannstadt, scor 1-0, într-un meci disputat miercuri, pe teren propriu, în etapa cu numărul 25 din SuperLiga. Trupa lui Dan Petrescu a avut parte de un adversar dificil la…

Deplasarea trupelor și a armamentului rămâne problematică în UE, avertizează auditorii: „Mobilitatea militară a devenit o prioritate crucială”

Deplasarea trupelor și a armamentului în Europa rămâne „problematică” și nu este clar „cine ce face” când vine vorba de mobilitate, au declarat auditorii UE, miercuri, pe măsură ce continentul accelerează eforturile de construire a…

Good News

Only good and positive news.