Scenarii pentru alegerile prezidențiale din primăvară. Ce s-ar putea întâmpla dacă nu ar candida Călin Georgescu și care e candidatul ce atrage cel mai puțin emoțional - HotNews.ro

Scenarii pentru alegerile prezidențiale din primăvară. Ce s-ar putea întâmpla dacă nu ar candida Călin Georgescu și care
📅 2025-01-07

Nu mai avem în prezent „două Românii politice”, așa cum se spunea acum 20 ani, pe vremea lui Adrian Năstase, ci trei, scrie în Contributors profesorul de relații internaționale Valentin Naumescu.

Cele trei opțiuni majore care se vor întâlni și concura la urne în martie-aprilie

Am vorbit pe scurt, acum câteva zile, despre „cele trei Românii politice”, în articolul din grupajul publicat pe site-ul centrulpolitic.ro de prognoze, tendințe și perspective pentru 2025, la punctul 10: România partidelor tradiționale, România anti-sistem, extremistă și antioccidentală, și România reformistă prooccidentală care refuză partidele tradiționale uzate, decredibilizate și acaparate de clientele. Aceste trei opțiuni majore se vor întâlni și concura la urne în martie-aprilie. Pentru că ideea a fost inevitabil tratată acolo foarte succint, articolul fiind mult mai amplu și referindu-se la anul politic internațional 2025, revin astăzi cu o detaliere a punctului respectiv. 

Fiecare din cele trei Românii politice menționate va avea, simbolic, cel puțin un candidat la alegerile prezidențiale, în care se va regăsi „cultural” (în sensul cel mai larg cu putință al termenului), total sau parțial.

România clientelei partidelor tradiționale, a vechii clase politice și a celor de la putere va fi reprezentată în cursă de Crin Antonescu, un politician retras de un deceniu, a cărui „vreme de glorie” (mă rog, o figură de stil poate nu chiar fidelă realității) a fost acum 10-15 ani. Nici nu se putea ca PSD, PNL și UDMR să găsească o figură care să-i reprezinte mai bine. Aceștia sunt ei și acesta este chipul lor politic. Printr-un mic joc al întâmplărilor, în locul lui Crin Antonescu putea fi la fel de bine Victor Ponta, amândoi „profund nedreptățiți” și cu declarații mânioase, la vremea respectivă, față de reacția negativă a SUA și UE, plus a multor guverne ale statelor occidentale luate separat, cu privire la puciul USL din 2012.

România extremistă, anti-sistem și anti-occidentală va avea unu, doi sau trei candidați. Depinde de CCR, dacă va valida sau nu candidaturile lui Călin Georgescu, care a declarat că a avut „cheltuieli zero în campanie” (nici măcar un litru de benzină, acolo), și a Dianei Șoșoacă, a cărei candidatură a fost invalidată în octombrie anul trecut. George Simion își va depune sigur candidatura și îi va fi validată. Nu are cum să nu și-o depună, pentru că nu va ști de la început dacă CCR îl blochează sau nu pe Călin Georgescu. Deci, 1-2-3 candidați ai acestei Românii anti-sistem, plină de frustrări de tot felul.

România reformistă prooccidentală va fi reprezentată în principal de Nicușor Dan, candidat independent cu discurs rațional și moderat, care nu dorește să arunce în aer instituțiile statului și nici să schimbe direcția Vest a orientării României (NATO, UE, parteneriat strategic cu SUA) dar se pronunță pentru schimbări politice și administrative importante. Nicușor Dan a fost validat electoral de două ori în competiții grele, la Primăria Capitalei.

Ar mai putea candida, deși nu ar fi deloc indicat, divizând această opțiune politică reformistă a societății românești, Elena Lasconi din partea USR. Este evident că Elena Lasconi nu va mai obține nici pe departe rezultatul din 24 noiembrie, când votanții acestei opțiuni au respins „oferta Ciucă a PNL” și au făcut tot posibilul ca opțiunea pro-Vest să fie totuși reprezentată în finală.

Dar acum, contextul s-a schimbat mult. Poate că, în urma unor discuții finale raționale, USR va decide să susțină în cele din urmă candidatura primarului Capitalei, care este fondatorul acestui partid și pe care oricum îl vor vota majoritatea alegătorilor USR din România, chiar dacă va candida și Elena Lasconi. Cu alte cuvinte, USR ar trece pe 23 martie prin experiența pe care a avut-o PNL pe 24 noiembrie, când o mare parte din alegătorii liberali au votat Lasconi, creditată (justificat) cu șanse mai mari pentru turul al doilea. Pur și simplu situația s-a schimbat prin intrarea în luptă a lui Nicușor Dan, candidatul independent susținut de societatea civilă.

Cel mai slab în a produce simpatii populare

Calificarea în finală se va juca în 23 martie la un nivel mai înalt, probabil de minimum 2,5 milioane de voturi. Vor fi mai puțini candidați decât în 24 noiembrie.

Lunile care urmează vor fi decisive și vor da „valul emoțional”, într-o direcție sau alta.

Cel mai slab în a produce simpatii populare și afilieri afective este candidatul coaliției de guvernare, întors de la Bruxelles după un deceniu, fără o idee politică limpede conturată, pe care îl vor vota doar structurile din cele trei partide tradiționale.

Cei mai atractivi emoțional sunt Nicușor Dan și, respectiv, cine va fi perceput drept principalul exponent al urii anti-sistem (Georgescu, Simion sau Șoșoacă, în funcție de numărul candidaților validați de CCR din partea acestei opțiuni).

Dacă Georgescu nu va candida, nu aș exclude ca o parte din alegătorii georgiști (care sunt doar furioși pe vechea clasă politică, dar nu sunt neapărat anti-UE sau anti-NATO), să vireze spre Nicușor Dan.

Ce poate ieși din această luptă a celor trei Românii politice?

  1. O finală Nicușor Dan-Crin Antonescu, dacă CCR îi va lăsa pe toți cei trei candidați anti-sistem să candideze (Georgescu, Simion, Șoșoacă), aceștia neatingând, individual, 20%. Câștigă clar Nicușor Dan, care poate construi o coaliție reală a alegătorilor (inclusiv o parte din contestatarii radicali rămași fără reprezentanți), nu una artificială a conducerilor decredibilizate ale partidelor.
  2. O finală Georgescu/Simion-Antonescu, dacă opțiunea reformistă prooccidentală va fi divizată excesiv și nu va putea aduna pragul de 2,5 milioane de voturi. Câștigă populistul contestatar, pentru că Antonescu nu va fi votat de reformiști.
  3. O finală Nicușor Dan-Georgescu/Simion, dacă, de fapt, „PSD nu se va omorî să-l susțină pe Crin Antonescu”, electoratul pesedist din straturile profunde, rural și urbanul mic, fiind mai apropiat cultural de naționaliștii antioccidentali decât de liberalul bruxellez Antonescu. Câștigă la limită dar câștigă, și în acest caz, Nicușor Dan, pentru că cel puțin electoratul PNL și UDMR (deci peste 20%) va vota cu siguranță Nicușor Dan în turul al doilea, plus indecișii din primul tur.

Așadar, Nicușor Dan are două șanse din trei de a fi ales Președinte al României iar procentul crește spre 100% dacă intră în turul al doilea, mai ales dacă va candida contra lui Crin Antonescu sau a lui George Simion.

Nu exclud ca un calcul simplu, de tipul celui de mai sus, să facă și cei din zona partidelor politice tradiționale, încercând în prima fază o decredibilizare a lui Nicușor Dan la Primăria Capitalei în lunile de iarnă. Dacă își vor da seama din timp că cel pe care l-au ales acum să le fie candidat comun nu iese câștigător în nicio combinație de finală prezidențială, vom vedea că, până la urmă, Crin Antonescu nu va mai candida iar PSD va reveni peste 3-4 săptămâni la candidatura Ciolacu. Caz în care PNL și UDMR îl vor susține pe Nicușor Dan, așa cum era normal să o facă de la început.

Cele trei Românii politice s-au angajat într-o luptă crucială pentru viitorul democrației, societății și direcției politice a țării. Vă propun să fim deștepți! Ce ziceți, putem?   

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri hotnews

O parte din gazele din Marea Neagră vor ajunge în Germania. Un acord pe 5 ani a fost deja încheiat – Reuters

Grupul austriac OMV a încheiat un acord pentru a furniza gaze naturale din proiectul său Neptun Deep, din Marea Neagră, companiei germane Uniper, din 2027, au declarat trei persoane familiare cu chestiunea pentru Reuters, în…

SUA îl sancţionează pe un apropiat al lui Viktor Orban, acuzat de corupţie. Peter Szijjarto: „Ce bucurie să știm că în câteva zile vor fi la conducere oameni care ne tratează ca prieteni”

Statele Unite au impus marţi sancţiuni economice împotriva şefului de cabinet al premierului ungar Viktor Orban, „pentru implicarea sa în acte de corupţie”, potrivit unui comunicat al Departamentului Trezoreriei SUA, relatează AFP și News.ro. Antal…

Un senator PSD îi reproșează lui Crin Antonescu că „nu a preluat frâiele” coaliției: „Tu aștepți să te caute cineva?”

Senatorul Robert Cazanciuc (PSD) a declarat, marți, la Antena 3, că Crin Antonescu ar fi trebuit să preia conducerea coaliției de guvernământ imediat după ce a fost desemnat candidatul acesteia la alegerile prezidențiale. Cazanciuc susține…

Bărbatul care a trăit 32 de ani singur pe o insulă a murit la 85 de ani. Povestea lui Mauro Morandi, „Robinson Crusoe” al Italiei 

Mauro Morandi, un italian supranumit „Robinson Crusoe” de către presă după ce a trăit singur pe o insulă paradisiacă mai bine de trei decenii, a murit la vârsta de 85 de ani, scrie The Guardian. …

Țara în care voia să emigreze Traian Băsescu tocmai a executat 100 de bărbați și se pregătește să mai execute 70: „Bandiți urbani”. Aici turiștii sunt atrași „în capcane care includ promisiunea de aur și diamante la preț redus”

Aproximativ 102 bărbați au fost executați de guvernul congolez în ultima săptămână, iar alți 70 urmează să fie executați, a declarat duminică ministrul justiției al țării într-o declarație pentru Associated Press, citată de CNN. Acesta…

Ana Birchall candidează din nou la alegerile prezidențiale: „Prea mult timp ne-am mulțumit cu mai puțin decât merităm”

Ana Birchall a anunțat, printr-o postare pe Facebook, că va candida și la scrutinul prezidențial din 2025. La cel de la finele anului trecut, a candidat din postura de independent și a obținut 42.853 de…

VIDEO Trump cere acum ţărilor NATO să cheltuiască 5% din PIB pentru apărare şi nu exclude folosirea forţei pentru a obţine Groenlanda

Viitorul preşedinte al SUA, Donald Trump, a cerut țărilor membre NATO să cheltuiască 5% din PIB pentru apărare. Demersul, care ar reprezenta mai mult decât dublarea obiectivului actual, reprezintă o nouă provocare pentru alianţa transatlantică,…

INTERVIU De ce îi pedepsește Putin pe transnistreni și cum s-ar putea întoarce împotriva lui? Armand Goșu, despre miza uriașă pe care Kremlinul o are în Republica Moldova 

Pentru că Transnistria nu mai răspunde ca înainte la ordinele lor, rușii le-au întrerupt gazul, iar acolo se profilează o criză umanitară majoră. Totuși, Moscovei ar trebui să îi fie frică de faptul că Ucraina poate…

Elena Lasconi: „Dacă e să ne luăm după sondaje, eu câștigam alegerile prezidențiale”. Ce-i reproșează șefa USR lui Nicușor Dan

Președinta USR Elena Lasconi a afirmat, într-o intervenție la Digi24, că nu are încredere în datele pe care le-a prezentat Nicușor Dan dintr-un sondaj care ar fi fost realizat de echipa primarului general. Plasarea ei…

CTP, despre amenințările la adresa lui: „Voia să-mi vadă cenușa”

În podacastul ”Vorbitorincii”, jurnalistul Cristian Tudor Popescu a explicat de ce colecționează amenințările.  După anularea turului II al alegerilor prezidențiale, Cristian Tudor Popescu a descris pe Facebook un moment în care, în loc de înjurăturile…

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.