România este în spațiul Schengen cu drepturi depline, începând de astăzi. Românii scapă de controale la frontierele terestre - HotNews.ro

România este în spațiul Schengen cu drepturi depline, începând de astăzi. Românii scapă de controale la frontierele tere
📅 2025-01-01

La 18 ani de la aderarea la Uniunea Europeană, România aderă la spațiul Schengen și cu frontierele terestre. Începând cu 1 ianuarie 2025, românii pot călători cu mașina peste hotare fără să mai piardă ore întregi la vamă, pentru controale. Vor exista însă controale aleatorii, „prin sondaj”, în baza unor analize de risc.

Principalul beneficiu al aderării la zona Shengen îl reprezintă circulația liberă, timpii de așteptare la frontieră fiind complet eliminați. Datele europene arată că până la 3,5 milioane de persoane traversează zilnic o frontieră internă a UE. În practică, libera circulație poate implica drepturi diferite pentru diferite categorii de persoane, de la turiști la familii.

Din spațiul Schengen fac parte următoarele țări: Austria, Bulgaria, Belgia, Cehia, Croația, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Regatul Țărilor de Jos, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria, Elveția, Islanda, Norvegia și Liechtenstein.

Ce înseamnă aderarea la Schengen și cu frontierele terestre

Începând cu 1 ianuarie 2025, toate controalele de frontieră de la granița cu Ungaria și Bulgaria sunt eliminate.

Călătoriile din România către și dinspre celelalte state membre Schengen vor fi similare unei călătorii în interiorul țării. Acest lucru este valabil pentru toate persoanele, indiferent de cetățenie, și pentru toate categoriile de mijloace de transport.

Toate persoanele se vor putea deplasa către sau dinspre alte state membre ale Spațiului Schengen (cu excepția Ciprului și Irlandei) fără a se mai opri la cabinele de control ale Poliției de Frontieră pentru verificarea documentelor de călătorie.

Persoanele care intenționează să meargă pe teritoriul altui stat trebuie să aibă asupra lor un document de călătorie valabil, respectiv pașaport sau carte de identitate, recomandă reprezentanții Poliției de Frontieră.

Conform practicii existente la nivelul mai multor state membre ale Uniunii Europene, polițiștii de frontieră români vor face „controale aleatorii și nesistematice” pe căile de comunicație de la frontiera internă sau în diverse noduri rutiere, în limita celor 30 de km de la linia de frontieră în interior, care reprezintă zona de competență, împreună cu Poliția, Jandarmeria, Imigrări sau alte structuri.

Poliția de Frontieră spune că aceste controale aleatorii se vor face în baza unei analize de risc sau atunci când există informații cu privire la posibila săvârșire a unor fapte ilegale și vor avea ca scop prevenirea și combaterea faptelor ilegale.

Patrulele mixte vor avea în dotare dispozitive mobile de control pe care va fi instalată aplicația eDAC, cu care vor face aceste verificări. În cazul în care nu există probleme în urma verificărilor, persoana își va putea continua călătoria fără restricții, iar în caz contrar „vor fi aplicate măsurile legale corespunzătoare”.

„Toate controalele sunt aleatorii, nu va mai fi un control total”

Chestorul general de poliție Bogdan Despescu, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, a explicat ce se va întâmpla de la momentul aderării complete a Româniai la Schengen.

„Toți cetățenii vor circula fără a opri în punctul de frontieră și fără a fi supuși controlului de către Poliția de Frontieră. Colegii noștri, Poliția de Frontieră, Poliția Română, Jandarmeria vor acționa în inelul de 30 de kilometri și în interiorul țării sub o altă modalitate de lucru, aceea care este valabilă astăzi, dacă ne-am deplasat de la București la Cluj.

Toate controalele sunt aleatorii, nu va mai fi un control total. Toate aceste controale sunt prin sondaj, ca urmare a unor analize de risc, pe baza observării directe, aspecte care țin de specificul muncii noastre, nu de a prezenta total aceste documente care astăzi se prezintă”, a declarat Despescu, la Digi24. 

Secretarul de stat a afirmat că, „odată cu eliminarea controalelor în punctele de frontieră, cu siguranță nu mai sunt timpi de așteptare”.

El a spus că în zilele următoare se așteaptă „la un trafic mai mare spre Ungaria, având în vedere că foarte mulți români care sunt plecați la muncă în străinătate au revenit în țară în perioada sărbătorilor, iar acum se vor întoarce în acele țări: „Dar de data aceasta nu vor mai aștepta în coadă la Poliția de Frontieră și nu vor mai fi supuși controlului total. Asta înseamnă că vor pleca rapid și pe parcurs, în funcție de evenimentele lunare”.

Punctele de trecere a frontierei unde este eliminat controlul începând cu 1 ianuarie 2025

La frontiera româno-bulgară:

La frontiera româno-ungară:

Pe Dunărea interioară:

În punctele de trecere a frontierei vor putea fi emise în continuare roviniete

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a anunțat că în punctele de trecere a frontierei va fi menținut personal pentru eliminarea rovinietelor.

„Aderarea României la spaţiul Schenghen şi cu graniţele terestre va determina schimbări în ceea ce priveşte controlul la frontierele cu statele UE, astfel încât autorităţile române trebuie să elimine orice obstacol care împiedică fluidizarea traficului prin PTF (Punctele de Trecere ale Frontierei) şi implicit elimininarea controlului specific al CNAIR. În consecinţă, CNAIR va desfăşura în ACI (Agenţiile de Control şi Încasare) din PTF cu statele UE (Ungaria si Bulgaria) doar activitate comercială pe sensul de intrare în ţară, respectiv comercializare de roviniete şi emitere AST (Autorizaţii Speciale de Transport) la cerere”, a transmis CNAIR.

În ce condiții vor putea minorii români să călătorească în spațiul Schengen?

Minorii români vor putea călători în spațiul Schengen în condițiile prevăzute de art. 30 din Legea nr. 248/2005, cu aceleași documente ca și până în prezent, în funcție de situația în care se află. Astfel, dacă minorul călătorește însoțit de ambii părinți este nevoie doar de documentul de călătorie (pașaport, carte de identitate).

Declarațiile autentificate se obțin, în țară, de la notarul public și în străinătate de la misiunile diplomatice sau oficiile consulare.

Atunci când se deplasează la domiciliu, respectiv reședință, minorul trebuie să prezinte doar documentul de călătorie și dovada faptului că se deplasează la domiciliu, respectiv reședință, indiferent dacă este singur sau însoțit.

În lipsa acestor documente, minorului nu i se va permite continuarea călătoriei.

Polițiștii de frontieră pot face verificări aleatorii pentru a constata dacă cetățenii români minori îndeplinesc condițiile de ieșire din România către state Schengen.

Însoțitorii minorilor, alţii decât părinţii sau reprezentantul legal, nu mai sunt obligați să prezinte certificatul de cazier judiciar în format fizic, acesta putând fi consultat electronic de către poliţistul de frontieră.

Dacă polițistul de frontieră constată că însoțitorul minorului a săvârșit anumite infracțiuni grave prevăzute de lege, acestuia nu i se va permite ieșirea din țară cu minorul.

Cum se va putea călători în statele non-Schengen după data de 1 ianuarie 2025?

Condițiile de călătorie în statele din afara spațiului Schengen rămân neschimbate, iar verificarea documentelor se va face la ghișeele Poliției de Frontieră.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri hotnews

FOTO/VIDEO Atac armat într-un bar din Muntenegru, soldat cu șapte morți, inclusiv doi copii

Poliţia din Muntenegru caută în oraşul Cetinje un individ înarmat care a ucis miercuri şapte persoane, printre care doi copii, după o dispută într-un bar, informează agenția spaniolă de presă EFE, potrivit Agerpres. Poliţia, care…

Johnnie Walker a murit la 79 de ani. Legendarul om de radio britanic, cu o carieră de peste jumătate de veac, a difuzat ultima emisiune cu două luni înainte

Celebrul DJ de radio Johnnie Walker, care a prezentat emisiunile „Sounds Of The 70s” și „The Rock Show” de la BBC Radio 2, a încetat din viață la vârsta de 79 de ani, informează Sky…

Zelenski salută „una dintre cele mai mari înfrângeri ale Moscovei” de la începutul războiului

Oprirea tranzitului gazului rusesc prin Ucraina este „una dintre cele mai mari înfrângeri ale Moscovei”, a afirmat președintele ucrainean Volodimir Zelenski miercuri, într-un mesaj publicat pe canalul său de Telegram, potrivit The Kyiv Independent. Ucraina…

VIDEO Makaveli întoarce armele. Susținătorii lui Călin Georgescu, criticați vehement: „Au fost mai mulți nepalezi la metrou”

Makaveli, influencerul care i-a făcut campanie de promovare lui Călin Georgescu pe TikTok anul trecut, a subliniat miercuri, într-o înregistrare video publicată pe rețeaua de socializare, că susținătorii fostului candidat la alegerile prezidențiale îi acordă…

Regiunea separatistă Transnistria se află „într-o situație dificilă” după tăierea gazului rusesc, avertizează Chișinăul

Regiunea separatistă Transnistria a Republicii Moldova se află în dificultate după oprirea miercuri a livrării de gaz rusesc către Europa via Ucraina, a anunţat miercuri guvernul de la Chişinău, potrivit AFP. „Regiunea trece printr-o situaţie…

Ce le transmite Patriarhul Daniel credincioșilor, la 100 de ani de la înființarea Patriarhiei Române

Centenarul Patriarhiei Române reprezintă un moment de mare bucurie şi de recunoştinţă pentru toţi românii ortodocşi, „un prilej de întărire în credinţă şi de aducere aminte a celor care, prin iubirea lor jertfelnică, ne-au lăsat…

Cu cine se vede Daniel Funeriu în turul doi al prezidențialelor: „El o să bage o derivată, eu o transpoziție pinacolică”

Fostul ministru al Educației Daniel Funeriu, care și-a anunțat intenția de a candida la alegerile de anul acesta pentru funcția supremă în stat, a publicat marți un mesaj de Anul Nou în care afirmă că…

Anunțul generalului Sîrskîi, după o vizită-surpriză pe frontul din Kursk: „Vom continua să-i distrugem”

Armata rusă a pierdut peste 38.000 de soldați și mai mult de 1.000 de echipamente militare de la începutul incursiunii forțelor ucrainene în regiunea rusă Kursk și până în prezent, a anunțat miercuri comandantul suprem…

Anul 2025 va fi decisiv pentru războiul din Ucraina: așteptarea planului lui Trump, testul-cheie de pe câmpul de luptă și vulnerabilitatea lui Zelenski

Kievul se pregătește pentru un an complicat, cu tot mai puține opțiuni pe câmpul de luptă și, posibil, mai puțini aliați în SUA și Uniunea Europeană. Tot mai multe voci vorbesc despre încheierea războiului, dar…

Burduja: România exportă electricitate și gaze în Republica Moldova numai după acoperirea necesarului intern

România exportă electricitate și gaze naturale în Republica Moldova pe baze comerciale și numai după acoperirea nevoilor noastre proprii, spune ministrul Energiei, Sebastian Burduja. El a subliniat că face aceste precizări pentru a combate propaganda…

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.