Curtea Supremă a Statelor Unite a refuzat vineri să salveze TikTok de aplicarea legii care impune ca populara aplicație de video-uri scurte să fie vândută de către compania-mamă chineză ByteDance sau să fie interzisă începând de duminică în Statele Unite din motive de securitate națională – o lovitură majoră pentru o platformă de socializare utilizată de aproape jumătate dintre americani, scrie Reuters.
Judecătorii de la Curtea Supremă au decis în unanimitate că legea, adoptată de o majoritate bipartizană covârșitoare în Congres anul trecut și promulgată de președintele democrat Joe Biden, nu încălcă protecția oferită de Primul Amendament al Constituției SUA împotriva limitării de către guvern a libertății de exprimare.
Judecătorii au confirmat astfel decizia unei instanțe inferioare care a menținut legea, după ce aceasta a fost contestată de către TikTok, ByteDance și unii dintre utilizatorii aplicației.
„Nu există nicio îndoială că, pentru mai mult de 170 de milioane de americani, TikTok oferă o modalitate distinctivă și expansivă de exprimare, un mijloc de implicare și o sursă (a sentimentului) de apartenență la comunitate. Cu toate acestea, Congresul a stabilit că cesiunea este necesară pentru a răspunde îngrijorărilor sale bine susținute privind securitatea națională în ceea ce privește practicile de colectare a datelor și relația pe care o are TikTok cu un adversar străin”, a afirmat instanța, în avizul său.
Judecătorii Curții Supreme au concluzionat „că dispozițiile contestate nu încalcă drepturile petiționarilor la Primul Amendament”.
Cazul a opus dreptul la liberă exprimare îngrijorărilor legate de securitatea națională în era social media.
Curtea a mai afirmat că acordă „respect substanțial” îngrijorărilor legate de China pe care le-a exprimat guvernul american în materie de securitate națională. Judecătorii au notat că dovezile din acest caz reflectă faptul că China „s-a angajat în eforturi ample și îndelungate de ani de zile pentru a acumula seturi de date structurate, în special cu privire la persoane din SUA, pentru a-și sprijini operațiunile de informații și contrainformații”.
Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a reiterat vineri poziția președintelui Joe Biden, conform căreia „TikTok ar trebui să rămână disponibil pentru americani, dar doar sub proprietate americană sau sub o altă proprietate care să răspundă îngrijorărilor legate de securitatea națională identificate de Congres în elaborarea acestei legi”.
Având în vedere calendarul, a adăugat Jean-Pierre, măsurile de punere în aplicare a legii „trebuie să revină următoarei administrații”.
Echipa lui Trump nu a răspuns imediat unei solicitări de a oferi un punct de vedere.
Nici TikTok nu a răspuns imediat la o cerere de comentarii, notează Reuters. TikTok intenționează să închidă operațiunile din SUA ale aplicației duminică, cu excepția unei amânări de ultim moment, au precizat miercuri pentru Reuters persoane familiarizate cu această chestiune.
Curtea Supremă a acționat rapid în acest caz, analizând argumentele pe 10 ianuarie, cu doar nouă zile înainte de termenul limită stabilit de lege.
TikTok este una dintre cele mai importante platforme de social media din Statele Unite, utilizată de aproximativ 270 de milioane de americani – aproximativ jumătate din populația țării, inclusiv mulți tineri.
Algoritmul puternic al TikTok, principalul său atu, furnizează utilizatorilor individuali videoclipuri scurte adaptate gustului lor. Platforma prezintă o colecție vastă de videoclipuri trimise de utilizatori, adesea cu o durată mai mică de un minut, care pot fi vizionate prin intermediul unei aplicații pentru smartphone-uri sau pe internet.
China și Statele Unite sunt rivale din punct de vedere economic și geopolitic, iar faptul că TikTok este deținut de chinezi de ani de zile a stârnit îngrijorarea liderilor americani. Lupta pentru TikTok a avut loc în ultimele zile ale președinției lui Biden – luni îi va succeda republicanul Donald Trump – și într-un moment de tensiuni comerciale în creștere între cele mai mari două economii ale lumii.
Administrația Biden a afirmat că legea vizează controlul aplicației de către un adversar străin, nu discursul protejat, și că aplicația TikTok ar putea continua să funcționeze ca atare dacă va fi eliberată de sub controlul Chinei.
În timpul pledoariilor în acest caz, Elizabeth Prelogar, avocata Departamentului de Justiție, a declarat că controlul guvernului chinez asupra TikTok reprezintă o „amenințare gravă” la adresa securității naționale a SUA, China încercând să acumuleze cantități mari de date sensibile despre americani și să se angajeze în operațiuni secrete de influență. Prelogar a declarat că Beijingul obligă companii precum ByteDance să predea în secret date privind utilizatorii rețelelor sociale și să îndeplinească directivele guvernului chinez.
Imensul set de date al TikTok, a adăugat Prelogar, reprezintă un instrument puternic care ar putea fi utilizat de guvernul chinez pentru hărțuire, recrutare și spionaj și că Beijingul „ar putea folosi TikTok în orice moment pentru a face rău Statelor Unite”.
Legea a fost adoptată în aprilie anul trecut. Administrația lui Biden a apărat-o în instanță. TikTok și ByteDance, precum și unii utilizatori care postează conținut pe aplicație, au contestat măsura și au făcut apel la Curtea Supremă, după ce au pierdut pe 6 decembrie la Curtea de Apel a Statelor Unite pentru Circuitul Districtului Columbia.
Opoziția lui Trump față de interdicție reprezintă o răsturnare de poziție față de primul său mandat, când a urmărit să interzică TikTok. Trump a declarat că are „un loc cald în inima” lui „pentru TikTok”, opinând că aplicația l-a ajutat cu tinerii alegători în alegerile din 2024.
În decembrie, Trump a cerut Curții Supreme să pună legea în așteptare pentru a da administrației sale viitoare „posibilitatea de a urmări o rezolvare politică a chestiunilor în discuție în acest caz”. Dar, în timp ce Trump a promis să „salveze” TikTok, mulți dintre aliații săi republicani au susținut interdicția.
Mike Waltz, viitorul consilier pentru securitate națională al lui Trump, a declarat joi că noua administrație va menține TikTok în viață în Statele Unite dacă există o înțelegere viabilă. Waltz a precizat că viitoarea administrație va „pune în aplicare măsuri pentru a împiedica TikTok să dispară” și a citat o dispoziție din lege care permite o prelungire de 90 de zile în cazul în care există „progrese semnificative” către o cesiune.
Liderul democraților din Senat, Chuck Schumer, a declarat joi că TikTok ar trebui să primească mai mult timp pentru a găsi un cumpărător american și că va colabora cu administrația Trump „pentru a menține TikTok în viață, protejând în același timp securitatea noastră națională”.
CEO-ul TikTok, Shou Zi Chew, va participa luni la inaugurarea lui Trump, așezat printre alți invitați de profil înalt.
TikTok a susținut că legea pune în pericol drepturile prevăzute de Primul Amendament nu numai ale sale și ale utilizatorilor săi, ci și ale tuturor americanilor. TikTok a afirmat că interdicția ar afecta baza sa de utilizatori, agenții de publicitate, creatorii de conținut și angajații talentați. TikTok are 7.000 de angajați în SUA.
Noel Francisco, avocatul TikTok și ByteDance, a declarat în fața Curții Supreme că aplicația este „una dintre cele mai populare platforme de exprimare din America” și a afirmat că legea o va obliga să „dispară”, cu excepția cazului în care ByteDance efectuează o cesiune aprobată.
Francisco a declarat că adevărata țintă a guvernului american prin această lege este narativul – în special teama – că americanii ar putea fi „convinși de dezinformarea chineză”. Dar Primul Amendament lasă acest lucru la latitudinea oamenilor din Statele Unite, nu a guvernului, a spus Francisco.
Legea interzice furnizarea anumitor servicii către TikTok și alte aplicații controlate de „adversari străini”, inclusiv prin distribuirea acestora prin intermediul magazinelor de aplicații, cum ar fi cele ale Apple și Google, ceea ce va împiedica efectiv utilizarea în continuare a platformei TikTok în SUA în absența cesionării.