Guvernul Ungariei a procedat corect să nu se amestece în alegerile prezidențiale din România și să-și exprime disponibilitatea de a coopera cu câștigătorul acestora, în interesul relațiilor de bună vecinătate și al etnicilor maghiari, a declarat miercuri, la Budapesta șeful diplomației ungare, Peter Szijjarto, potrivit agențiilor MTI și Agerpres.
Solicitat de un jurnalist să comenteze afirmațiile critice recente ale lui Marko Bela, fostul lider al Uniunii Democrate Maghiare din România (UDMR), Szijjarto a răspuns: „Nu este un secret că Béla Markó nu simpatizează cu guvernul maghiar şi, prin urmare, ar fi indicat să interpretăm declaraţiile sale recente în acest context”.
„În opinia mea, situaţia este cât se poate de clară. Am luat decizia corectă când am ales să nu ne amestecăm în niciun fel în procesul alegerilor prezidențiale din România”, a spus șeful diplomației ungare, într-o conferință de presă după o întâlnire informală la Budapesta a miniștrilor de externe din Organizația Statelor Turcice (OTS).
„Am luat decizia corectă de a ne exprima disponibilitatea de a coopera cu câștigătorul alegerilor, în interesul relațiilor de bună vecinătate și al etnicilor maghiari din Transilvania și Ținutul Secuiesc”, a adăugat ministrul de Externe al Ungariei.
„Vreau doar să-i întreb pe toți experții foarte apreciați: ar fi trebuit să spunem că nu suntem pregătiți să cooperăm cu România, în cazul unui anumit rezultat?”, a mai spus Peter Szijjarto.
„Ar fi fost bine așa pentru relațiile bilaterale? Ar fi cu adevărat în interesul unei comunități de dincolo de graniță dacă patria-mamă și țara respectivă nu sunt dispuse și nu pot să coopereze?”, a comentat Szijjarto, subliniind că în ultimii 15 ani politica guvernului ungar pentru maghiarii de dincolo de graniță a demonstrat clar opiniile guvernului privind susținerea etnicilor maghiari.
„Este mai mult decât o greșeală cum s-a poziționat premierul, nu doar acum, ci de mult timp, o viziune despre Europa și o idee de stat care este rea pentru maghiarii de peste graniță și foarte rea pentru maghiarii din Transilvania”, a spus Marko Bela, fost lider al UDMR, referindu-se la Viktor Orban, în cadrul unei emisiuni difuzate de postul de radio Klubrádió, cu sediul în Budapesta.
„Turul doi al alegerilor este o dovadă concretă a ceea ce știam deja, dar a fost mai puțin confirmat în viața de zi cu zi, şi anume că maghiarii din Transilvania au bunul simț de a putea da dovadă de solidaritate, de a se uni și de a acționa unit în momentele cheie și de a fi atenți la propriile interese, nu la ceea ce spune Viktor Orbán, pentru care rezultatul final este înfrângerea lui Viktor Orbán”, a mai spus Markó Bela, citat de știripesurse.ro.
Fostul președinte UDMR consideră că premierul ungar a evaluat greșit situația din România și starea generală a maghiarilor din Transilvania.
„Este mai mult decât o greșeală ce a reprezentat premierul, nu doar acum, ci de mult timp, o viziune despre Europa și o idee de stat care este rea pentru maghiarii de peste graniță și foarte rea pentru maghiarii din Transilvania. Și acum a devenit clar că nu doar câțiva politologi cred acest lucru, sau nu doar câțiva lideri politici o văd așa, ci și maghiarii din Transilvania înșiși percep foarte bine ce înseamnă o idee de stat naționalistă, care, din păcate, este susținută și de politica guvernamentală ungară”, a mai declarat Markó Bela.
Viktor Orban s-a confruntat cu un val de nemulțumire din partea comunității maghiare din România după ce a oferit un sprijin tacit pentru liderul AUR în alegerile prezidențiale.
„Ieri (8 mai. n.r.) în timpul dezbaterii prezidențiale din România, Ungaria a fost menționată pe subiectul creștinismului. Unul dintre candidați, domnul Simion, a spus următoarele și citez «Acum este timpul pentru Europa națiunilor, o Europă creștină, în care vom lupta pentru dreptul nostru de a fi cetățeni europeni». Asta nu a fost spus în Ungaria și în România vecină și suntem complet de acord”, a declarat Viktor Orban.
În cadrul dezbaterii prezidențiale din 8 mai, de la Euronews, George Simion și-a exprimat susținerea față de politicile lui Orban. Ulterior declarațiilor, liderul UDMR, Kelemen Hunor, și Orban au avut o discuție telefonică în urma căreia premierul ungar și-a nuanțat poziția inițială. „Am fost clar: Nu dorim să influențăm Ungaria în niciun fel alegerile prezidențiale din România”, a scris, pe 10 mai, Viktor Orban pe Facebook.