Oprirea tranzitului gazului rusesc prin Ucraina este „una dintre cele mai mari înfrângeri ale Moscovei”, a afirmat președintele ucrainean Volodimir Zelenski miercuri, într-un mesaj publicat pe canalul său de Telegram, potrivit The Kyiv Independent.
Ucraina a pus, pe 1 ianuarie, capăt tranzitului de gaze naturale rusești pe teritoriul său. Kievul a avertizat în repetate rânduri că nu va prelungi acordul care a expirat la sfârșitul anului 2024, motivând că nu dorește să finanțeze războiul Rusiei.
„Când (Vladimir) Putin a preluat puterea în Rusia în urmă cu peste 25 de ani, pomparea anuală de gaze prin Ucraina către Europa se ridica la peste 130 de miliarde de metri cubi. Astăzi, tranzitul de gaz rusesc este 0. Aceasta este una dintre cele mai mari înfrângeri ale Moscovei”, a afirmat Zelenski.
„Transformarea energiei într-o armă și șantajul energetic cinic la adresa partenerilor este ceea ce a privat Rusia de piața sa cea mai atractivă și cea mai accesibilă din punct de vedere geografic”, a adăugat liderul ucrainean.
Potrivit lui Zelenski, majoritatea țărilor europene „s-au adaptat” la încetarea tranzitului de gaz rusesc. Zelenski a adăugat că sarcina comună a aliaților este acum de a sprijini Republica Moldova, dependentă de livrările rusești, în transformarea sistemului său energetic.
El a precizat că este de părere că livrările de gaze din SUA și de la alți parteneri vor face ca prețurile de pe piața energetică să devină mai favorabile.
„Cu cât mai mult gaz de la adevărații parteneri ai Europei va fi disponibil pe piață, cu atât mai repede vor fi depășite ultimele consecințe negative ale dependenței energetice europene de Rusia”, a afirmat Zelenski.
Președintele ucrainean a adăugat că va fi de asemenea necesar „să rezistăm isteriei unor politicieni europeni care preferă schemele mafiote cu Moscova în detrimentul unei politici energetice transparente”.
Premierul ungar Viktor Orban și omologul său slovac Robert Fico se numără printre cei mai vocali oponenți ai deciziei Ucrainei de a opri tranzitul de gaze rusești. În ciuda invaziei ruse, Orban și Fico au continuat să mențină relații de prietenie cu președintele rus Vladimir Putin, să se întâlnească cu acesta și să promoveze narațiuni pro-Kremlin în Europa, notează publicația citată.
În discursul său de Anul Nou, Fico a spus că oprirea tranzitului gazului rusesc prin Ucraina ar avea „consecințe radicale” pentru toată lumea din Uniunea Europeană, dar nu și pentru Rusia. Fico a susținut că prețurile la gaze și electricitate în Europa vor crește.
Fico a amenințat anterior că va întrerupe livrările de energie electrică către Ucraina, deși numărul de pene de curent cauzate de atacurile aeriene rusești care vizează infrastructura energetică a Ucrainei a crescut în 2024.
Deși Uniunea Europeană a făcut eforturi pentru a reduce dependența de combustibilii fosili ruși după invazia pe scară largă din Ucraina, mai multe țări, inclusiv Slovacia și Ungaria, rămân dependente de gazul rusesc.
Slovacia are un contract pe termen lung cu gigantul energetic rus de stat Gazprom și estimează că acordurile alternative ar putea să o coste încă 220 de milioane de euro (228,73 milioane de dolari), în taxe de tranzit.
Urmăriți cele mai recente evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro