Armata rusă a anunțat vineri că a eliberat 63,2% din teritoriul ocupat de armata ucraineană în provincia rusă de graniță Kursk, după cinci luni de lupte care au urmat unei ofensive ucrainene surpriză în această regiune, informează agenția spaniolă de presă EFE.
„Un procent de 63,2% (adică 801 kilometri pătrați) din teritoriul regiunii Kursk ocupat inițial de inamic (1.268 de kilometri pătrați) a fost eliberat”, a transmis Ministerul rus al Apărării, într-un comunicat de presă, potrivit Agerpres.
Atacul ucrainean în regiunea Kursk, lansat pe 6 august, cea mai mare ofensivă pe teritoriul Rusiei de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial încoace, a luat Moscova prin surprindere în acea zonă slab apărată și a fost o lovitură umilitoare pentru Kremlin.
În timp ce armata ucraineană a angajat în această operațiune unele dintre cele mai bune unități ale sale, numeroși soldați ruși tineri recruți au fost luați ușor prizonieri în incursiunea ucraineană peste graniță.
În decembrie, Rusia și surse occidentale indicau recuperarea de către armata rusă a aproximativ jumătate din teritoriul căzut sub control ucrainean în Kursk. Trupele ruse și-au intensificat la sfârșitul anului contraofensiva în Kursk și au introdus în luptă soldați nord-coreeni.
Un general din cadrul NATO a susținut joi că, din cei aproximativ 11.000 de soldați nord-coreeni dislocați în Kursk, circa o treime au fost uciși sau răniți în lupte. De partea sa, Ministerul rus al Apărării a susținut vineri că armata ucraineană ar fi pierdut circa 5.600 de soldați în confruntările din provincia Kursk.
Această operațiune ucraineană în Kursk nu și-a atins însă obiectivul de a relaxa presiunea rusă pe frontul din estul Ucrainei, unde trupele ruse își continuă înaintarea, iar intensificarea operațiunilor militare indică o încercare a ambelor tabere de a obține pe teren poziții cât mai avantajoase în perspectiva unor eventuale negocieri de pace care ar putea fi impulsionate după învestirea lui Donald Trump ca președinte al SUA, pe 20 ianuarie.
Ministerul rus al Apărării a mai semnalat vineri un nou atac ucrainean cu rachete americane ATACMS asupra regiunii ruse de graniță Belgorod și a promis represalii, deși afirmă că a doborât toate cele șase rachete lansate de Ucraina în această nouă salvă.
Este al doilea atac ucrainean de săptămâna aceasta cu rachete occidentale asupra unor ținte pe teritoriul rus.
După cel anterior, în care Ucraina a folosit șase rachete americane ATACMS și opt rachete britanice Storm Shadow, Rusia a răspuns cu bombardamente aeriene masive în care a lansat asupra infrastructurii energetice ucrainene peste 40 de rachete și aproximativ 70 de drone.
Rusia a atacat în premieră și infrastructuri de gaze în vestul și nord-vestul Ucrainei, avertizând că acestea au fost represaliile sale după ce Ucraina a atacat sâmbăta trecută cu drone pe teritoriul rus o stație de comprimare a gazoductului TurkStream.
Urmăriți cele mai recente evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro