De la inundațiile din Spania la alegerile din România. Rusia a desfășurat campanii de dezinformare pentru a atrage țări din Europa de Est în sfera ei de influență - HotNews.ro

De la inundațiile din Spania la alegerile din România. Rusia a desfășurat campanii de dezinformare pentru a atrage țări
📅 2025-05-22

Un raport confidenţial al serviciilor de securitate naţională din Spania afirmă că Rusia a desfăşurat campanii de dezinformare după inundaţiile catastrofale de anul trecut din această ţară pentru a încerca să genereze neîncredere în instituţiile democratice şi să delegitimeze sprijinul Spaniei pentru Ucraina. La fel a procedat Kremlinul şi în cazul alegerilor din România, Moldova sau Georgia, scopul în aceste cazuri fiind de a îndepărta aceste ţări de Uniunea Europeană şi a le aduce, eventual, în sfera de influenţă a Moscovei, relatează El Pais, conform News.ro.

Kremlinul a profitat de catastrofa provocată de fenomenul „Dana” în Spania pentru a încerca să genereze neîncrederea societăţii spaniole în instituţiile sale democratice, să delegitimeze sprijinul Spaniei pentru Ucraina şi să proiecteze o imagine internaţională de haos, arată raportul anual privind securitatea naţională, elaborat de Departamentul de Securitate Naţională (DSN) al Preşedinţiei Guvernului, condus de generalul Loreto Gutiérrez Hurtado. Documentul a fost transmis parlamentului spaniol.

Este pentru prima dată, precizează El Pais, când într-un document oficial se face legătura între răspândirea de zvonuri şi ştiri false, care au urmat după catastrofa naturală ce a devastat provincia Valencia şi mai multe comunităţi autonome, în toamna anului 2024, şi campaniile de dezinformare promovate de guvernul rus.

„Cu ocazia crizei care a avut loc în ţara noastră după trecerea furtunii Dana, la 29 octombrie 2024, sistemul de propagandă şi dezinformare pro-Kremlin (…) a amplificat şi adaptat în beneficiul său naraţiuni preexistente care dezinformau”, explică raportul. „Actorii pro-ruşi s-au concentrat pe promovarea neîncrederii cetăţenilor în instituţiile publice, pe delegitimarea sprijinului acordat Ucrainei sub pretextul necesităţii reale de ajutor pentru zonele afectate de Dana şi pe proiectarea imaginii unei ţări aflate în haos”, adaugă raportul.

Documentul arată că dezinformarea este unul dintre principalele riscuri pentru securitatea naţională şi reaminteşte că Forumul Economic Mondial plasează informaţiile eronate pe termen scurt pe primul loc în topul celor 10 riscuri globale.

„Evenimente precum pandemiile, procesele electorale sau catastrofele naturale au fost şi vor continua să fie exploatate şi instrumentalizate de Kremlin”, avertizează raportul.

Operațiunea „Doppelgaenger”

Pe baza diverselor cercetări ale Serviciului European de Acţiune Externă (SEAE), Departamentul de Securitate Naţională arată că, la mijlocul anului 2022, după ce Rusia îşi lansase invazia în Ucraina, a fost lansată campania „Doppelganger” (sosie, n. red.), atribuită Rusiei şi încă activă, care are o structură informaţională formată din 228 de domenii şi 25.000 de conturi de reţele, coordonate între ele, care operează în diferite limbi, inclusiv în spaniolă, şi care a fost asociată cu 60 de incidente documentate.

„Kremlinul a desfăşurat campanii de dezinformare pentru a încerca să influenţeze, din ce în ce mai direct, procesele electorale din alte ţări”, precum Republica Moldova, România sau Georgia, cu scopul de a le îndepărta de UE sau, „în mod ideal, de a le atrage în sfera de influenţă a guvernului rus”, menţionează documentul spaniol. De asemenea, adaugă acesta, Kremlinul „ar fi promovat campanii de dezinformare împotriva procesului electoral din 2024 din SUA”, în urma căruia a fost ales Donald Trump.

Departamentul pentru Securitate Naţională avertizează că aceste campanii s-ar fi desfăşurat prin canale neconvenţionale şi mai sofisticate decât în trecut, când au fost utilizate mijloace legate de Kremlin, precum Sputnik şi RT. Acum, însă, „trasabilitatea până la sursă este mai dificilă”, deoarece sunt actori care operează infrastructuri multiple, sunt creaţi special pentru o anumită ocazie şi funcţionează independent.

Utilizarea inteligenţei artificiale (IA) a reprezentat, de asemenea, „un salt calitativ şi cantitativ în difuzarea masivă şi aproape instantanee a conţinutului dezinformativ”, adaugă raportul. Cel puţin 41 de cazuri de utilizare a IA pentru manipularea informaţiilor au fost înregistrate de SEAE.

În ceea ce priveşte evaluarea riscurilor şi ameninţărilor, raportul identifică ca fiind cele mai grave vulnerabilitatea spaţiului cibernetic, campaniile de dezinformare, fluxurile migratorii nereglementate, tensiunile strategice şi regionale şi instabilitatea economică şi financiară.

De asemenea, raportul prezintă dezinformarea şi spaţiul cibernetic ca fiind cele mai mari riscuri în următorii cinci ani, în timp ce experţii consideră că, pe termen lung, în 2035, cel mai mare pericol îl reprezintă fragmentarea şi incertitudinea strategică.

Deşi documentul dedică un capitol vulnerabilităţii energetice, nu face nicio menţiune despre riscul unei pene totale de curent, precum cea care a avut loc pe 28 aprilie şi a afectat Spania şi Portugalia. Raportul a fost aprobat de Consiliul Naţional de Securitate pe 24 aprilie, cu doar patru zile înainte ca întreaga reţea electrică a peninsulei să fie scoasă din funcţiune.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri hotnews

Câștigătorul Eurovision 2025 vrea excluderea unei țări la ediția de anul viitor

Cântărețul austriac JJ, care a câștigat concursul muzical Eurovision 2025, a lansat un apel, într-un interviu publicat joi, pentru excluderea Israelului, din cauza războiului din Fâșia Gaza, de la ediția de anul viitor a competiției,…

Fostul șef al armatei americane în Europa avertizează: Dacă Rusia atacă NATO, va lansa sute de drone, rachete și bombe asupra Portului Constanța

Generalul-locotenent în retragere Ben Hodges, fost comandant al Armatei SUA în Europa, a vorbit despre amenințarea reprezentată de Rusia, într-un interviu pentru Antena 3 CNN, și a oferit câteva sfaturi pentru România în contextul actualelor…

VIDEO Ministrul Educației a semnat ordinul pentru „butonul roșu” în școli: „Este un mecanism de protecție”

Ministrul interimar al Educației, Daniel David, și-a prezentat raportul de activitate, joi, într-o intervenție live pe Facebook, și a anunțat cu această ocazie că astăzi a semnat ordinul de ministru pentru implementarea „butonului roșu” în…

SuperLiga: Unul dintre „cei mai longevivi antrenori din fotbalul românesc” din ultimii 20 de ani și-a prelungit contractul. „Stați calmi! Mister rămâne la noi!”

Antrenorul Marius Măldărăşanu a semnat prelungirea înţelegerii contractuale cu gruparea FC Hermannstadt pentru următoarele două sezoane. În vârstă de 50 de ani, Măldărăşanu „devine şi va rămâne astfel unul dintre cei mai longevivi antrenori din…

Trump a vorbit despre atacul din Washington cu Netanyahu / Casa Albă: Această administrație a făcut mai mult decât oricare alta în istorie pentru a combate antisemitismul

Președintele american Donald Trump a avut joi o convorbire telefonică cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, în contextul atacului armat soldat cu moartea a doi angajați ai ambasadei Israelului în capitala SUA, a declarat purtătoarea de…

România, lăudată pentru organizarea alegerilor, de către un oficial al administrației Trump care a fost obervator la primul tur: „Un model din care America poate învăța”

Trey Trainor, președintele Comisiei Electorale Federale din SUA, a fost în România ca observator al primului tur prezidențial din 4 mai, la invitația Autorității Electorale Permanente, și a elogiat procesul electoral din țara noastră, „care…

Cum a răspuns Nicușor Dan, întrebat dacă Netanyahu e vinovat de crime de război

Președintele ales Nicușor Dan a fost întrebat joi dacă îl consideră vinovat de crime de război pe premierul israelian Benjamin Netanyahu. Dan a precizat că datoria lui este să respecte tratatele convenite de România, menționând,…

ULTIMA ORĂ Administrația Trump a interzis complet Universității Harvard să mai aibă studenți străini. Ce se întâmplă cu cei care îi urmează cursurile în prezent

Administrația Trump a revocat complet dreptul Universității Harvard de a înscrie studenți internaționali, într-o confruntare tot mai tensionată cu prestigioasa instituție din Ivy League. Mii de studenți străini deja înscriși sunt nevoiți acum fie să…

„Deschide o cutie a Pandorei”. De ce Golden Dome, proiectul de amploare cu care Donald Trump reînvie o inițiativă din Războiul Rece, poate marca începutul noii ere a armelor spațiale

Conceptul de apărare antirachetă Golden Dome al președintelui american Donald Trump reînvie o inițiativă controversată, veche de zeci de ani, a cărei construcție ambițioasă poate răsturna normele din spațiul cosmic și poate remodela relațiile dintre…

De la inundațiile din Spania la alegerile din România. Rusia a desfășurat campanii de dezinformare pentru a atrage țări din Europa de Est în sfera ei de influență

Un raport confidenţial al serviciilor de securitate naţională din Spania afirmă că Rusia a desfăşurat campanii de dezinformare după inundaţiile catastrofale de anul trecut din această ţară pentru a încerca să genereze neîncredere în instituţiile…

Good News

Only good and positive news.