Conceptul de apărare antirachetă Golden Dome al președintelui american Donald Trump reînvie o inițiativă controversată, veche de zeci de ani, a cărei construcție ambițioasă poate răsturna normele din spațiul cosmic și poate remodela relațiile dintre principalele puteri spațiale ale lumii, relatează joi Reuters.
Analiștii de profil spun că anunțul cu privire Golden Dome, o vastă rețea de sateliți și arme pe orbita Pământului, despre care se estimează că va costa 175 de miliarde de dolari, poate duce la o escaladare în militarizarea spațiului, o tendință care s-a intensificat în ultimul deceniu.
Deși principalele puteri spațiale ale lumii – SUA, Rusia și China – au plasat resurse militare și de intelligence pe orbită încă din anii ’60, au făcut-o în mare parte în secret.
În mandatul fostului președinte american, Joe Biden, forțele spațiale ale SUA au început să vorbească tot mai mult despre nevoia de capacități spațiale ofensive mai mari din cauza amenințărilor reprezentate de Rusia și China.
Când Trump și-a anunțat planul referitor la Golden Dome în ianuarie, a fost o schimbare clară de strategie, care pune accent pe o mișcare îndrăzneață în spațiu cu tehnologie scumpă și netestată, ceea ce ar putea reprezenta un avantaj financiar pentru contractorii americani din domeniul apărării.
Conceptul include rachete spațiale destinate lansării de pe sateliți aflați pe orbită pentru a intercepta rachete convenționale și nucleare ce sunt lansate de pe Pământ.
„Cred că deschide o cutie a Pandorei”, a declarat Victoria Samson, directoarea departamentului de stabilitate și securitate spațială din cadrul Secure World Foundation de la Washington, referindu-se la desfășurarea de rachete în spațiu. „Nu ne-am gândit cu adevărat la consecințele pe termen lung ale acestui lucru”, a adăugat ea.
Samson și alți experți susțin că există posibilitatea ca Golden Dome să provoace alte state să plaseze sisteme similare în spațiu sau să dezvolte arme mai avansate pentru a evita scutul antirachetă, escaladând o cursă a înarmărilor în spațiu.
Rusia și China au reacționat diferit la ultimele vești de la Trump. Un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe de la Beijing a declarat că este „îngrijorat” de proiect și a îndemnat Washingtonul să abandoneze dezvoltarea sa, susținând că acesta are „implicații ofensive puternice” și sporește riscurile militarizării spațiului cosmic și ale unei curse a înarmărilor.
Un purtător de cuvânt al Kremlinului a spus că este posibil să fie necesare discuții între Moscova și Washington despre controlul armelor în viitorul apropiat.
Căutând în principal să asigure protecție în fața unui arsenal tot mai mare de rachete convenționale și nucleare ale unor adversari ca Rusia și China sau ale unor state mai mici, precum Coreea de Nord și Iran, proiectul Golden Dome reînvie un efort din cadrul Inițiativei Strategice de Apărare (SDI) a fostului președinte american Ronald Reagan din perioada Războiului Rece, cunoscut mai degrabă ca programul „Războiul Stelelor”.
SDI a avut în vedere staționarea unei constelații de rachete și arme laser puternice pe orbita joasă a Pământului, cu scopul de a intercepta o rachetă nucleară balistică lansată de oriunde de pe Pământ, fie în faza sa de propulsie la câteva momente după lansare, fie în faza sa de croazieră extrem de rapidă în spațiu.
Totuși, planul nu s-a concretizat niciodată, în principal din cauza obstacolelor tehnologice, a costurilor ridicate și a temerilor că poate reprezenta o încălcare a unui tratat abandonat între timp.
Golden Dome are aliați puternici și influenți în comunitatea contractorilor din domeniul apărării.
„Știam că această zi probabil va veni. Știți, suntem pregătiți pentru ea”, a declarat directorul financiar la L3Harris, Ken Bedingfield, într-un interviu acordat în aprilie pentru Reuters.
„L3 Harris a început să construiască rețeaua de senzori care va deveni rețeaua fundamentală de senzori pentru arhitectura Golden Dome”, a precizat el.
Tot în aprilie, Reuters a relatat că SpaceX, compania de rachete și sateliți a lui Elon Musk, aliatul lui Donald Trump, se numără printre principalele opțiuni pentru construirea unor componente esențiale ale sistemului, alături de firma de software Palantir și producătorul de drone Anduril.
Într-o conferință de presă organizată marți la Casa Albă, la care a fost prezent și Donald Trump, au fost menționați ca posibili contractori pentru acest proiect de amploare L3Harris, Lockheed Martin și RTX Corp.
Totuși, finanțarea Golden Dome rămâne incertă. Legiuitorii republicani au propus o investiție inițială de 25 de miliarde de dolari pentru proiect, ca parte a unui pachet mai amplu, de 150 de miliarde de dolari, pentru sectorul apărării.