Procurorii DIICOT au anunțat marți, într-un comunicat de presă, că au deschis un dosar penal, după o sesizare depusă de Centrul de Resurse Juridice (CRJ), în legătură cu situația de la centrele de îngrijire a copiilor cu dizabilități din Târgu Mureș, precizând că se efectuează cercetări cu privire la faptele de trafic de minori, abuz în serviciu, rele tratamente aplicate minorilor și constituirea unui grup infracțional organizat.
„Pe rolul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Târgu Mureș a fost înregistrată la data de 20 decembrie 2024 o cauză penală urmare a unei sesizări formulată de Fundația Centrul de Resurse Juridice, în care se efectuează cercetări cu privire la faptele de trafic de minori, abuz în serviciu, rele tratamente aplicate minorilor și constituirea unui grup infracțional organizat. Urmărirea penală se desfășoară in rem, iar această etapă a procesului penal nu semnifică formularea unor acuzații împotriva unei / unor persoane, ci instituie cadrul procesual necesar strângerii probelor pentru stabilirea corectă și completă a stării de fapt care să permită adoptarea în cauză a unei soluții legale și temeinice”, a transmis DIICOT, potrivit Agerpres.
Centrul de Resurse Juridice a efectuat recent un control inopinat la patru centre din Târgu Mureș în care sunt adăpostiți în total 63 de copii cu dizabilități, deși capacitatea totală este de 51 de locuri.
Conform CRJ, într-unul dintre aceste centre, opt copii erau închiși în dormitoare cu zăvoare, amplasate în exterior, pentru a nu putea ieși din camere, iar medicamentele din aparatele de urgență ar fi fost expirate.
În toate cele patru centre aparținând DGASC Mureș, arată CRJ, „condițiile de viață și îngrijire sunt inadecvate, nu corespund standardelor legale”, iar unii copii ar fi ținuți în camere fără uși, spații insalubre, cu saltele de pat îmbrăcate în plastic și paturi inadecvate ca mărime.
De asemenea, toate cele patru centre funcționau în afara legii, „licențele de funcționare fiind expirate din 2, respectiv 4 decembrie 2024”, conform Centrului de Resurse Juridice.
CRJ a participat la mai multe vizite de monitorizare în aceste centre începând cu luna martie 2024, iar în toate a observat probleme grave de „supraaglomerare, lipsa igienei, lipsa unei alimentații adecvate, lipsa accesului la servicii medicale, lipsa activităților și a recuperării copiilor, instituționalizare forțată – cele mai multe familii nu au fost consiliate anterior preluării copiilor din familie, nu au primit servicii adecvate în comunitate și ulterior instituționalizării, li s-a restricționat dreptul de a-și vizita copiii”.
„În majoritatea vizitelor inopinate s-a putut observa lipsa personalului de specialitate și chiar a unui program concret care să fie afișat sau cunoscut. Singurele persoane observate în mod curent fiind două îngrijitoare responsabile cu hrănirea, igiena, supravegherea copiilor și menținerea curățeniei în centru. În unele cazuri, în momentul în care îngrijitoarele își luau pauze, copiii rămâneau complet nesupravegheați. Considerăm că lipsa de supraveghere a copiilor presupune o atitudine neglijentă și înseamnă un risc ridicat pentru sănătatea și integritatea corporală a copiilor. Subliniem faptul că mulți dintre copii au fost diagnosticați cu epilepsie și majoritatea lor nu se pot deplasa singuri”, a precizat CRJ, într-un comunicat de presă.
CRJ a mai invocat și lipsa de implicare a specialiștilor în cazul acestor copii, arătând că starea de alimentație și igienă defectuoase sunt de natură să pună în pericol dezvoltarea copiilor și chiar viața și integritatea lor.
Duminică, șeful Consiliului Judeţean Mureş, Péter Ferenc, a anunțat că un reprezentant al instituţiei a făcut parte din echipa de verificare constituită prin ordin al prefectului, după controlul inopinat al Consiliului de Monitorizare şi Centrului de Resurse Juridice la cele patru centre pentru copii din Târgu Mureş.
În urma verificărillor, șeful CJ a susținut însă că „nu au fost identificate situaţii care să pună în pericol sănătatea, integritatea corporală sau viaţa beneficiarilor”, aceştia fiind în siguranţă.
„Copiii sunt în siguranţă. Condiţiile în care se desfăşoară activităţile celor patru servicii sociale nu sunt de natură să genereze încălcări ale standardelor sociale, disfuncţionalităţi punctuale care pot exista urmând a fi îndreptate de îndată, pe baza constatării organelor abilitate (DSP, AJPIS etc.). Condiţiile existente nu reclamă măsuri de mutarea copiilor”, a transmis preşedintele CJ Mureş.
Potrivit acestuia, în timpul acţiunilor de control „nu au fost identificate situaţii care să pună în pericol sănătatea, integritatea corporală sau viaţa beneficiarilor”.
„Din datele şi informaţiile de care dispunem în relaţia cu DGASPC nu au fost identificate indicii de suspiciune privind comiterea vreunei infracţiuni, aşa cum a susţinut reprezentantul CRJ. În mod independent de acţiunile de control în cadrul echipelor mixte, Consiliul Judeţean va avea propria echipă de verificare care pe lângă chestiunile punctuale imputate, va efectua şi o verificare sistemică a domeniului pentru a lua măsuri de îmbunătăţire în interesul beneficiarilor”, a mai susținut el.
Tot marți, Fundația pentru Apărarea Cetățenilor împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PICCJ – Parchetul General) cu privire la relele tratamente aplicate celor 63 de copii cu dizabilități din cele patru centre rezidențiale din subordinea DGASPC Mureș.
FACIAS acuză, într-un comunicat, că, deși problemele de la cele patru centre au fost semnalate din martie 2024, autoritățile responsabile nu au luat măsuri pentru a remedia situația.
Mai mult, declarațiile publice ale președintelui Consiliului Județean Mureș, Peter Ferenc, care susține că „există o stare generală bună în care pot fi tratați acești copii” și că sunt „condiții decente” în aceste centre, „ridică semne de întrebare” privind obiectivitatea autorităților locale, care „încearcă să minimalizeze gravele nereguli constatate”, afirmă reprezentanții FACIAS, în comunicat.
„Având vedere în gravitatea situației și riscul influențării anchetei la nivel local, FACIAS solicită ca investigațiile să fie preluate de procurori din cadrul Parchetului de lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. FACIAS crede că orice întârziere în luarea unor măsuri concrete de a stopa această practică expune cei 63 de copii la riscuri suplimentare, care pun în pericol viața acestora și perpetuează un sistem care tolerează abuzurile asupra celor mai vulnerabili membri ai societăților”, a evidențiat organizația.
Conform acesteia, „condițiile inumane, supraaglomerarea, lipsa îngrijirii medicale și alimentația necorespunzătoare pun în pericol viața și sănătatea acestor minori vulnerabili” aflați în grija statului.
FACIAS solicită o investigație „urgentă” a Parchetului General pentru tragerea la răspundere a celor responsabili și atrage atenția asupra „declarațiilor părtinitoare ale autorităților locale, care caută să minimalizeze gravitatea acestui caz”.
Totodată, arată FACIAS, rezultatele unor controale efectuate în această lună au evidențiat nereguli în cele patru centre rezidențiale pentru copii cu dizabilități din subordinea DGASPC Mureș. Verificările au arătat că cei 63 de copii erau ținuți în „spații supraaglomerate și condiții insalubre”, fără acces la îngrijirea medicală adecvată, fiind hrăniți cu alimente expirate. Aceste fapte constituie încălcări ale drepturilor fundamentale ale minorilor, fapt pentru care FACIAS solicită procurorului general investigarea cu prioritate a acestui caz, conform prevederilor din Codul penal privind infracțiunea de rele tratamente aplicate minorilor.
Conform informațiilor publicate în mass-media, controalele au relevat mai multe probleme, printre care faptul că minori cu vârste între trei și șapte ani nu sunt în grija asistenților maternali profesioniști, cum prevede legea, ci închiși în centre și că într-unul dintre centre opt copii erau închiși în dormitoare cu zăvoare, amplasate în exterior, pentru a nu putea ieși din camere, motivul invocat fiind lipsa de personal.