Riscul major cu care se confruntă calculatoarele cuantice: „Un act de vandalism digital. Nu poți detecta că rezultatele obținute sunt eronate” - HotNews.ro

Riscul major cu care se confruntă calculatoarele cuantice: „Un act de vandalism digital. Nu poți detecta că rezultatele
📅 2025-05-23

Atacatorii informatici ar putea „vandaliza” calculatoarele cuantice, fără ca utilizatorii să realizeze că au fost victimele unui atac cibernetic, potrivit unui studiu recent publicat pe platforma ArXiv

Experții în securitate informatică care semnează studiul avertizează că această vulnerabilitate va deveni tot mai acută pe măsură ce dispozitivele cuantice se dezvoltă și sunt proiectate să găzduiască simultan mai mulți utilizatori, anunță NewScientist.

Partajarea resurselor de calcul avansate este o practică standard în informatică, fie că vorbim despre computere sau supercomputere tradiționale, ori despre noile procesoare cuantice. 

Computerele clasice pot rula simultan programe pentru numeroși utilizatori datorită unor mecanisme de securitate bine implementate care izolează procesele și împiedică interferențele altor utilizatori.

Vandalism digital fără urme detectabile

Pentru calculatoarele cuantice însă, situația este diferită. Avinash Kumar de la Universitatea din Texas la Austin și echipa sa de cercetare care semnează studiul au demonstrat că este posibil ca un individ rău intenționat să interfereze cu programele altor utilizatori care rulează pe același dispozitiv cuantic.

„Nu este vorba despre furtul de date, ci mai degrabă despre un act de vandalism digital. Atacatorul nu extrage informații confidențiale, ci corupe rezultatele tuturor calculelor efectuate pe sistemul cuantic. Ceea ce face acest atac deosebit de periculos este că victimele nu pot detecta că rezultatele obținute sunt eronate. Acestea par complet normale, deși sunt fundamental greșite. Dacă astfel de calcule sunt utilizate pentru aplicații critice, consecințele pot fi extrem de grave”, explică Kumar. 

Testarea vulnerabilității pe sisteme reale

Echipa a testat această vulnerabilitate pe cinci calculatoare cuantice diferite operate de IBM. 

Deși în prezent IBM nu permite accesul simultan al mai multor utilizatori pe același procesor cuantic, cercetătorii au dezvoltat un software care simulează acest scenariu. Rezultatele sunt alarmante, căci atacul a reușit să modifice rezultatele în aproximativ 40% din cazuri.

Această demonstrație practică evidențiază un risc semnificativ pentru viitorul calculului cuantic. 

Pe măsură ce numărul de qubiti (unitate de informație în calculul cuantic, echivalentul unui bit în calculul clasic) crește și sistemele devin mai puternice, partajarea resurselor va deveni o necesitate economică, ceea ce va amplifica acest risc de securitate. Reprezentanții IBM nu au dorit să comenteze rezultatele acestui studiu.

Soluția propusă de cercetători

Vestea bună este că cercetătorii au identificat deja o posibilă soluție. 

În prezent, programele cuantice sunt executate de multiple ori pe același cip pentru a obține rezultate statistice valide. 

Kumar și echipa sa propun implementarea unui sistem care să distribuie aleatoriu aceste execuții multiple pe cipuri diferite și în combinații variate, ceea ce ar reduce semnificativ eficacitatea atacului.

„Să începem să ne gândim la securitate încă de pe acum”

Aleks Kissinger, cercetător în domeniul calculului cuantic de la Universitatea Oxford, care nu a fost implicat în acest studiu, confirmă că interferența reprezintă deja o provocare majoră pentru calculatoarele cuantice supraconductoare, care generează erori chiar și în absența atacurilor intenționate.

„În acest moment, prioritatea industriei este să obțină rezultate utile pe orice tip de procesor cuantic, iar problema utilizatorilor multipli nu este încă în prim-plan”, explică Kissinger. 

„Totuși, pe măsură ce tehnologia evoluează, acest tip de vulnerabilitate va trebui adresat. Este înțelept să începem să ne gândim la aceste aspecte de securitate încă de pe acum, deoarece arhitecturile cuantice vor trebui inevitabil să facă față provocărilor asociate cu multiprogramarea”, a adăugat expertul în securitate cibernetică.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri hotnews

Rușii se confruntă cu o creștere uluitoare a prețurilor pentru un preparat tradițional, regăsit și în meniul zilnic al românilor

Prețul legumelor necesare pentru prepararea borșului tradițional a crescut brusc în Rusia pe parcursul ultimelor 12 luni, a scris joi publicația economică Kommersant, citând date oficiale. Așa-numitul „indice al borșului” a fost utilizat ca indicator…

Câștigătorul Eurovision 2025 vrea excluderea țării care a terminat pe 2 de la ediția de anul viitor

Cântărețul austriac JJ, care a câștigat concursul muzical Eurovision 2025, a lansat un apel, într-un interviu publicat joi, pentru excluderea Israelului, din cauza războiului din Fâșia Gaza, de la ediția de anul viitor a competiției,…

Fostul șef al armatei americane în Europa avertizează: Dacă Rusia atacă NATO, va lansa sute de drone, rachete și bombe asupra Portului Constanța

Generalul-locotenent în retragere Ben Hodges, fost comandant al Armatei SUA în Europa, a vorbit despre amenințarea reprezentată de Rusia, într-un interviu pentru Antena 3 CNN, și a oferit câteva sfaturi pentru România în contextul actualelor…

VIDEO Ministrul Educației a semnat ordinul pentru „butonul roșu” în școli: „Este un mecanism de protecție”

Ministrul interimar al Educației, Daniel David, și-a prezentat raportul de activitate, joi, într-o intervenție live pe Facebook, și a anunțat cu această ocazie că astăzi a semnat ordinul de ministru pentru implementarea „butonului roșu” în…

SuperLiga: Unul dintre „cei mai longevivi antrenori din fotbalul românesc” din ultimii 20 de ani și-a prelungit contractul. „Stați calmi! Mister rămâne la noi!”

Antrenorul Marius Măldărăşanu a semnat prelungirea înţelegerii contractuale cu gruparea FC Hermannstadt pentru următoarele două sezoane. În vârstă de 50 de ani, Măldărăşanu „devine şi va rămâne astfel unul dintre cei mai longevivi antrenori din…

Trump a vorbit despre atacul din Washington cu Netanyahu / Casa Albă: Această administrație a făcut mai mult decât oricare alta în istorie pentru a combate antisemitismul

Președintele american Donald Trump a avut joi o convorbire telefonică cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, în contextul atacului armat soldat cu moartea a doi angajați ai ambasadei Israelului în capitala SUA, a declarat purtătoarea de…

România, lăudată pentru organizarea alegerilor, de către un oficial al administrației Trump care a fost obervator la primul tur: „Un model din care America poate învăța”

Trey Trainor, președintele Comisiei Electorale Federale din SUA, a fost în România ca observator al primului tur prezidențial din 4 mai, la invitația Autorității Electorale Permanente, și a elogiat procesul electoral din țara noastră, „care…

Cum a răspuns Nicușor Dan, întrebat dacă Netanyahu e vinovat de crime de război

Președintele ales Nicușor Dan a fost întrebat joi dacă îl consideră vinovat de crime de război pe premierul israelian Benjamin Netanyahu. Dan a precizat că datoria lui este să respecte tratatele convenite de România, menționând,…

Administrația Trump a interzis complet Universității Harvard să mai aibă studenți străini. Ce se întâmplă cu cei care îi urmează cursurile în prezent

Administrația Trump a revocat complet dreptul Universității Harvard de a înscrie studenți din alte țări, într-o confruntare tot mai tensionată cu prestigioasa instituție din Ivy League. Mii de studenți străini deja înscriși sunt nevoiți acum…

„Deschide o cutie a Pandorei”. De ce Golden Dome, proiectul de amploare cu care Donald Trump reînvie o inițiativă din Războiul Rece, poate marca începutul noii ere a armelor spațiale

Conceptul de apărare antirachetă Golden Dome al președintelui american Donald Trump reînvie o inițiativă controversată, veche de zeci de ani, a cărei construcție ambițioasă poate răsturna normele din spațiul cosmic și poate remodela relațiile dintre…

Good News

Only good and positive news.