Ministrul Finanţelor Publice, Tanczos Barna, afirmă că se aştepta la un aviz negativ din partea Consiliului Economic şi Social (CES), dar şi la obiecţii în ceea ce priveşte proiectul bugetului de stat pentru acest an, subliniind însă că bugetul se bazează „pe cifre reale” şi pe „o economie solidă” a României.
Ministrul a precizat că salariul mediu în România a depăşit nivelul înregistrat în unele ţări din regiune, iar Produsul Intern Brut (PIB) per capita nu mai este ultimul la nivelul Uniunii Europene.
„Era de aşteptat, pentru că după ordonanţa de ajustări multisectoriale din decembrie este foarte multă nemulţumire în partea sindicală şi este cumva de înţeles că acest aviz a venit negativ, iar din partea oamenilor de afaceri de fiecare dată există o neîncredere faţă de stat în momentul în care încearcă să-şi planifice bugetul, mai ales după ce am văzut ce s-a întâmplat anul trecut, când după o planificare de 5-5,5% s-a ajuns la un deficit de peste 8,6%”, a declarat vineri seară ministrul de Finanţe, la TVR Info.
„Este de înţeles, dar în acelaşi timp acest buget se bazează pe cifre reale, pe o economie solidă a României, economie care demonstrează în regiune că această creştere constantă deja aduce şi o anumită prosperitate în România, aduce salariul mediu peste un nivel atins de patru-cinci ţări din această regiune şi am depăşit ţări cum este Ungaria, ne apropiem de Polonia, ne apropiem de ţări care au economie într-adevăr solidă, dezvoltată şi putem demonstra şi noi că România se înscrie în rândul ţărilor aflate în plină ascensiune în această regiune a Europei”, a adăugat oficialul guvernamental, potrivit News.ro.
Tanczos a reafirmat că bugetul se bazează pe prognoze rezervate şi realiste, iar cheltuielile statului trebuie să fie „cumpătate” pentru a se putea încadra în deficitul de 7% şi pentru a demonstra şi investitorilor că România intră pe o curbă descendentă a deficitului.
Ministrul a subliniat că bugetul anului 2025 prevede „investiţii solide, semnificative” în infrastructură, în sistemul sanitar şi în cel educaţional, el arătând că, spre deosebire de alţi ani în care se tăia de la investiţii şi se punea accentul pe consum, acum investiţiile de amploare se vor face.
Anterior în cursul zilei de vineri, Consiliul Economic și Social (CES) a anunțat că a avizat nefavorabil proiectul de buget de stat pe 2025, pus în transparență joi de Ministerul Finanțelor, criticând alocările către anumite domenii, dar și timpul scurt pentru dezbatere.
„Bugetul este unul nerealist, care promovează o creștere economică bazată pe consum în detrimentul investițiilor și care nu aduce măsuri semnificative de îmbunătățire a vieții contribuabililor”, au motivat membrii Consiliului.
Proiectul bugetului de stat pe anul 2025 urmează să fie aprobat sâmbătă de Guvernul condus de Marcel Ciolacu.
Proiectul pus în dezbatere de Ministerul Finanțelor prevede cele mai mari creșteri de alocări bugetare la Ministerul Apărării, Ministerul Transporturilor, Ministerul Proiectelor Europene, Ministerul Muncii, Ministerul Energiei, dar și la Secretariatul General al Guvernului (SGG).
De majorări au parte și serviciile secrete.
Pentru instituții precum Administrația Prezidențială, Senat, Camera Deputaților, sumele sunt mai mici față de 2024. Scădere importantă va fi și la Autoritatea Electorală Permanentă.
Proiectul de buget pentru anul 2025 este configurat pe un scenariu macroeconomic prudent, în concordanţă cu „Planul bugetar-structural naţional pe termen mediu (2025 – 2031)”, dinamica PIB de 2,5% poziţionându-se relativ peste creşterea PIB-ului potenţial.