Burduja: România exportă electricitate și gaze în Republica Moldova numai după acoperirea necesarului intern - HotNews.ro

Burduja: România exportă electricitate și gaze în Republica Moldova numai după acoperirea necesarului intern - HotNews.r
📅 2025-01-03

România exportă electricitate și gaze naturale în Republica Moldova pe baze comerciale și numai după acoperirea nevoilor noastre proprii, spune ministrul Energiei, Sebastian Burduja. El a subliniat că face aceste precizări pentru a combate propaganda toxică.

Situația din Moldova vine în contextul în care centrala care asigură cea mai mare parte a energiei din Republica Moldova, cea de la Cuciurgan (Transnistria), funcționa exclusiv cu gaze din Rusia, aduse via Ucraina. La 31 decembrie 2024 a expirat acordul dintre Ucraina și Rusia privind tranzitul de gaze, iar partea ucraineană a anunțat că exclude o prelungire a înțelegerii.

„Astăzi este și prima zi în care gazul rusesc nu mai tranzitează Ucraina. Rusia a folosit energia ca armă de șantaj timp de decenii, amenințând mereu cu “închiderea robinetului”. Și continuă să facă asta. Cei care visează la “gazul ieftin” rusesc să țină cont că libertatea nu are preț. Iar fără independență energetică nu poate exista nici libertatea, nici securitatea unei țări”, a scris Burduja pe pagina sa de Facebook.

După oprirea gazului rusesc pentru centrala de la Cuciurgan, din Transnistria, înseamnă că Republica Moldova are un deficit de aproximativ 600 MW de producție de energie electrică pentru a-și acoperi consumul, mizând pe aproximativ 300 MW producție locală.

Mai mult, Republica Moldova a obținut creșterea capacității transfrontaliere la 600 MW printr-un mecanism de alocare zilnică a capacităților neutilizate la alte frontiere. Această măsură, confirmată de ENTSO-E (rețeaua europeană de transport al energiei – n.r.), reprezintă un pas important pentru acoperirea cererii.

Republica Moldova își poate asigura tot necesarul de gaze din România

În sectorul gazelor naturale, Republica Moldova și-a asigurat cantitățile necesare consumului. Există și stocuri comerciale și de urgență de peste 70 de milioane metri cubi în depozitele din România. Capacitatea tehnică de export de gaze naturale prin interconectorul Iași-Ungheni este de 6,1 milioane mc/zi, ceea ce poate acoperi întreg consumul dintre Prut și Nistru, inclusiv în zilele friguroase de iarnă.

„Pentru a combate propaganda toxică, precizez:

  1. Exporturile de energie electrică și gaze naturale se fac din România în Republica Moldova pe baze comerciale, în condițiile legii.
  2. Sprijinul pe care îl acordăm este numai în limita volumelor disponibile DUPĂ acoperirea nevoilor noastre proprii.
  3. Da, consider ca avem o datorie morală sa fim alături de frații noștri de peste Prut cu tot ceea ce este posibil.
    Mesajul României este clar: frații în veci vor fi frați. Menirea noastră este de a fi împreună și împreună cu Europa. Și așa va fi”, a conchis ministrul de la București.

În România bate vântul și avem surplus de energie

Potrivit datelor Transelectrica, analizate de HotNews.ro, miercuri seară la ora 20:00 România exporta către Republica Moldova o cantitate de electricitate de 245 de MW.

Aceasta în condițiile în care producția de electricitate a țării depășea consumul și exporturile totale erau de circa 500 de MW la ora menționată.

Parcurile eoliene acopereau aproape 30% din consumul țării, fiind pe primul loc în topul surselor de energie utilizate la nivel național.

În ceea ce privește sectorul gazelor, datele Transgaz valabile pentru ora 19:00 arătau un export de 4,9 milioane de metri cubi către Republica Moldova și de 2 milioane mc către Ungaria.

Consumul țării de gaze era de 41,3 milioane de metri cubi. Spre comparație, într-o zi normală de iarnă, România consumă circa 50 de milioane de metri cubi.

Este important de menționat însă că miercuri este sărbătoare legală, iar în astfel de zile consumul de electricitate și gaze al țării este mic.

Sursa foto: Dreamstime

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri hotnews

„Trădare şi izolare”. Situația fără precedent din Transnistria aduce o criză de securitate pentru Republica Moldova, avertizează premierul Dorin Recean

Moldova se confruntă cu o criză de securitate după ce enclava sa separatistă Transnistria a rămas fără livrările de gaze ruseşti, a declarat vineri prim-ministrul Dorin Recean, citat de Reuters. Fluxurile de gaze ruseşti prin…

George Simion anunță când va iniția AUR procedura de suspendare a lui Klaus Iohannis: „Avem și semnăturile”

Liderul AUR, George Simion, a anunțat vineri că, imediat ce va începe noua sesiune parlamentară, reprezentanții formațiunii sale vor încerca să inițieze procedura de suspedare a președintelui Klaus Iohannis, în contextul în care partidul de…

Simonis către Ciolacu: Îți amintești când ne spuneai să nu îi dăm voturi lui Simion? Toți i-am dat

Alfred Simonis a recunoscut că membri PSD au direcționat voturi pentru candidatul AUR, George Simion, în turul I al alegerilor prezidențiale din luna noiembrie. Mărturisirea președintelui Consiliului Județean Timiș a fost făcută într-un videoclip publicat…

Orașe-fantomă și polițiști cu salarii de 6.000 de euro care adoptă câini vagabonzi și fac plajă. Ce s-a ales de centrele de detenție din Albania, mult trâmbițata soluție a Giorgiei Meloni la criza migrației

Când premierul italian Giorgia Meloni și-a prezentat emblematicul plan de interceptare, reținere și procesare în Albania a solicitanților de azil, acesta a fost prezentat ca un răspuns grandios la criza migrației din Europa. Dar, un…

Avertisment privind riscurile de cancer pe eticheta băuturilor alcoolice, propunere în SUA. „Este a treia cauză prevenibilă, după tutun şi obezitate”

Băuturile alcoolice ar trebui să poarte pe etichetă un avertisment cu privire la riscurile de cancer, a declarat vineri Chirurgul General al SUA, într-o mişcare ce ar putea semnala o schimbare către o reglementare mai…

Zelenski respinge, din nou, ideea organizării de alegeri prezidențiale în Ucraina, invocându-l pe Putin

Ucraina nu va organiza alegeri atât timp cât va fi în vigoare legea marțială, chiar dacă Rusia propune acest lucru ca una dintre condițiile prealabile pentru începerea negocierilor de pace, a declarat președintele Volodimir Zelenski,…

O femeie și doi copii, la un pas să cadă cu mașina în lacul barajului Firiza

O mașină condusă de o femeie, în care se mai aflau doi copii a derapat de pe șosea în stațiunea montană Izvoarele, județul Maramureș și s-a oprit într-un copac. Accidentul a avut loc în zona…

GRAFICE România ține deocamdată cu succes becul aprins peste Prut, dar dispariția gazelor naturale și energiei electrice rusești va scumpi curentul în Republica Moldova

Primele 2 zile și jumătate în care România a înlocuit practic Rusia ca sursă principală de aprovizionare cu energie electrică a Republicii Moldova au decurs fără incidente, însă basarabenii și bugetul de stat de peste…

Scandal în țara europeană care vrea să reducă săptămâna de lucru, dar cu același salariu. Firmele nu vor să fie impusă prin lege

O ruptură în coaliția guvernamentală de stânga din Spania cu privire la un plan de implementare a unei săptămâni de lucru mai scurte cu același salariu a ieșit la iveală vineri, după ce ministrul muncii…

Ce a răspuns ministrul de Finanțe, întrebat dacă anul acesta vor crește TVA-ul și impozitul pe venit

Ministrul Finanţelor, Tánczos Barna, a declarat vineri că există premise în economie care arată că bugetul pe 2025 poate fi construit pe actuala cotă a taxei pe valoarea adăugată (TVA). Oficialul mai spune că „nimeni…

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.