Rusia a spionat granițele Europei, inclusiv ale României. GRU a compromis mii de camere pentru a urmări ajutorul trimis Ucrainei - HotNews.ro

Rusia a spionat granițele Europei, inclusiv ale României. GRU a compromis mii de camere pentru a urmări ajutorul trimis
📅 2025-05-21

Rusia a încercat să pirateze și să acceseze camerele de supraveghere de la mai multe frontiere, pentru a spiona și a perturba fluxul de ajutor occidental care intră în Ucraina, au afirmat serviciile de informații britanice și aliații acestora, potrivit The Guardian.

O unitate din cadrul spionajului militar rus (GRU) este acuzată că a utilizat o serie de metode pentru a viza organizații care furnizează „ajutor extern”, piratând camerele de securitate de la punctele de trecere a frontierei, din gări și din apropierea facilităților militare din locații cheie din Europa.

Unitatea GRU 26165 este, de asemenea, acuzată că a trimis e-mailuri de phishing conținând materiale pornografice și informații profesionale false și că a obținut parole de conturi furate pentru a pătrunde în sisteme.

Serviciile britanice mai susțin că unitatea – cunoscută și sub numele de „APT 28” sau „Fancy Bear” – a desfășurat o campanie cibernetică intenționată împotriva organizațiilor publice și private din statele NATO începând din 2022.

În nota sa consultativă, semnată de mai multe țări, Centrul Național de Securitate Cibernetică (NCSC) din Marea Britanie – parte a Centrului Guvernamental de Comunicații (GCHQ) – a solicitat companiilor private implicate în furnizarea de ajutor să „ia măsuri imediate pentru a se proteja”.

„Pe lângă vizarea entităților logistice, actorii unității 26165 au folosit probabil accesul la camere private amplasate în locații cheie, cum ar fi în apropierea punctelor de trecere a frontierei, facilităților militare și gărilor, pentru a urmări mișcarea materialelor spre Ucraina”, scrie în notă.

„Actorii au folosit, de asemenea, servicii municipale legitime, cum ar fi camerele de trafic”, conform aceluiași document.

NCSC mai afirmă că aproximativ 10.000 de camere au fost accesate în apropierea „facilităților militare și a gărilor, pentru a urmări mișcarea materialelor spre Ucraina”. 80% dintre aceste camere de supraveghere se aflau în Ucraina și 10% în România.

Instituția britanică mai susține că 4% dintre camerele vizate se aflau în Polonia, 2,8% în Ungaria și 1,7% în Slovacia. Locațiile celorlalte camere vizate nu au fost furnizate. Acțiunile de hacking ale rușilor au oferit acces la imagini surprinse de aceste camere, chiar dacă era vorba doar despre capturi fotografice, conform aceleiași surse.

De asemenea, au fost făcute și alte încercări menite să adune informații sensibile despre transporturi, cum ar fi orarul trenurilor și documentele de transport. „În cel puțin un caz, actorii au încercat să utilizeze phishingul vocal pentru a obține acces la conturi privilegiate, pretinzând că sunt membri ai personalului IT”, mai scrie în nota emisă consultativă emisă de 10 țări, printre care SUA, Franța și Germania.

Documentul adaugă: „Subiectele e-mailurilor de spearphishing erau diverse și variau de la teme profesionale la teme pentru adulți. E-mailurile de phishing erau trimise frecvent prin conturi compromise sau conturi de webmail gratuite. E-mailurile erau de obicei scrise în limba maternă a țintei și trimise unui singur destinatar vizat.”

Paul Chichester, directorul operațional al NCSC, a declarat: „Această campanie rău intenționată a serviciilor de informații militare ruse reprezintă un risc grav pentru organizațiile vizate, inclusiv pentru cele implicate în furnizarea de asistență Ucrainei.

„Marea Britanie și partenerii săi se angajează să sensibilizeze publicul cu privire la tacticile utilizate. Încurajăm cu tărie organizațiile să se familiarizeze cu amenințarea și cu recomandările de atenuare incluse în aviz, pentru a-și apăra rețelele” video, a adăugat Chichester.

Măsurile sugerate includ intensificarea monitorizării, utilizarea autentificării multifactoriale cu factori puternici – cum ar fi cheile de acces – și asigurarea aplicării prompte a actualizărilor de securitate pentru a gestiona vulnerabilitățile.

Avizul a fost elaborat împreună cu agenții din SUA, Germania, Republica Cehă, Polonia, Australia, Canada, Danemarca, Estonia, Franța și Olanda.

Această unitatea rusă din cadrul GRU a fost acuzată anterior de divulgarea datelor Agenției Mondiale Antidoping și a jucat un rol cheie în atacul cibernetic din 2016 asupra Comitetului Național Democrat din SUA.

Urmăriți cele mai recente evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri hotnews

Rusia a spionat granițele Europei, inclusiv ale României. GRU a compromis mii de camere pentru a urmări ajutorul trimis Ucrainei

Rusia a încercat să pirateze și să acceseze camerele de supraveghere de la mai multe frontiere, pentru a spiona și a perturba fluxul de ajutor occidental care intră în Ucraina, au afirmat serviciile de informații…

În prima noapte de arest, primarul din Sinaia a ajuns la spital

Primarul orașului Sinaia, Vlad Oprea, a fost transportat miercuri seară la Spitalul Județean de Urgență Ploiești, au declarat sursele Agerpres, sursele News.ro și cele ale publicației locale Câmpina TV. Tot miercuri, dar mai devreme, Curtea…

SUA acceptă, oficial, avionul de lux oferit de Qatar pentru a fi transformat în noul Air Force One al lui Trump

Statele Unite au acceptat un avion de tip Boeing 747, oferit cadou de Qatar, iar Forțele Aeriene au fost solicitate să găsească rapid o soluție pentru modernizarea acestuia, astfel încât să poată fi folosit ca…

Rusia susține că a doborât miercuri sute de drone ucrainene. Aeroporturi din Moscova închise pentru scurtă vreme

Rusia a anunțat, miercuri, că sistemele sale de apărare au doborât peste 260 de drone ucrainene, dintre care unele ce se apropiau de Moscova, iar aeroporturile capitalei au fost închise pentru scurt timp pentru a…

„Watergate” la Palatul Élysée: Biroul lui Macron, acuzat de mușamalizare la nivel înalt în scandalul apei Perrier

Cunoscuta marcă franceză de apă minerală Perrier, deţinută de Nestlé Waters, se află în centrul unui scandal care ameninţă să se extindă şi să atingă cele mai înalte niveluri ale guvernului francez, scrie Politico, notând,…

VIDEO Scenă tensionată la Casa Albă: Ce imagini l-a pus Trump pe Ramaphosa să vadă / Liderul sud-african: „Aș vrea să știu unde e locul acela”

Donald Trump l-a luat prin surprindere miercuri pe președintele Africii de Sud în timpul unei întâlniri la Casa Albă, difuzând un videoclip care pretindea că ar demonstra existența unui „genocid” împotriva populației albe din această…

SuperLiga: Cu ce amendă s-a ales Rapid, după meciul cu Dinamo. Echipa din Giulești, fără suporteri la partida cu ‘U’ Cluj

Comisia de Disciplină din cadrul FRF a decis miercuri sancționarea echipei de fotbal Rapid București cu penalitate sportivă de 60.000 de lei și interzicerea prezenței suporterilor la partida din ultima etapă a play-off-ului Superligii, la…

Cristian Tudor Popescu spune că George Simion le aruncă votanților săi „câte un os de ros sau câte o cană de sânge ca să-i întărâte”: „Se pretind «românoși»”

Cristian Tudor Popescu i-a criticat pe George Simion și pe votanții săi, miercuri, pe B1 TV, și a spus că oamenii care răspândesc „manipulări pe TikTok” se pretind a fi patrioți „fără să aibă habar…

Varșovia protestează față de pagubele aduse unui cimitir militar polonez din Rusia. „O încercare de a interveni în alegerile prezidențiale din Polonia”

Polonia a protestat, miercuri, față de înlăturarea simbolurilor militare dintr-un cimitir polonez din Rusia, o mișcare pe care Varșovia a criticat-o drept „provocare” și tentativă de ingerință în alegerile prezidențiale poloneze, relatează AFP. Poliția secretă…

VIDEO Claudiu Târziu anunță oficial că își lansează partid, „Acțiunea Conservatoare”. Ce planuri are cu foștii membri din POT și AUR

Co-fondatorul și fost co-președinte al AUR, Claudiu Târziu, a anunțat oficial miercuri, 21 mai, că va lansa la finalul lunii iunie o nouă mișcare politică, numită „Acțiunea Conservatoare”. Târziu afirmă că inițiativa nu va fi…

Good News

Only good and positive news.