Ce le transmite Patriarhul Daniel credincioșilor, la 100 de ani de la înființarea Patriarhiei Române - HotNews.ro

Ce le transmite Patriarhul Daniel credincioșilor, la 100 de ani de la înființarea Patriarhiei Române - HotNews.ro
📅 2025-01-06

Centenarul Patriarhiei Române reprezintă un moment de mare bucurie şi de recunoştinţă pentru toţi românii ortodocşi, „un prilej de întărire în credinţă şi de aducere aminte a celor care, prin iubirea lor jertfelnică, ne-au lăsat o mărturisire şi o moştenire sfântă”, a transmis miercuri, 1 ianuarie, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel.

„Anul 2025, declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române Anul omagial al Centenarului Patriarhiei Române şi Anul comemorativ al duhovnicilor şi mărturisitorilor ortodocşi români din secolul al XX-lea, reprezintă un moment unic în istoria Bisericii Ortodoxe Române. Această aniversare nu este doar o celebrare a trecutului, ci şi o chemare la recunoştinţă faţă de înaintaşii noştri şi reflecţie asupra rolului Bisericii noastre în viaţa poporului român. Patriarhia Română a fost, de-a lungul celor 100 de ani de existenţă, o făclie nestinsă a credinţei şi a unităţii naţionale, iar duhovnicii şi mărturisitorii ortodocşi români din secolul al XX-lea au fost adevăraţi apărători ai credinţei ortodoxe în faţa încercărilor şi prigoanelor”, a subliniat Patriarhul, cu ocazia proclamării Anului omagial al Centenarului Patriarhiei Române, potrivit Agerpres și basilica.ro.

Întâistătătorul BOR a arătat că „acest secol de existenţă şi de activitate bogată a Patriarhiei Române a fost marcat de multe binecuvântări, dar şi de unele încercări dificile, pe care Biserica Ortodoxă Română, cu ajutorul lui Dumnezeu, le-a depăşit cu răbdare, înţelepciune şi speranţă”.

„Privind înapoi la aceşti 100 de ani, vedem atât o istorie bogată, cât şi o moştenire spirituală frumoasă lăsată de înaintaşii noştri – fie că vorbim de patriarhii care au păstorit Biserica în mod înţelept sau de ierarhii, preoţii, diaconii, monahii şi credincioşii mireni rugători şi mărturisitori, care au apărat şi transmis credinţa ortodoxă în vremuri grele, unind în sufletul lor suferinţa Crucii cu speranţa Învierii, lacrimile pocăinţei cu bucuria întâlnirii cu Hristos Cel înviat”, a arătat Patriarhul Daniel.

Patriarhia Română nu a fost doar o instituţie administrativă, ci şi un simbol al unităţii naţionale, spirituale şi culturale, a spus el.

„Acum, la sărbătoarea Centenarului, Patriarhia Română mulţumeşte Preasfintei Treimi, Maicii Domnului şi tuturor sfinţilor pentru ajutorul primit spre a păstra credinţa apostolică, unitatea spirituală a românilor şi fraternitatea panortodoxă. De asemenea, exprimăm respectul şi recunoştinţa noastră tuturor celor care au contribuit la înfiinţarea, organizarea şi lucrarea Patriarhiei Române ca instituţie slujitoare a credinţei ortodoxe şi a unităţii poporului român. Să ne fie acest centenar un prilej de întărire în credinţă şi de aducere aminte a celor care, prin iubirea lor jertfelnică, ne-au lăsat o mărturisire şi o moştenire sfântă spre slava Preasfintei Treimi, binele poporului român şi bucuria Ortodoxiei întregi!”, a adăugat înaltul ierarh ortodox.

Pe 4 februarie 1925, la propunerea mitropolitului Pimen Georgescu al Moldovei (1909 – 1934), Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât înfiinţarea Patriarhiei, propunere votată în unanimitate. În aceeaşi şedinţă, episcopul Vartolomeu Stănescu al Râmnicului – Noului Severin (1921 – 1938) a dat citire Actului de înfiinţare a Patriarhatului românesc şi hotărârea a fost comunicată guvernului spre legiferare. După adoptarea proiectului de lege de către corpurile legislative (12 şi 17 februarie 1925), legea a fost promulgată de Regele Ferdinand I la 23 februarie 1925, fiind publicată în Monitorul Oficial din 25 februarie 1925.

Patriarhia Ecumenică, reprezentată de patriarhul Vasile al III-lea (1925 – 1929), a considerat „binevenită şi îndreptăţită (…) ridicarea Bisericii surori din România la vrednicia patriarhală” şi a transmis tomosul pentru recunoaşterea Patriarhiei la 30 iulie 1925.

Învestirea şi întronizarea primului patriarh, Miron Cristea, la 1 noiembrie 1925, a consfinţit înfiinţarea Patriarhiei Române.

Înfiinţarea Patriarhiei Române a fost recunoscută pe plan internaţional, mai ales prin Tomosul Patriarhiei Ecumenice de la Constantinopol, recunoaşterea oficială a Patriarhiei Române de către celelalte Biserici Ortodoxe autocefale întărind prestigiul BOR.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri hotnews

Un nou test, bazat pe analiza a 11 factori, poate stabili riscul de demență cu mult înainte de apariția bolii

Demența afectează milioane de oameni la nivel global, iar statisticile indică o creștere alarmantă a numărului de cazuri în următoarele decenii. Potrivit unei estimări publicate în BMJ Mental Health, până în 2050, numărul persoanelor afectate ar…

Cătălin Drulă: „Așa arată o democrație suspendată condusă de un regim eșuat. Cu un președinte uzurpator”

Fostul președinte al USR și fost ministru al Transporturilor Cătălin Drulă critică faptul că Guvernul PSD-PNL-UDMR și Minorități nu a stabilit data alegerilor prezidențiale și afirmă că asta a dus la o „suspendare a democrației…

VIDEO. Un discurs a impresionat o sală întreagă la Globurile de Aur 2025: „Fac asta de mult timp, de peste 45 de ani, iar aceasta este prima dată când câștig ceva ca actor”

Câștigătoare pentru prima dată, Demi Moore, care a câștigat premiul pentru cea mai bună actriță în rol principal într-un musical sau comedie pentru interpretarea sa din comedia horror „The Substance”, a ținut un discurs înlăcrimat…

VIDEO Sebastian Stan, după ce a câștigat un Glob de Aur: „România, te iubesc!” / Mesaj emoționant pentru mama sa și tatăl său vitreg

Actorul român Sebastian Stan a dedicat premiul câștigat în cadrul ceremoniei Globurile de Aur 2025 mamei sale și a avut un mesaj emoționant pentru țara din care a plecat: „România, te iubesc!”. Sebastian Stan a…

Operațiune-surpriză: Ucraina a început anul cu un contraatac în Kursk, care a pus forțele Rusiei în defensivă. Ce se întâmplă – HARTĂ

Aflate sub presiunea unui asalt purtat de ruși și nord-coreeni, trupele ucrainene din Kursk au lansat duminică o contraofensivă neașteptată, într-o aparentă încercare de a recâștiga inițiativa pe câmpul de luptă înainte de revenirea lui…

Ce creșteri de taxe urmează? Guvernul ar trebui să ia măsuri pentru venituri suplimentare de 26,2 miliarde lei, dar cele din ordonanța trenuleț aduc abia un sfert. Ce mai apare pe lista discutată cu Banca Mondială și Comisia Europeană

Măsurile fiscale introduse prin ordonanța trenuleț pentru creșterea veniturilor bugetare (creștere impozit la dividende, eliminare facilități pentru angajați din unele domenii și reducere de prag la microîntreprinderi) ar aduce la bugetul statului circa 6,3 miliarde…

UBS investighează conturi nedezvăluite legate de nazişti, de la Credit Suisse

Banca elveţiană UBS colaborează cu un mediator independent pentru a clarifica situaţia conturilor legate de regimul nazist, după ce un articol al ziarului Wall Street Journal a dezvăluit că unele conturi deţinute la fosta bancă…

Chiar și pensionarilor bogați le este frică să nu rămână fără bani, arată un studiu publicat de Wall Street Journal

Cheltuielile îi fac pe pensionari mai fericiți. Mulți sunt extrem de prudenți, de teamă că vor trăi mult mai mult iar fondurile puse deoparte li se vor termina. Perspectiva unei vieți de 95 sau 100…

Globurile de Aur 2025. Actorul român Sebastian Stan a câștigat premiul pentru cel mai bun actor într-o categorie majoră – VIDEO

Actorul de origine română Sebastian Stan a câștigat la Globurile de Aur 2025 premiul pentru cel mai bun actor într-un film musical sau comedie pentru „A Different Man”, un film despre un bărbat desfigurat. „Ignoranța…

LIVE Război în Ucraina, ziua 1048: Garanțiile de securitate vor fi eficiente doar dacă sunt oferite de SUA, spune Zelenski / Blinken: Pozițiile ucrainene din Kursk vor fi importante în orice negocieri de pace / Rusia anunță cucerirea unui oraș din est

Volodimir Zelenski a declarat că garanțiile de securitate ce ar putea fi oferite Ucrainei pentru a pune capăt războiului declanșat de Rusia vor fi eficiente numai dacă sunt oferite de Statele Unite le oferă și…

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.