Grupurile multinaționale caută tot mai des să optimizeze procesele interne, inclusiv documentarea prețurilor de transfer. Având în vedere că, în cadrul unei astfel de structuri, pot exista companii cu profil operațional similar, răspândite în mai multe jurisdicții, reprezentanții grupului pot considera că anumite procese de conformare cu principiul valorii de piață, necesare la nivel local, pot fi centralizate și abordate unitar într-un singur centru de expertiză la nivel de grup.
Una dintre aceste practici este utilizarea unor studii de comparabilitate pregătite la nivel central, pentru mai multe jurisdicții.
La prima vedere, acest lucru pare un pas tactic, menit să eficientizeze procesele individuale de documentare a prețurilor de transfer în fiecare jurisdicție. Realizarea analizelor într-un singur punct de comandă poate genera economii de timp, de resurse și poate asigura o consecvență în abordare la nivel multinațional.
Totuși, din perspectiva companiilor locale, lucrurile nu sunt întotdeauna atât de simple.
Ca parte a procesului de documentare, pentru cele mai multe dintre analize, studiile de comparabilitate pregătite prin interogarea unor baze de date externe sunt instrumente critice, folosite pentru testarea conformității cu principiul valorii de piață a prețurilor de transfer practicate între parți afiliate.
Totodată, studiile sunt utilizate ca referință pentru ajustarea prețurilor de transfer în conformitate cu principiul valorii de piață, atunci când există abateri față de tendințele pieței independente. Acest proces este esențial pentru a preveni efectele negative asupra poziției fiscale a companiei locale și pentru a evita cazuri de dublă impunere.
https://blog.pwc.ro/2025/05/21/sinergie-sau-risc-analiza-practica-asupra-utilizarii-studiilor-de-comparabilitate-pregatite-la-nivel-de-grup-in-documentatia-locala-a-preturilor-de-transfer
Articol susținut de PwC România