România a avut cel mai mare declin al populației UE din ultimii 20 de ani. Suntem și cel mai mare grup de cetățeni europeni care locuiesc în alte țări, spune Eurostat - HotNews.ro

România a avut cel mai mare declin al populației UE din ultimii 20 de ani. Suntem și cel mai mare grup de cetățeni europ
📅 2025-05-21

Cu o scădere de peste 2,5 de milioane de locuitori, România e în topul țărilor europene, urmată la mare distanță de Polonia (−1,6 milioane) și Bulgaria (−1,3 milioane), arată Eurostat în publicația „Demografia Europei – ediția din 2025”, apărută marți.

Astăzi, în Uniunea Europeană (UE) trăiesc 449 de milioane de persoane, ceea ce reprezintă o creștere anuală de 0,4%, mai notează publicația.

Cele mai populate țări ale UE au fost: Germania (83,4 milioane, 19% din totalul UE), Franța (68,4 milioane, 15%) și Italia (58,9 milioane, 13%).

La polul opus, cele mai puțin populate țări ale UE au fost Malta (563.000 de persoane), Luxemburg (672.000 persoane) și Cipru (934.000 locuitori).

Creșterea populației, scriu autorii publicației, poate fi atribuită în mare măsură creșterii mișcărilor migratorii post-COVID-19 și afluxului de persoane strămutate din Ucraina care au primit statut de protecție temporară în țările UE, ca o consecință a războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.

În termeni relativi (scăderea populației raportată la numărul de locuitori ai țării), cele mai mari creșteri au fost înregistrate în Luxemburg (48%), urmat de Malta (41%), Irlanda (33%) și Cipru (29%). Cele mai mari scăderi relative au fost observate în Letonia (−18%), Bulgaria (−17%), Lituania (−15%) și România (−11%).

De asemenea, România (de la 95 la 81 locuitori/km2) și Bulgaria (70-59 locuitori/km2) au înregistrat cele mai mari scăderi ale densității populației în ultimii 20 de ani.

Densitatea populației UE a crescut de la 105 persoane pe km2 la 109. În această perioadă, s-a înregistrat o creștere în 19 dintre țările UE. Cele mai mari creșteri au fost în Malta (de la 1.263 la 1.766 de persoane pe km2) și Luxemburg (de la 175 la 258).

Aproape 14 milioane de cetățeni ai UE locuiesc în altă țară

Cetățenii UE au libertatea de a circula și de a locui în diferite țări ale UE. Cel mai mare grup de cetățeni ai UE care locuiau în alte țări ale UE ca străini la 1 ianuarie 2024 era format din cetățenii români (3,1 milioane sau 22% din cele 13,9 milioane de cetățeni ai UE care locuiau într-o altă țară a UE ca străini), urmați de italieni și polonezi.

În țările UE, 41% din nașteri au loc în afara căsătoriei

Proporția nașterilor în afara căsătoriei în UE a fost de 41,1% în 2023. Cel puțin jumătate din totalul nașterilor vii au avut loc în afara căsătoriei în 8 țări ale UE. Cele mai mari ponderi au fost observate în Bulgaria (59,7%), Portugalia (59,5%) și Franța (58,5%), iar cele mai mici în Grecia (9,7%), urmată de Ungaria (24,4%) și Croația (26,1%).

Proporția nașterilor în afara căsătoriei în UE a crescut treptat de la 35,3% în 2003 la un vârf de 42,2% în 2016 și a fluctuat de atunci, ajungând la 40,0% în 2023. Comparând 2023 (sau cel mai recent an disponibil) cu 2003, ponderea nașterilor în afara căsătoriei a crescut în 23 de țări ale UE și a scăzut în 4.

Cea mai mare creștere a fost observată în Portugalia (+32,6 puncte procentuale, de la 26,9% la 59,5%), iar cea mai mare scădere în Ungaria (−7,9 puncte procentuale, de la 32,3% la 24,4%).

Vârsta mediană a populației din UE: 44,7 ani

O altă modalitate de a analiza îmbătrânirea societății în UE este prin analizarea vârstei populației. Vârsta mediană (cea care împarte populația în două jumătăți) a crescut cu 5,4 ani, de la 39,3 ani în 2004 la 44,7 ani în 2024 (la 1 ianuarie).

Printre țările UE, cea mai mare vârstă mediană la 1 ianuarie 2024 a fost observată în Italia (48,7 ani), urmată de Bulgaria și Portugalia (fiecare cu 47,1 ani) și Grecia (46,9 ani), în timp ce cele mai mici au fost înregistrate în Irlanda (39,4 ani), Luxemburg (39,7 ani), Malta (39,8 ani) și Cipru (40,6 ani).

În perioada 2004-2024, vârsta mediană a crescut cel mai mult în România (8,4 ani) și Portugalia (8,3 ani) și cel mai puțin în Suedia (1,1) și Luxemburg (1,8).

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri hotnews

Armata SUA modifică fișele soldaților trangender „pentru a reflecta sexul biologic”. Decizii similare în cazul pronumelor și al „spațiilor intime”

Armata SUA va modifica fișele soldaților transgender pentru a arăta doar sexul lor de la naștere, conform unor îndrumări interne pe care le-a consultat Reuters și care oferă detalii cu privire la o serie de…

VIDEO Gluma lui Putin pe tema ocupării unei noi regiuni din Ucraina: „Și el vrea, mai mult din toate”. Pe cine a luat în vizor

Președintele rus Vladimir Putin a părut, în timpul unei vizite în regiunea Kursk din sud-vestul Rusiei, să se amuze pe tema ocupării militare a regiunii Sumî din Ucraina, chiar dacă Kremlinul susține că urmărește încheierea…

Dosar penal după o amenințare cu moartea la adresa lui Nicușor Dan

Un bărbat din Maramureș, susținător al lui George Simion, a amenințat că îl omoară pe președintele ales, Nicușor Dan, într-un mesaj care a devenit viral pe rețelele sociale, potrivit Antena 3 CNN, iar polițiștii s-au…

Ilie Bolojan, prezent la prima ședință PNL în format extins după alegeri 

Liderii PNL, atât de la nivel național dar și din teritoriu, se află miercuri, de la ora 18:00, într-o ședință extinsă, care are loc la Vila Lac 1 din București.  La ședință participă parlamentari, lideri…

ULTIMA ORĂ VIDEO Dacia Bigster, testat de EuroNCAP. Juriul nu s-a abținut de la comentarii referitoare la reputația mărcii

Cel mai recent pachet de teste de siguranță realizat de EuroNCAP a adus laolaltă mai multe autovehicule ale unor mărci europene și din China. Patru dintre modelele testate nu au reușit să obțină scorul maxim,…

Macron cere guvernului francez acțiuni împotriva Frăției Musulmane. Raport amplu despre „gravitatea” situației

Președintele Emmanuel Macron a ordonat guvernului, miercuri, să elaboreze propuneri în contextul „gravității faptelor” stabilite într-un raport cu privire la mișcarea Frăția Musulmană din Franța, a anunțat Palatul Elysee, potrivit AFP. „Date fiind importanța subiectului…

De câți bani am nevoie la pensie pentru a-mi păstra nivelul de trai? Și cum să-i obțin?

Oamenii nu numai că intră uneori în pensie cu o concepție greșită, dar planurile pe care și le fac cu privire la pensionare rareori sunt validate de viața reală. Adolescenții de azi vor trăi mai…

VIDEO Incident cu o delegație de diplomați, inclusiv din România, în Cisiordania: Armata israeliană recunoaște că a deschis „focuri de avertisment”

Armata israeliană a deschis focul asupra unui grup de diplomați străini, inclusiv din România, aflați într-o vizită în nordul Cisiordaniei, lângă tabăra de refugiați din Jenin. Potrivit armatei israeliene, a fost vorba despre focuri de…

DEZVĂLUIRI. În ziua votului, o rețea a trimis mesaje electorale automate. În spatele ei se află un partid care acum rămâne fără parlamentari

„A extras date dintr-o bază și a trimis automat mesaje către utilizatori de rețele sociale”, au explicat mai mulți programatori, pentru site-ul de investigații Snoop, cum a funcționat rețeaua pe 18 mai, în ziua turului…

CCR anunță când va analiza contestația lui George Simion pentru anularea alegerilor prezidențiale

Curtea Constituțională a României (CCR) a anunțat miercuri, într-un comunicat de presă, că cererea liderului AUR, George Simion, în care acesta a solicitat anularea celui de-al doilea tur al alegerilor prezindențiale, va fi dezbătută într-o…

Good News

Only good and positive news.