UE a adoptat o nouă rundă de sancțiuni împotriva Moscovei, care vizează mai multe capitole-cheie, între care flota de nave fantome a Rusiei utilizată pentru eludarea sancțiunilor energetice, încălcarea drepturilor omului în Rusia, utilizarea armelor chimice în Ucraina și, în premieră, activități destabilizatoare peste hotare. Astfel, UE a decis să includă pe lista de sancțiuni 21 de indivizi și 6 entități cu responsabilități în activități destabilizatoare ale Rusiei peste hotare.
Putin și microplasticele amenință supraviețuirea albinelor
Cercetătorii afirmă că supraviețuirea pe termen lung a albinelor este în pericol din cauza războaielor, inclusiv a invaziei pe scară largă din Ucraina, declanșată de către armată rusă la ordinul președintelui Vladimir Putin, scrie Politico. Poluarea cu metale grele, un alt efect secundar frecvent al războaielor, reprezintă de asemenea o amenințare emergentă pentru această specie de insecte.
00:02Dmitri Medvedev acuză implicarea Băncii Mondiale și a FMI în finanțarea conflictului din Ucraina. „Nici Uniunea Europeană n-are voie să finanțeze”
„Ne opunem vehement implicării efective a Băncii Mondiale și a Fondului Monetar Internațional în finanțarea conflictului armat din Ucraina”, a spus Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei. „Aceste structuri au furnizat tranșe semnificative Ucrainei în ajunul conflictului și în timpul acestuia”.
23:34Trump nu i-a făcut „nicio concesie” lui Putin, a susținut șeful diplomației americane, după ce a fost luat la întrebări de o senatoare democrată
Secretarul de stat Marco Rubio a insistat marți, în cadrul unei audieri în Senat, că președintele Donald Trump nu a făcut nicio concesie Rusiei, respingând astfel criticile aduse politicii duse de administrația de la Washington cu privire la războiul din Ucraina.
Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat că se lucrează deja la un al 18-lea pachet de sancțiuni, ce va conține noi măsuri dure contra Rusiei.
„Este timpul să intensificăm presiunea asupra Rusiei pentru a obține încetarea focului”, a scris Von der Leyen pe X, după o convorbire telefonică cu Volodimir Zelenski.
21:12„O nouă victorie tactică pentru Putin”. Cum i s-a plâns lui Trump de atacurile ucrainenilor / Zelenski: Este evident că Rusia încearcă să câştige timp
Preşedintele rus Vladimir Putin l-a informat pe omologul său american Donald Trump – în cadrul discuţiei telefonice purtate luni după-amiază – despre „atacurile masive” ucrainene împotriva Rusiei imediat după intrarea în vigoare a unui armistiţiu decretat de Moscova, a dezvăluit marți presei ruse consilierul Kremlinului pentru politică externă, Iuri Uşakov.
Iar preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că Rusia că încearcă doar „să câştige timp”, făcând să treneze discuţiile în vederea unei încetări a focului pentru „a-şi continua” invazia.
20:47Noi amenințări ale lui Medvedev pentru Kiev: „Pe Ucraina o așteaptă capitularea necondiționată”
Fostul preşedinte rus şi actual şef adjunct al Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a declarat marţi că Ucraina va trebui „să se predea necondiţionat” în cazul în care ar renunţa la un acord de pace cu Rusia, în conformitate cu „realitatea de pe teren”. „În cazul în care respinge pacea, pe Ucraina o aşteaptă capitularea necondiţionată, iar mulţi din Rusia preferă această opţiune”, a afirmat Medvedev.
După discuția Putin-Trump, Moscova susține că mingea e acum în terenul Kievului: „Sperăm ca măcar instinctul de conservare a rămășițelor statului să prevaleze”
Rusia a declarat marți că Ucraina trebuie să decidă dacă va coopera sau nu la discutarea memorandumului care să preceadă un potențial viitor acord de pace pe care Moscova l-a invocat în discuțiile cu SUA. În acest sens, Rusia mizează ca la Kiev să prevaleze „instinctul de conservare a rămășițelor statului”, ceea ce ar obliga partea ucraineană să adopte „o poziție constructivă”, a afirmat purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova.
18:01Rușii au trimis două bombardiere strategice, însoțite de avioane de vânătoare, într-un zbor de 4 ore în apropierea unui stat NATO
Două bombardiere strategice rusești Tupolev Tu-95MS care transportau rachete au efectuat un zbor programat deasupra apelor internaționale din Marea Barents, care se învecinează cu Norvegia. Potrivit agenției ruse TASS, Ministerul Apărării de la Moscova a transmis că avioanele au fost escortate de avioane de vânătoare aparținând unor alte țări, pe durata unei părți a zborului. Respectivele țari nu au fost numite, iar zborul a durat patru ore.
17:49Polonez arestat pentru plănuirea unui atentat împotriva lui Zelenski. Colaborare cu serviciile rusești de informații
Autoritățile poloneze au trimis în judecată un bărbat acuzat că intenționa să ajute serviciile de informații rusești să pregătească un atentat împotriva președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski. Bărbatul, numit drept Pawel K., a fost arestat în aprilie 2024 în urma cooperării dintre procurorii polonezi și ucraineni și riscă o pedeapsă de până la 8 ani de închisoare.
17:23Peste 20.000 de ruși recent naturalizați luptă în Ucraina. „Raiduri periodice în locurile unde sunt migranți”
Peste 20.000 de cetăţeni ruşi recent naturalizaţi luptă pe frontul ucrainean, a raportat marţi preşedintele Comitetului de Anchetă al Rusiei (CIR), Aleksandr Bastrîkin. „Direcţia noastră de investigaţii militare a fost autorizată de mine să efectueze raiduri periodice în locurile unde sunt migranţi. Îi prindem pe străinii care au primit cetăţenia rusă, dar nu s-au înregistrat la birourile militare, deşi sunt obligaţi să o facă”, a declarat el pentru presa rusă.
Potrivit lui Bastrîkin, în cadrul acestor raiduri au fost deja „reţinuţi 80.000 de cetăţeni ruşi, care nu sunt pe front şi nici măcar la birouri nu vor să meargă”.
FOTO Imagini din satelit: Granița cu NATO unde Rusia își extinde intens infrastructura militară. Bombardiere supersonice Tu-22, la una dintre baze
Rusia își extinde infrastructura militară în apropierea frontierei cu Finlanda, într-o acțiune descrisă de oficialii Alianței Nord Atlantice (NATO) ca fiind începutul unei concentrări militare pe termen lung, a relatat luni The New York Times (NYT).
15:57„Trump a readus negocierile de pace dintre Ucraina și Rusia la punctul zero – exact acolo unde le vrea Putin”
Liderul de la Kremlin „este un maestru al manipulării și, până nu va fi forțat să înfrunte realitatea, nu există nicio speranță să pună capăt vărsării de sânge”, scrie profesorul Olga Chyzh, care cercetează violența politică și regimurile represive, într-o opinie publicată de The Guardian.
15:18Românii care își ard pașapoartele după alegerile prezidențiale, scoși în față de Russia Today: „Îndeamnă la revoluție și cer azil politic în Rusia”
„În urma alegerilor prezidențiale din România în care politicianul pro-ucrainean Nicușor Dan a câștigat, locuitorii țării nemulțumiți de rezultate au început să își distrugă pașapoartele și să amenințe că își vor schimba cetățenia”, scrie miercuri Lenta, unul dintre cele mai populare site-uri de știri din Rusia, care citează un reportaj al televiziunii RT (noul nume folosit de Russia Today).
15:02Şeful politicii externe a Uniunii Europene, Kaja Kallas, a subliniat că Statele Unite trebuie să se alăture blocului european pentru a creşte presiunea asupra Rusiei.
„Cu toţii am convenit şi am spus că, dacă nu sunt de acord cu încetarea necondiţionată a focului, aşa cum a convenit Ucraina în urmă cu peste 60 de zile, vor fi luate măsuri ferme”, a declarat Kallas marți.
„Şi asta este ceea ce vrem să vedem din partea tuturor părţilor care au spus că vor acţiona în conformitate”, a adăugat ea. (Reuters)
La rândul său, Marea Britanie a anunţat marţi noi sancţiuni extinse care vizează sectoarele militar, energetic şi financiar ale Rusiei, sporind presiunea asupra Moscovei în coordonare cu Uniunea Europeană, scrie News.ro. Londra a declarat că sancţiunile împotriva a 100 de noi ţinte vin după atacurile cu drone ruseşti din weekend împotriva oraşelor ucrainene, cel mai mare atac cu drone înregistrat până acum în timpul războiului.
Noile măsuri vizează lanţurile de aprovizionare ale sistemelor de armament ruseşti, inclusiv rachetele Iskander, operaţiunile de informare finanţate de Kremlin şi instituţiile financiare care ajută Rusia să se sustragă sancţiunilor, a declarat Marea Britanie.
„Îl îndemnăm (pe preşedintele rus Vladimir Putin) să accepte imediat o încetare totală şi necondiţionată a focului, astfel încât să poată avea loc discuţii privind o pace justă şi durabilă”, a declarat ministrul de externe David Lammy.
„Am fost clari că întârzierea eforturilor de pace nu va face decât să ne redobândim hotărârea de a ajuta Ucraina să se apere singură şi de a folosi sancţiunile noastre pentru a limita maşinăria de război a lui Putin”, a punctat şeful diplomaţiei britanice.
Consiliul Uniunii Europene a decis marți să includă pe lista sa de sancțiuni 21 de indivizi și șase entități cu responsabilități în activități destabilizatoare ale Rusiei peste hotare, după cum informează un comunicat al instituției difuzat în timpul reuniunii Consiliului Afaceri Externe, citează Agerpres.
Consiliul a lărgit de asemenea amploarea sancțiunilor pentru a permite vizarea unor active tangibile legate de activitățile destabilizatoare ale Rusiei, precum nave, aeronave, proprietăți și elemente fizice ale unor rețele digitale și de comunicații, precum și tranzacții ale unor instituții financiare și entități care furnizează servicii cu criptomonede care facilitează direct sau indirect activitățile destabilizatoare ale Rusiei.
În plus, în lumina campaniei sistematice internaționale a Rusiei de manipulare a media și de distorsionare a faptelor menite să destabilizeze țările vecine și UE, Consiliul va avea avea acum posibilitatea de a suspenda licențele de emisie ale media ruse sub controlul conducerii ruse și să le interzică să-și difuzeze conținutul în UE.
Totuși, măsura convenită marți nu îi va împiedica pe salariații acestor media să efectueze alte activități în UE decât emisia, precum efectuarea de documentări sau de interviuri.
Printre indivizii introduși pe lista de sancțiuni se află Viktor Medvedciuk, un fost politician ucrainean în prezent om de afaceri care, prin intermediul asociaților săi Artem Marcevski și Oleg Voloșin, de asemenea vizați de măsuri, au controlat media ucrainene și le-au folosit pentru diseminarea de propagandă pro-rusă în Ucraina și peste hotare. Prin finanțarea secretă a canalului media „Vocea Europei” și a platformei sale politice „O altă Ucraina”, Medvedciuk a promovat politici și acțiuni menite să erodeze legitimitatea și credibilitatea guvernului Ucrainei, susținând direct interesele de politică externă ale Rusiei.
De asemenea, pe lista de sancțiuni a Consiliului au ajuns indivizi implicați în activități menite să submineze procesul politic din Estonia – Alik Hucibarov și Ilia Bocearov, ambii agenți ai serviciului rus de informații militare (GRU) – și Germania, precum bloggerul german Thomas Röper, bloggerița rusă Alina Lipp, compania media turcă AFA Medya și fondatorul ei Hüseyin Dogru.
Printre entitățile vizate de sancțiuni se află și două companii de pescuit, Norebo JSC și Murman Sea Food, care fac parte din campania sponsorizată de statul rus pentru misiuni de spionaj și sabotaj asupra infrastructurii critice, inclusiv asupra unor cabluri subacvatice.
Pe listă se află și General Radio Frequency Center (GRFC) și directorul său în exercițiu, Ruslan Nesterenko, care sunt responsabili pentru acțiuni de război electronic care au inclus bruierea semnalului GPS în statele baltice și afectarea aviației civile.
De asemenea, Consiliul i-a introdus pe lista de sancțiuni și pe Viktor Lukovenko, șeful entității African Initiative, o agenție de știri implicată în răspândirea de propagandă rusă pe continentul african, Justin Blaise Tagouh, CEO al grupului de presă International Africa Media și Mihail Prudnikov, care au răspândit cu toții dezinformare rusă și o narațiune antioccidentală în țările africane.
Este vizată de sancțiuni și entitatea Stark Industries, un serviciu de găzduire web, precum și CEO-ul său Iurie Neculiti, respectiv proprietarul Ivan Neculiti. Ei au acționat ca facilitatori pentru diverși actori sponsorizați de statul rus care au efectuat activități destabilizatoare precum amestecul pentru manipularea informațiilor și atacuri cibernetice împotriva UE și a unor țări terțe.
Cei introduși marți pe lista de sancțiuni vor fi vizați de o înghețare a activelor, iar cetățenii și companiile UE nu vor avea voie să le pună la dispoziție fonduri. În plus, persoanele individuale vor fi vizate de o interdicție de călătorie, care îi va împiedica să intre în țările UE sau să le tranziteze.
Evenimentele de luni, ziua 1181 a agresiunii ruse au fost LIVE pe HotNews.ro