Cifra de afaceri a comercianților croați s-a redus cu 50% în cursul zilei de vineri, potrivit adminsitrației fiscale, consecința unui apel la boicot lanșat de către asociațiile de consumatori pentru a protesta contra creșterii prețurilor, scrie AFP.
„Comercianții nu se așteptau la o asemenea revoltă”, a declarat Josip Kelemen, de la asociația consumatorilor Halo inspektore. Opoziția, sindicatele, câțiva miniștri și mai multe personalități publici au făcut apel la susținerea mișcării.
Premierul guvernului de dreapta, Andrej Plenkovic, susține că acest boicot este „un mesaj important și articulat al cetățenilor care doresc supravegherea și compararea prețurilor” cu cele din alte țări. Protestul va fi luat în considerare în timpul revizuirii produselor de primă necesitate ale căror prețuri sunt limitate, a precizat premierului în timpul unei ședințe de guvern.
Până la ora 16.00, comercianții din Croația au avut o cifră de afaceri cu 50% mai mică decât vinerea trecută la aceeași oră, a precizat administrația fiscală.
La Zagreb, doar câțiva clienți au intrar în principalul supermarket din oraș, care era de obicei, a constatat AFP. „Comercianții nu vor să sufere din punct de vedere financiar, dar acesta este un mesaj important, simbolic. Creșterea anormală a prețurilor trebuie să înceteze”, crede Danko Horvat, un barman din Zagreb care a decis să se alăture boicotului.
Organizatorii acuză comercianții că sunt principalii responsabili pentru inflația care a ajuns la 4,5% în decembrie, față de 2,4% cât s-a înregistrat, în medie, în zona euro.
Însă mai mulți economiști avertizează că impactul acestei inițiative va fi redus și cred că majorările de prețuri nu sunt principalul factor al inflației.
Croația, care a intrat în zona euro în 2023, trebuie să gestioneze un sector public extins, unul dintre cele mai mari cote de TVA din UE, de 25%, îmbătrânirea și reducerea populației, care a coborât de la 4,5 la 3,8 milioane în 25 de ani.
Salaiul mediu în luna noiembrie a fost de 1.366 de euro.