Record cu un avion F-16: a doborât șase rachete rusești, deși avea doar patru interceptoare / Pilotul ucrainean a povestit cum a decurs misiunea, pas cu pas - HotNews.ro

Record cu un avion F-16: a doborât șase rachete rusești, deși avea doar patru interceptoare / Pilotul ucrainean a povest
📅 2025-01-08

Un pilot ucrainean de la manșa unui F-16 a reușit în timpul unui atac aerian rusesc masiv să doboare șase rachete de croazieră inamice într-o singură misiune, deși avea doar patru interceptoare, o premieră pentru acest tip de avion de luptă, a afirmat un oficial al Forțelor Aeriene ale Ucrainei.

Colonelul Iurii Ihnat, purtător de cuvânt al forțelor aeriene ucrainene, a publicat pe rețelele de socializare o discuție pe care a avut-o cu pilotul, al cărui nume nu a fost dezvăluit.

„Am auzit că nici americanilor nu le-a venit să creadă ce ai reușit”, a spus Ihnat în debutul convorbirii cu pilotul, care a subliniat și el că a fost, într-adevăr, „mare lucru”.

„Totul are un început… Am încercat, a funcționat! Sunt sigur că această experiență le va fi de folos colegilor mei”, a adăugat el.

Atacul a avut loc pe 13 decembrie, când armata lui Vladimir Putin a lansat unul dintre cele mai mare atacuri aeriene din timpul războiului, cu aproape 100 de rachete, inclusiv Kinjal, și aproximativ 200 de drone, a spus Ihnat. La acel moment, Kievul a spus că din cele 93 de rachete de croazieră și balistice au fost doborâte 81, dintre care 11 cu ajutorul avioanelor F-16 de fabricație americană primite de la aliații occidentali.

Avionul F-16 avea doar patru rachete interceptoare

Pilotul a povestit că a fost ghidat de la sol, care i-a transmis că un grup de opt rachete de croazieră sunt în zbor.

„M-am apropiat la distanța potrivită, m-am lovit de dificultăți – ceea ce însemna că rachetele au propriile lor mijloace lor război electronic de protecție. Sistemul de țintire al avionului F-16 este destul de puternic, iar dacă ținta este deja în vizor, aceasta nu va scăpa de radarul de bord nici măcar sub influența războiului electronic. Am zburat până la o distanță convenabilă, am reactualizat țintele, am lansat rachetele pe rând și… am lovit – ambele ținte au fost distruse!”, a spus pilotul.

Sub aripile avionului F-16, pilotul ucrainean are doar patru rachete aer-aer: două cu rază medie și două cu rază scurtă.

Rachetele cu rază lungă de acțiune au fost primele folosite, iar apoi pilotul a trebuit să se apropie la aproximativ trei kilometri pentru a folosi rachetele cu rază scurtă de acțiune.

„Am zburat până la a doua pereche (de ținte inamice), am preluat controlul rachetelor, am văzut că și ele erau în raza războiului electronic rusesc, dar nu le-a ajutat prea mult. Prima lansare a atins ținta, iar a doua la fel! Bucuria mea nu avea limite, pentru că am văzut cu ochii mei toate loviturile asupra rachetelor inamice! Mai rămăsese combustibil în rezervoarele de rezervă, iar activitatea de luptă a continuat”, a relatat pilotul, adăugând că de la sol a primit comanda să meargă în altă zonă de acțiune și să-l lase pe partenerul său de misiune, aflat pe un Su-27, să continue lupta contra țintelor.

Pilotul a urmat comanda de la centrul de control și s-a deplasat la zona desemnată, dar o altă țintă inamică a apărut pe cursul său, aparent îndreptându-se spre capitală, potrivit sursei citate.

Pilot: „Am făcut totul așa cum m-au învățat”

Singura armă care o mai avea acum pe F-16-ul său era un tun rotativ de avion cu tragere rapidă. Pilotul a început să se apropie de țintă…

„Mi-am dat seama că erau puține șanse să lovesc o rachetă care zbura cu peste 650 km/h”, a spus pilotul, adăugând că „mai întâi trebuia să o găsesc pe cer, să stau la nivelul ei și să trag la o distanță de cel mult 500 de metri. Iar zborul prea aproape este extrem de periculos – dacă un focos de 450 kg detonează, există un risc mare ca avionul să treacă cel puțin printr-un nor de resturi.”

Iurii Ihnat a precizat că pilotul ucrainean știa cum trebuie să acționeze deoarece s-a recalificat pe avioane F-16 în Statele Unite. „Dar există o piedică: în SUA, piloții au învățat să doboare ținte aeriene cu un tun de avion exclusiv pe simulatoare. Într-un zbor real, piloții ucraineni de F-16 nu au folosit niciodată arma împotriva rachetelor”, a adăugat el.

Pilotul spune că în prima fază nu a văzut ținta, dar a luat altitudine, a folosit radarul și a găsit-o.

„Am făcut totul așa cum m-au învățat instructorii din SUA, așa cum exersasem pe simulator. Câteva focuri și o explozie… apoi alta! O a doua detonare… am crezut, dar după cum s-a dovedit, erau două rachete! Acestea zburau lipite, una lângă alta. Inamicul le lansează adesea într-o astfel de configurație tactică, un grup întreg de rachete inamice poate zbura aproape unul de celălalt, astfel încât inamicul să le vadă ca pe o singură țintă. Ei bine, de fapt, probabil că am stabilit un record în acea zi”, a mai spus pilotul în discuția relatată de Iurii Ihnat.

Taras Chmut, un cunoscut expert ucrainean, a spus luna trecută că avioanele F-16 au fost eficiente în operațiunile de apărare ale Ucrainei.

„Au existat așteptări mari ca ele să ajute în sistemul de apărare aeriană împotriva rachetelor de croazieră, iar asta funcționează foarte bine. Este ca și cum am avea un sistem de rachete de apărare aeriană super rapid și super mobil. Ele funcționează corespunzător și oferă rezultate excelente”, a declarat Chmut într-un interviu pentru „Militarnyi”, potrivit Defence Blog.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri hotnews

Finanțări 2025: Zece surse de bani pentru startup-uri și firme micro, mici și mijlocii din România

Antreprenorii români au și în anul 2025 posibilitatea să obțină finanțări pentru startup-uri, microîntreprinderi și firme mici și mijlocii, sub diverse forme. La început de 2025, StartupCafe.ro prezintă succint o listă de zece finanțări, sub…

Numărul civililor ucraineni uciși în trei ani de război echivalează cu populația unui municipiu din România

Cel puțin 12.300 de civili au fost uciși în războiul din Ucraina după ce Rusia a invadat țara vecină, în urmă cu aproape trei ani, a anunțat miercuri Nada Al-Nashif, adjunctă a Înaltului comisar al…

Alegeri prezidențiale în mai. Datele stabilite în ședința coaliției

Alegerile prezidențiale vor avea loc în 4 mai (primul tur) și 18 mai (turul doi), potrivit variantei de calendar acceptate în ședința de miercuri seară a coaliției PSD-PNL-UDMR-minorități, informează News.ro. UPDATE 18:47: Coaliţia de guvernare…

Olaf Scholz, ieșire neobișnuit de tranșantă, după amenințările lui Trump la adresa Canadei și Groenlandei

Cancelarul german Olaf Scholz și-a exprimat surprinderea față de afirmațiile președintelui ales al SUA, Donald Trump, cu privire la Groenlanda și Canada, arătând că partenerii europeni sunt de acord că inviolabilitatea frontierelor este un principiu…

LIVE Alegerile prezidențiale vor avea loc în luna mai, a stabilit Coaliţia de guvernare / Liderii PSD, PNL și UDMR discută și despre candidatura lui Crin Antonescu

Liderii coaliției guvernamentale PSD-PNL-UDMR-minorități s-au reunit la guvern, de la ora 17:00, pentru prima ședință din acest an, care este și prima după anunțul lui Crin Antonescu de „autosuspendare” a candidaturii. Lămurirea situației privind candidatul…

Dacia lansează prețurile pentru Dacia Bigster

Dacia se pregătește să prezinte în următoarele ore prețurile pentru Dacia Bigster, odată cu lansarea comenzilor. Cel mai nou SUV al mărcii Dacia, Bigster, a fost deja prezentat și se află în plin proces de…

Câte zile mai are Transnistria gaze, după sistarea lor de către Rusia

Transnistria, care a fost deconectată de la livrările Gazprom, mai are zile limitate în care poate să acopere nevoia de gaz, potrivit datelor prezentate, miercuri, de Consiliul de Securitate de la Tiraspol, citate de News.ro.…

Comisia Europeană, solicitată să intervină pentru a opri ingerința lui Elon Musk în alegerile din Europa

Presiunea asupra Comisiei Europene a crescut întrucât Elon Musk, cel mai bogat om din lume și proprietarul rețelei de socializare X, urmează să transmită joi în direct pe platforma sa un interviu cu lidera partidului…

VIDEO Mark Zuckerberg a purtat un ceas rar, de aproape 1 milion de dolari, în timp ce anunța că va colabora cu Donald Trump

Mark Zuckerberg a purtat un ceas elvețian rar, în valoare de aproape 900.000 de dolari, în timp ce anunța marți revizuirea radicală a politicilor Facebook și Instagram, scrie The Guardian. Într-un mesaj video postat marți…

Noua variantă de mpox în Franța. Ministerul Sănătății anunță că riscul pentru populație este unul „scăzut”

Franța este a cincea țară din Europa care detectează noua tulpină de mpox, o boală denumită în trecut „variola maimuţei”, care a afectat până acum Africa Centrală. Boala infecțioasă a apărut la un pacient care…

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.