PSD, USR, PNL, UDMR și grupul minorităților au convenit să participe împreună la constituirea unui guvern și a unei majorități parlamentare pro-europene. Programul de guvernare urmează să fie discutat într-o comisie comună. În ce privește alegerile prezidențiale, în comunicatul partidelor care au participat la discuții se spune despre „susținerea unui posibil candidat comun”.
„Astăzi, formațiunile pro-europene PSD, PNL, USR, UDMR și Grupul Parlamentar al Minorităților Naționale anunță angajamentul ferm pentru formarea unei majorități pro-europene în Parlamentul României, a unui guvern pro-european și susținerea unui posibil candidat comun pro-european la alegerile prezidențiale”, se spune în comunicatul partidelor care au participat la discuțiile de la Palatul Victoria.
Documentul menționează două priorități esențiale pentru partidele semnare:
„1.Începerea dialogului pentru formarea rapidă a unui guvern pro-european
În zilele următoare, cele patru partide și reprezentanții Minorităților Naționale vor lucra la un program comun de guvernare, bazat pe dezvoltare și reforme și care va avea în vedere prioritățile cetățenilor României. Astfel, părțile au agreat să constituie o Comisie comună pentru realizarea programului de guvernare și grupuri de lucru pe domenii de activitate.
Am convenit că este necesar un plan concret de eficientizare și de reducere a cheltuielilor publice și a birocrației în administrația publică.
2.Creșterea ritmului actual de investiții și a reformelor din PNRR.
Momentul actual este unul decisiv pentru România. Este nevoie de o schimbare profundă, iar partidele pro-europene își asumă această responsabilitate. Partidele pro-europene se angajează să crească încrederea în instituții și în clasa politică, prin bună guvernare, transparență în cheltuirea banului public și respect față de cetățean.”
PSD, PNL, USR, UDMR și grupul minorităților naționale au semnat pe 4 decembrie, după primul tur al alegerilor prezidențiale, un pact pentru o coaliție pro-europeană și euroatlantică. În baza acestui acord, liderii celor patru partide au negociat această seară un posibil acord pentru formarea unui guvern din care să nu facă parte partidele extremiste.
Rezoluția adoptată după primul tur al prezidențialelor conținea patru puncte:
Pentru votul de învestire al unui guvern al celor patru partide este necesară obținerea a 234 de voturi de susținere în Parlament. Partidele pro-europene și minoritățile au împreună un număr de 304 parlamentari, distribuiți astfel:
Camera Deputaților
PSD – 86 deputați;
PNL – 49 deputați;
USR – 40 deputați;
UDMR – 22 deputați;
Grupul minorităților naționale – 19 deputați.
Senat
PSD – 36 de senatori;
PNL – 22 de senatori;
USR – 19 senatori;
UDMR – 10 senatori.