România exportă electricitate și gaze naturale în Republica Moldova pe baze comerciale și numai după acoperirea nevoilor noastre proprii, spune ministrul Energiei, Sebastian Burduja. El a subliniat că face aceste precizări pentru a combate propaganda toxică.
Situația din Moldova vine în contextul în care centrala care asigură cea mai mare parte a energiei din Republica Moldova, cea de la Cuciurgan (Transnistria), funcționa exclusiv cu gaze din Rusia, aduse via Ucraina. La 31 decembrie 2024 a expirat acordul dintre Ucraina și Rusia privind tranzitul de gaze, iar partea ucraineană a anunțat că exclude o prelungire a înțelegerii.
„Astăzi este și prima zi în care gazul rusesc nu mai tranzitează Ucraina. Rusia a folosit energia ca armă de șantaj timp de decenii, amenințând mereu cu “închiderea robinetului”. Și continuă să facă asta. Cei care visează la “gazul ieftin” rusesc să țină cont că libertatea nu are preț. Iar fără independență energetică nu poate exista nici libertatea, nici securitatea unei țări”, a scris Burduja pe pagina sa de Facebook.
După oprirea gazului rusesc pentru centrala de la Cuciurgan, din Transnistria, înseamnă că Republica Moldova are un deficit de aproximativ 600 MW de producție de energie electrică pentru a-și acoperi consumul, mizând pe aproximativ 300 MW producție locală.
Mai mult, Republica Moldova a obținut creșterea capacității transfrontaliere la 600 MW printr-un mecanism de alocare zilnică a capacităților neutilizate la alte frontiere. Această măsură, confirmată de ENTSO-E (rețeaua europeană de transport al energiei – n.r.), reprezintă un pas important pentru acoperirea cererii.
În sectorul gazelor naturale, Republica Moldova și-a asigurat cantitățile necesare consumului. Există și stocuri comerciale și de urgență de peste 70 de milioane metri cubi în depozitele din România. Capacitatea tehnică de export de gaze naturale prin interconectorul Iași-Ungheni este de 6,1 milioane mc/zi, ceea ce poate acoperi întreg consumul dintre Prut și Nistru, inclusiv în zilele friguroase de iarnă.
„Pentru a combate propaganda toxică, precizez:
Potrivit datelor Transelectrica, analizate de HotNews.ro, miercuri seară la ora 20:00 România exporta către Republica Moldova o cantitate de electricitate de 245 de MW.
Aceasta în condițiile în care producția de electricitate a țării depășea consumul și exporturile totale erau de circa 500 de MW la ora menționată.
Parcurile eoliene acopereau aproape 30% din consumul țării, fiind pe primul loc în topul surselor de energie utilizate la nivel național.
În ceea ce privește sectorul gazelor, datele Transgaz valabile pentru ora 19:00 arătau un export de 4,9 milioane de metri cubi către Republica Moldova și de 2 milioane mc către Ungaria.
Consumul țării de gaze era de 41,3 milioane de metri cubi. Spre comparație, într-o zi normală de iarnă, România consumă circa 50 de milioane de metri cubi.
Este important de menționat însă că miercuri este sărbătoare legală, iar în astfel de zile consumul de electricitate și gaze al țării este mic.
Sursa foto: Dreamstime