Regizorul canadian Denis Villeneuve a confirmat că munca la al treilea film „Dune”, care se va numi „Messiah”, a început deja și a afirmat că, deși acesta este încă în faza de rafinare a scenariului, tot procesul s-a mișcat „mult mai repede decât se aștepta oricine”, relatează Collider.
Cineastul în vârstă de 57 de ani a făcut dezvăluirea în timpul unei sesiuni de întrebări și răspunsuri organizate la Premiile Saturn, unde el a vorbit totodată de unde va porni următorul său film bazat pe scrierile autorului Frank Herbert.
„Inima lui Chani este frântă, iar Războiul Sfânt tocmai începe, așa că de aici am plecat. Într-un fel, aș spune că este destul de similar. Inițial, mă așteptam să fac altceva înainte, dar, sincer, această inspirație mi-a venit în minte când mi-am luat o pauză vara aceasta, și m-am întors să termin povestea”, a spus Villeneuve.
„Am fost profund emoționat de felul în care Part Two a fost primit de cinefilii din întreaga lume și am simțit un apetit și o dorință de a vedea mai mult, dar și o răspundere de a încheia această poveste”, a continuat acesta.
În pofida comentariilor sale optimiste de acum, Collider și alte site-uri specializate în industria cinematografică sunt de părere că Dune: Messiah nu va putea să apară în cinematografe mai devreme de 2027. Studioul Warner Bros. care a produs cele două filme Dune ale lui Villeneuve nu a făcut deocamdată niciun anunț oficial în acest sens.
Comentariile sale vin în condițiile în care în rândul fanilor a existat o dezbatere despre momentul în care va începe povestea următorului film, care se va baza pe romanul Mântuitorul Dunei al lui Herbert. Villeneuve a dezvăluit recent că acțiunea se va desfășura la 12 ani după cea din al doilea film, deși se pare că el va încerca totuși să umple golurile din firul narativ.
Deși studioul Warner Bros. i-a dat unda verde pentru al treilea film Dune abia după succesul celui de-al doilea, Villeneuve a declarat de mai multe ori înainte de aceasta că își dorește ca viziunea sa asupra universului lui Herbert să se încheie cu o trilogie.
„Când Frank Herbert a scris cartea [Dune] și după ce ea a apărut, el a fost dezamăgit de modul în care oamenii au perceput personajul lui Paul. El a simțit că oamenii l-au privit pe Paul ca pe un erou iar pentru el Paul a fost un antierou, el era o figură întunecată, era un pericol”, a declarat regizorul canadian într-un interviu acordat anul trecut agenției Reuters.
Villeneuve a spus de asemenea că Herbert a dorit ca Dune să fie o poveste care să avertizeze asupra pericolului reprezentat de liderii carismatici și că modul în care cititorii au interpretat personajul l-a făcut în cele din urmă să scrie și romanul Mântuitorul Dunei, pentru a corecta percepția greșită asupra lui Paul formată din prima carte.
Collider notează că franciza Dune a devenit unul dintre cele mai mari fenomene SF din ultimii ani datorită muncii depuse de Villeneuve pentru lungmetrajele sale, iar faptul că el nu a fost nominalizat la Oscar pentru regie Dune: Part Two „este o adevărată nedreptate”. Villeneuve a fost omis de pe lista regizorilor nominalizați la Oscar și după apariția primului său film Dune în 2021.
Al doilea său film s-a lovit un obstacol major din partea Academiei Americane a Artelor și Științelor Filmului încă din toamna anului trecut. Organizația care decernează Premiile Oscar a decis atunci că partitura legendară a compozitorului german Hans Zimmer nu va fi eligibilă să concureze la gala din 2025, pe motiv că este prea asemănătoare cu coloana sonoră din primul film Dune – o decizie cu care nici Zimmer, nici Villeneuve nu sunt de acord.
Zimmer, unul dintre cei mai de succes compozitori din industria cinematografică, a câștigat Premiul Oscar pentru cea mai bună coloană sonoră de două ori, prima dată pentru filmul de animație The Lion King din 1994. A doua oară a fost premiat cu Oscarul în 2022 tocmai datorită coloanei sonore pe care a compus-o pentru primul film Dune.
În pofida omiterii lui Villeneuve și Zimmer, Dune: Part Two a primit 5 nominalizări la gala Premiilor Oscar ce va avea loc anul acesta în data de 2 martie.
Cea mai importantă dintre ele este la categoria pentru cel mai bun film, unde va concura cu lungmetraje ca The Brutalist, Conclave sau A Complete Unknown. Celelalte 4 sunt la așa-zisele categorii „tehnice”: cel mai bun sunet, cele mai bune efecte vizuale, cea mai bună imagine și cel mai bun design de producție.
„Faptul că Villeneuve nu a primit o nominalizare la Oscar este probabil cel mai mare afront al acestui sezon de premii, iar în timp ce Timothée Chalamet a obținut în cele din urmă o nominalizare pentru rolul său în A Complete Unknown, el și colegii săi de distribuție – Zendaya, Javier Bardem și Rebecca Ferguson – au oferit cu toții în Dune 2 prestații demne de recunoaștere”, mai scrie Collider.
Ca întotdeauna, poți găsi mai multe informații noi din lumea filmelor și serialelor, dar și alte știri interesante, în rubrica Nerd Alert de weekendul acesta: