Banca Centrală Europeană a ales două teme pentru noul design al bancnotelor euro, în cadrul unui proiect care a început în 2021 și care a implicat deja o analiză publică și două grupuri multidisciplinare consultative, potrivit The Guardian.
BCE a cerut elaborarea de sugestii de design pe două teme: „personalități iconice care au contribuit la construirea moștenirii culturale europene”, inclusiv Maria Callas, Ludwig van Beethoven, Marie Curie, Miguel de Cervantes și Leonardo da Vinci, sau râuri și păsări care „să sublinieze reziliența și diversitatea ecosistemelor naturale ale Europei”.
Președinta BCE, Christine Lagarde, a anunțat că banconetele vor trece printr-o primă schimbare de design de la lansarea lor pe 1 ianuarie 2022.
„După 20 de ani, este timpul să revizuim aspectul bancnotelor noastre pentru a le face mai apropiate de europenii de toate vârstele și mediile”, a declarat Lagarde. „Noile bancnote vor simboliza identitatea noastră europeană comună și diversitatea care ne face mai puternici”, a continuat oficiala.
Există două palete de opțiuni. În una dintre ele, pe o față bancnotei de 5 euro va apărea Maria Caallas, iar pe cealaltă vor fi cântăreți stradali care îi încântă pe trecători, alături de „un festival de cântece cu un cor de copii și de tineri adulți care cântă”.
Tot în scenariul personalităților, pe bancnota de 20 de euro va apărea Marie Curie, iar pe cea de 200 de euro va fi austriaca Bertha von Suttner, prima femeie distinsă cu Premiul Nobel pentru Pace.
Dacă se va merge pe scenariul „râurilor și păsărilor”, pentru bancnota de 200 de euro este prevăzut un peisaj marin, cu un pescăruș care zboară deasupra valurilor învolburate ale oceanului, cu Curtea Europeană de Conturi pe spatele hârtiei.
Parlamentul European este propus pentru cea mai mică bancnotă, cea de 5 euro, cu un izvor de munte pe cealaltă parte a hârtiei.
Începând din 2016, BCE nu a mai emis bancnote de 500 de euro din cauza „preocupărilor că această bancnotă ar putea facilita activități ilicite”. Rob Wainwright, directorul Europol de la acea vreme, declara pentru televiziunea publică olandeză NOS că acestea erau mult prea la îndemână pentru infracțiuni.
„Ceea ce vedem la Europol este că infractorii și teroriștii folosesc bancnota de 500 de euro (…) ca denominație preferată”, spunea fostul șef al Europol. „Un milion de euro în bancnote de 500 de euro (…) poate fi mutat într-o singură servietă mică. Foarte convenabil pentru acești infractori și teroriști”, mai declara el la acea vreme.
Reuters consideră că personalitățile selectate de BCE ar putea stârni controverse, întrucât sunt reprezentate doar șase dintre cele 20 de țări ale zonei euro. Primele reacții de pe rețelele sociale au fost și ele critice, cu apeluri la mai multă atenție în ceea ce privește stabilitatea monedei, nu noile bancnote.
Divergențele în ceea ce privește aspectul estetic al bancnotelor nu este o noutate. Când au fost create de către Robert Kalina, designer austriac, tema aleasă de el, „epoci și stiluri ale Europei”, presupunea șapte poduri abstracte, fictive, reprezentând diferite epoci de design, nu modele dintr-o țară sau alta. Totuși, aceste „poduri neutre” aparțin acum Țărilor de Jos, întrucât au fost recreate de către designerul olandez Robin Stam în orașul său natal, Spijkenisse, în 2011.
Până la luarea unei decizii finale, BCE trebuie să organizeze un concurs pentru designerii din UE, să aleagă un juriu și să lanseze o consultare publică, iar apoi va urma un proces de doi ani pentru punerea noilor bancnote în circulație, a precizat purtătorul de cuvânt al instituției.