Ministerul Sănătății a transmis marți seară că inspectorii sanitari au aplicat sancțiuni contravenționale în valoare de 32.000 de lei în urma controalelor efectuate în această perioadă în cele patru centre rezidențiale pentru copiii cu deficiențe neuro-psihiatrice din Târgu Mureș, două dintre acestea fiind sancționate și anul trecut.
„Încă din data de 11 ianuarie 2025, ca urmare a neregulilor sesizate de presă privind centrele rezidențiale pentru copiii cu deficiențe neuro-psihiatrice din Târgu Mureș, Inspecția Sanitară de Stat a dispus Serviciului Control din DSP Mureș efectuarea de controale în centrele de profil din Târgu Mureș aparținând Direcției Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului aflate în subordinea Consiliului Județean Mureș”, a precizat Ministerul Sănătății, într-un comunicat de presă citat de Agerpres.
Potrivit ministerului, inspectorii sanitari au efectuat controale în cele patru centre rezidențiale pentru copiii cu deficiențe neuro-psihiatrice, constatându-se condiții și circuite igienico-sanitare necorespunzătoare în blocurile alimentare și spălătorii, dotarea cu mobilier parțial uzat, produse dezinfectante expirate.
Pentru deficiențele constatate în cadrul verificărilor, inspectorii sanitari au aplicat sancțiuni contravenționale în valoare de 32.000 de lei pentru neasigurarea circuitelor lenjeriei, pentru neefectuarea operațiunilor de curățenie și dezinfecție și neasigurarea circuitelor funcționale în unitățile de alimentație colectivă, spun reprezentanții ministerului.
Conform acestora, au fost suspendate, până la remediere, activitățile de alimentație colectivă și de spălătorie în cadrul tuturor centrelor verificate.
„Menționăm faptul că două din cele patru centre rezidențiale pentru copii au mai fost controlate anterior în cadrul acțiunii tematice de control, desfășurată în perioada 3 – 28.06.2024, dispusă de Inspecția Sanitară de Stat din cadrul Ministerului Sănătății. Și în urma acestor controale, au fost constatate condiții igienico-sanitare necorespunzătoare și s-au aplicat sancțiuni”, au mai transmis reprezentanții ministerului condus de Alexandru Rafila.
Anterior în cursul zilei de marți, procurorii DIICOT au anunțat că au deschis un dosar penal, după o sesizare depusă de Centrul de Resurse Juridice (CRJ), în legătură cu situația de la centrele de îngrijire a copiilor cu dizabilități din Târgu Mureș, precizând că se efectuează cercetări cu privire la faptele de trafic de minori, abuz în serviciu, rele tratamente aplicate minorilor și constituirea unui grup infracțional organizat.
Centrul de Resurse Juridice a efectuat recent un control inopinat la patru centre din Târgu Mureș în care sunt adăpostiți în total 63 de copii cu dizabilități, deși capacitatea totală este de 51 de locuri.
Conform CRJ, într-unul dintre aceste centre, opt copii erau închiși în dormitoare cu zăvoare, amplasate în exterior, pentru a nu putea ieși din camere, iar medicamentele din aparatele de urgență ar fi fost expirate.
În toate cele patru centre aparținând DGASC Mureș, arată CRJ, „condițiile de viață și îngrijire sunt inadecvate, nu corespund standardelor legale”, iar unii copii ar fi ținuți în camere fără uși, spații insalubre, cu saltele de pat îmbrăcate în plastic și paturi inadecvate ca mărime.
De asemenea, toate cele patru centre funcționau în afara legii, „licențele de funcționare fiind expirate din 2, respectiv 4 decembrie 2024”, conform Centrului de Resurse Juridice.
CRJ a participat la mai multe vizite de monitorizare în aceste centre începând cu luna martie 2024, iar în toate a observat probleme grave de „supraaglomerare, lipsa igienei, lipsa unei alimentații adecvate, lipsa accesului la servicii medicale, lipsa activităților și a recuperării copiilor, instituționalizare forțată – cele mai multe familii nu au fost consiliate anterior preluării copiilor din familie, nu au primit servicii adecvate în comunitate și ulterior instituționalizării, li s-a restricționat dreptul de a-și vizita copiii”.
Conform informațiilor publicate în mass-media, controalele au relevat mai multe probleme, printre care faptul că minori cu vârste între trei și șapte ani nu sunt în grija asistenților maternali profesioniști, cum prevede legea, ci închiși în centre și că într-unul dintre centre opt copii erau închiși în dormitoare cu zăvoare, amplasate în exterior, pentru a nu putea ieși din camere, motivul invocat fiind lipsa de personal.