Rezervele de valută ale țării au urcat la peste 62 miliarde de euro la începutul acestui an, mai mult cu circa un miliard de euro față de luna trecută, a anunțat Banca Națională. Ca și alte bănci centrale, BNR încearcă să-și mărească expunerea pe dolarul SUA, unde rentabilitatea a fost cea mai ridicată.
Rentabilitățile anuale ale portofoliilor de lichiditate ale BNR, denominate în euro și dolari SUA, s-au situat la nivelurile de 2,96% și, respectiv, 4,91%, potrivit datelor BNR din Raportul anual. Portofoliile de investiții în lire sterline, coroane norvegiene, dolari canadieni și dolari australieni – au înregistrat rentabilități anuale de 4,81%, 2,73%, 4,34%, respectiv 3,74%, în timp ce deținerile de yeni japonezi, renminbi chinezesc, dolar neo‑zeelandez au fost plasate la un randament mediu de -0,14%, 1,78% și, respectiv, 5,08%.
Instituția condusă de Mugur Isărescu și-a mărit pariul pe dolar (ca pondere în totalul rezervei valutare) cu aproape două puncte procentuale în ultimul an, cota dolarului crescând până la aproape 16%.
De fapt, de administrarea rezervelor valutare se ocupă 11 oameni, numiți „brilianții” chiar de către guvernator. Toți sunt numiți de Isărescu. Ședințele lor nu durează mai mult de un ceas, iar operațiunile pe care le fac nu utilizează instrumente derivate. Ei formează unul dintre cele mai discrete comitete din BNR- Comitetul de Administrare a Rezervelor Internaționale. Pe scurt, CARI.
Numărul băncilor centrale care încearcă să-și mărească expunerea la dolarul american a crescut brusc în acest an, potrivit unui sondaj anual urmărit îndeaproape, încurcând apelurile unor țări în curs de dezvoltare de a folosi monedele rivale ca rezerve.
Un procent net de 18% dintre băncile centrale globale intenționează să-și mărească alocarea pentru dolar în următorii unu sau doi ani, ca răspuns la ratele dobânzilor americane care rămân ridicate, potrivit Forumului Oficial al Instituțiilor Monetare și Financiare, un think-tank din Marea Britanie, care a chestionat 73 de astfel de instituții care gestionează un total de 5,4 miliarde USD din rezerve internaționale. Mișcarea marchează o creștere bruscă față de 6% netă în urmă cu un an.
În același timp, cererea de renminbi a stagnat în rândul băncilor centrale, stopând tendința ultimilor ani, când mai multe bănci centrale și-au propus să adauge expunerea la moneda chineză. România și-a redus la rândul ei expunerea pe renmimbi, potrivit datelor Băncii Centrale.
Înghețarea în 2022 a activelor băncii centrale ruse în valoare de peste 300 de miliarde de dolari a declanșat, de asemenea, noi apeluri în rândul unora dintre cele mai mari economii emergente din lume pentru a se îndepărta de dolar, scrie Financial Times.
„Faptul că dolarul este cea mai solicitată monedă pe termen scurt, în timp ce cererea pentru renminbi a scăzut, sugerează că această narațiune amplă a dedolarizării a stagnat cel puțin”, a declarat Nikhil Sanghani, director general la OMFIF.
Sanghani a adăugat că cea mai puternică cerere de dolari pe un orizont de unu până la doi ani a fost în rândul băncilor centrale din Asia, în timp ce managerii de rezerve din Asia și America Latină planifică reduceri ale alocărilor lor de renminbi.
La un summit al așa-numitului grup de țări Brics – care a dus la intrarea Egiptului, Etiopiei, Iranului și Emiratelor Arabe Unite în blocul piețelor emergente din Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud – liderii le-au cerut miniștrilor de finanțe și guvernatorilor băncilor centrale măsuri care să reducă dependența de dolar în comerțul dintre economiile lor.
„Există un impuls global pentru utilizarea monedelor locale și a sistemelor alternative de plăți”, a declarat la acea vreme președintele Africii de Sud Cyril Ramaphosa, care a găzduit summitul.
Dar, potrivit raportului OMFIF, există o creștere a cererii de dolari în rândul băncilor centrale, care se așteaptă la randamente mai mari în SUA decât în China.
O serie de bănci centrale, inclusiv Banca Centrală Europeană, Banca Națională a Poloniei, Banca Centrlă a Noii Zeelande și cea a Africii de Sud, au declarat că printre obiectivele lor este și obținerea de rentabilitate.
Cu toate acestea, într-o perspectivă de 10 ani, Sanghani a spus că administratorii de rezerve se așteaptă la o „scădere lentă a cotei dolarului din rezervele globale”.
Dolarul reprezintă în prezent aproximativ 58% din rezervele globale, conform datelor FMI, în scădere de la 70% la începutul secolului. Cota actuală a renminbi este de 2,3%.
În acest moment există circa 200 de valute în lume. Dolarul e una din ele, lira sterlină sau francul elvețian sunt altele.
Conform definiției Fondului Monetar Internațional, valutele de rezerve internaționale sunt monedele utilizate pentru plăți internaționale și care sunt tranzacționate pe scară largă pe piețe globale de schimb valutar.
Așadar, nu orice monedă poate fi considerată monedă de rezervă. Dar, când ne gândim la valute primele exemple sunt euro, dolarul american, lira sterlină, dolarul canadian, francul elvețian și yenul japonez. Tranzacțiile cu aceste valute reprezintă peste 80% din tranzacțiile valutare realizate la nivel global.