Președintele UDMR Kelemen Hunor a afirmat, într-o intervenție la Digi24, că un eventual candidat comun al viitoarei coaliții de guvernământ la alegerile prezidențiale din 2025 nu trebuie să fie vreunul dintre președinții partidelor care alcătuiesc coaliția. Totodată, el s-a pronunțat și pentru o organizare rapidă a scrutinului prezidențial.
„Când se va face acordul de coaliţie, acolo trebuie să scrie când vor fi alegerile prezidenţiale, anul viitor. Dacă în acest an se dă HG, pe 16 martie putem avea primul tur şi pe 30 martie al doilea tur, respectând tot calendarul legal. Şi acest Guvern poate da HG, pentru că este un guvern cu puteri depline până pe 21 decembrie. Acest guvern va trebui să dea şi OUG privind măsurile fiscale pe anul viitor, fiindcă nu avem în acest moment niciun proiect de buget”, a spus Kelemen Hunor, citat de News.ro.
El a apreciat că un candidat comun al viitoarei coaliții trebuie desemnat și el foarte repede, până la sfârșitul anului, astfel încât scrutinul să nu fie amânat dincolo de luna martie.
„Dacă vrem să enervăm pe oameni şi mai tare, atunci putem specula, să lăsăm alegerile prezidenţiale până în iunie, dar din punctul meu de vedere, cel mai repede în martie trebuie să organizăm şi trebuie să fie candidat comun. Nu poate fi acest candidat nici preşedintele PSD, nici preşedintele PNL, nici preşedintele UDMR şi nici preşedintele USR, dacă vine în guvernare”, a afirmat liderul UDMR.
Kelemen Hunor a enumerat și calitățile pe care trebuie să le aibă acest candidat: „un om familiarizat cu lumea politică, care este acceptat de toate partidele şi care poate să stârnească emoţii şi poate să intre într-o dezbatere politică şi are calităţile necesare pentru a fi preşedintele României”.
„Sunt câteva personalităţi de acest gen, dacă vrem să căutăm în zona academică avem pe Daniel David, profesor universitar, rectorul UBB, nu am vorbit cu el, e părarea mea personală. Dacă vrem ceva din zona politică putem vorbi de Daniel Funeriu, de Toader Paleologu, de Crin Antonescu, personalităţi care au şi capacitatea şi calitatea intelectuală şi calităţile umane, politice. Dar nu am vorbit cu ei (…) Şi Nicuşor Dan, dar trebuie să fie de acord toată lumea cu acest candidat”, a mai arătat liderul UDMR.
Liderii PSD, PNL, USR și UDMR, plus reprezentanții minorităților naționale se întâlnesc azi, de la ora 19.00, pentru a discuta despre formarea noului guvern și strategia pentru prezidențiale. Deși întâlnirea e în format larg, liderii PSD și PNL au discutat deja neoficial despre un candidat comun la prezidențiale și instalarea rapidă a unui guvern.
PSD, PNL, USR, UDMR și grupul minorităților naționale au semnat pe 4 decembrie, după primul tur al alegerilor prezidențiale, un pact pentru o coaliție pro-europeană și euroatlantică. În baza acestui acord, liderii celor patru partide negociază în această seară un posibil acord pentru formarea unui guvern din care să nu facă parte partidele extremiste.
În spatele ușilor închise, social-democrații sunt deschiși la mai multe scenarii pentru formarea guvernului, inclusiv ca liderul PSD să nu mai fie la Palatul Victoria.
„Marcel Ciolacu nu va ține obligatoriu să fie prim-ministru în noul guvern. Știe că este foarte posibil să nu fie nici candidat la prezidențiale în primăvară. Se testează diferite variante pentru a se ajunge rapid la un acord, până la finalul anului. Nu știm dacă USR va face parte din noul guvern. PSD vrea să aibă premierul, dar este posibil să fie și o variantă de compromis. Cel mai important lucru este ca toată lumea să înțeleagă că este nevoie de guvern rapid. PSD va face parte sigur din guvern”, au declarat surse social-democrate pentru Hotnews.ro.