Proiectul Neptun Deep, de exploatare a gazelor din Marea Neagră: Unitatea mobilă de foraj offshore semi-submersibilă a ajuns la Constanţa - HotNews.ro

Proiectul Neptun Deep, de exploatare a gazelor din Marea Neagră: Unitatea mobilă de foraj offshore semi-submersibilă a a
📅 2024-11-17

După sosirea în România, Transocean Barents, platforma de foraj marin va trece prin lucrări de pregătire precum ridicarea turlei şi instalarea echipamentelor pentru forajul sondelor de producţie din proiectul Neptun Deep. Primele foraje în Marea Neagră sunt planificate pentru 2025, iar primele livrări de gaze pentru 2027.

„Sosirea platformei marchează un moment crucial în efortul nostru de a dezvolta primul proiect de gaze în zona de apă de mare adâncime din România, împreună cu partenerul nostru Romgaz. Neptun Deep este un proiect strategic pentru România şi UE. Va contribui la independenţa energetică a ţării şi la creşterea economică. Ne concentrăm să ducem la bun sfârşit proiectul în condiţii de siguranţă şi eficienţă, pe măsură ce avansăm spre primele livrări de gaze”, a declarat Christina Verchere, CEO OMV Petrom, într-un comunicat al companiei citat de Agerpres.

Transocean Barents a ajuns la Constanţa după o călătorie de 18 zile: a plecat din Cartagena, Spania, la sfârşitul lunii octombrie şi a trecut pe sub podurile din strâmtoarea Bosfor, ceea ce a necesitat coborârea turlei, o premieră mondială pentru Transocean şi acest tip de platformă, se precizează în documentul citat.

Înainte de plecarea ei din Cartagena, Transocean Barents a trecut prin modificări structurale majore pentru a permite operaţiunea de rabatare a turlei, care cântăreşte în jur de 220 de tone. În total, a fost nevoie de aproximativ 750.000 de ore de muncă şi 8 luni pentru a pregăti Transocean Barents pentru călătoria în Marea Neagră.

„Platforma a trecut printr-un proces complex de pregătire. În esenţă, turla care cântăreşte în jur de 220 de tone a fost rabatată pe punte pentru a permite trecerea pe sub podurile din strâmtoarea Bosfor. Echipajul va efectua acum operaţiunea inversă şi va pregăti echipamentul pentru foraj, astfel încât, în 2025, să putem începe operaţiunile în siguranţă”, a explicat Cristian Hubati, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil cu activitatea de Explorare şi Producţie.

Proiectul Neptun Deep este dezvoltat de OMV Petrom şi Romgaz (prin filiala sa Romgaz Black Sea Limited), fiecare companie având o cotă de participare de 50% la proiect. Investiţiile necesare fazei de dezvoltare însumează, cumulat, până la 4 miliarde de euro. Producţia totală este estimată la aproximativ 100 de miliarde de metri cubi de gaze naturale. Primele livrări de gaze sunt aşteptate în 2027.

În urma deciziei de investiţie din iunie 2023, au fost semnate acorduri de execuţie cu mari companii internaţionale: instalaţia de foraj Transocean Barrents a fost contractată pe o perioadă minimă de un an şi jumătate, serviciile integrate de foraj urmând a fi furnizate de Halliburton România.

Infrastructura necesară pentru dezvoltarea zăcămintelor comerciale Domino şi Pelican Sud include 10 sonde, 3 sisteme submarine de producţie şi reţeaua de conducte colectoare asociate, o platformă offshore, conducta principală de gaze către Tuzla şi staţia de măsurare a gazelor. Platforma îşi generează propria energie, funcţionând la cele mai înalte standarde de siguranţă şi protecţie a mediului.

OMV Petrom este cel mai mare producător integrat de energie din Europa de Sud-Est, cu o producţie anuală de ţiţei şi gaze la nivel de grup de aproximativ 41 milioane bep în 2023. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual şi operează o centrală electrică pe gaze naturale de înaltă eficienţă de 860 MW. Pe piaţa distribuţiei de produse petroliere cu amănuntul, Grupul este prezent în România şi în ţările învecinate prin intermediul a aproximativ 780 benzinării, sub două branduri – OMV şi Petrom.

OMV Petrom este o companie în care, la sfârşitul anului 2023, acţionarii români deţin peste 43% din acţiuni (din care statul român, prin Ministerul Energiei, deţine 20,7%, iar 22,5% sunt deţinute de fondurile de pensii din România, la care se adaugă aproape 500.000 de investitori individuali şi alte entităţi româneşti). OMV Aktiengesellschaft, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, deţine 51,2% din acţiunile OMV Petrom, iar restul de 5,6% sunt deţinute de alţi investitori străini. Din totalul acţiunilor OMV Petrom, 28,1% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti.

S.N.G.N. Romgaz S.A. este cel mai mare producător şi principal furnizor de gaze naturale din România. Compania este admisă la tranzacţionare pe piaţa Bursei de Valori din Bucureşti (BVB). Acţionar principal este statul român cu o participaţie de 70%. În 2013, Romgaz şi-a extins domeniul de activitate prin asimilarea centralei termoelectrice de la Iernut, devenind astfel producător şi furnizor de energie electrică.

La data de 1 august 2022, Romgaz a devenit acţionarul unic al Romgaz Black Sea Limited (înfiinţat ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited), ca urmare a finalizării tranzacţiei de achiziţie şi transferul tuturor acţiunilor emise de (reprezentând 100% din capitalul social al) ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited, care deţine 50% din drepturile dobândite şi din obligaţiile asumate prin Acordul Petrolier pentru zona de apa adâncă a perimetrului offshore XIX Neptun din Marea Neagră.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri hotnews

Detaliile dezbaterii prezidențiale de luni, 18 noiembrie. Care sunt candidații care au confirmat prezența și cum se va desfășura confruntarea

O parte dintre candidații la alegerile prezidențiale se vor înfrunta, luni seara, la dezbaterea organizată de către Digi24, în parteneriat cu Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca. Șase dintre ei au confirmat deja prezența la dezbaterea…

Ultima întâlnire Xi Jinping – Joe Biden: „China e pregătită să lucreze cu noua administraţie americană” / „Nu putem lăsa această concurenţă să derapeze în conflict”

China va încerca „să asigure o tranziţie lină” în relaţiile sale cu Statele Unite şi este pregătită să lucreze cu noua administraţie Trump, a declarat preşedintele Xi Jinping, cu ocazia întrevederii avute sâmbătă la Lima…

De ce vara lui 2024 va rămâne în istoria meteo a României / Cel mai pesimist scenariu al climatologilor

Cea mai importantă conferință climatică din 2024, care are loc în aceste zile la Baku, încheie cel mai cald an de când există date meteo. În România, vara a bătut recorduri de caniculă și a…

Ciucă, apel către electoratul dreptei: „Nu vă irosiți votul pentru candidați fără șanse și care nu au un partid puternic”

Președintele PNL Nicolae Ciucă a cerut electoratului de dreapta să nu-și irosească voturile în primul tur al alegerilor prezidențiale cu candidați „fără șanse” astfel încât să nu se ajungă la o finală prezidențială între Marcel…

Rareş Bogdan: „Acelaşi socialist nenorocit de 25 de ani încearcă din nou să încâlcească minţile românilor. Opriţi-l pe Hrebenciuc!”

Prim-vicepreședintele Rareş Bogdan l-a numit, duminică, pe fostul lider PSD Viorel Hrebenciuc un „socialist nenorocit” care „ţese şi ţese de 25 de ani” şi care acum „încearcă din nou să încâlcească minţile românilor”. „Există o…

„Ce se întâmplă când o blondă din Ungaria merge în concediu în România?”. Cum râd ungurii de noi în bancuri și de ce mitocanii lor nu sunt diferiți de mitocanii noștri

În bancurile ungurilor despre români apare deseori figura ungurului persecutat, discriminat de români, mai ales în vremea comuniștilor, dar și după 1989. Alte bancuri vorbesc despre superioritatea maghiarului, iar altele ironizează obsesiile istorice românești. Istoricul…

FOTO | Dâmbovița, de la râul năvalnic și plin de ostrove la betoanele de azi, plus esplanada din visul celui mai vrednic primar din istoria Bucureștiului. Imagini-document

Dâmbovița, „soava apă a Bucureștilor” este dintotdeauna un simbol al orașului. A fost odată loc de plimbare și de îmbăiere, sursă de apă dulce sau bolnavă pentru bucureștenii de altădată, destinație pentru „murdalâc”, dar și…

Ilie Bolojan, intervenție publică rară. Apel către Ciucă, Geoană și Lasconi, pentru „o soluție în al 11-lea ceas”: „Cei care nu se gândesc la istorie riscă nişte greşeli” / Emil Boc are și el un mesaj către „dreapta românească”

Preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, liberalul Ilie, Bolojan, nominalizat de trei candidaţi la preşedinţie drept posibil prim-ministru, face un apel către Nicolae Ciucă, Mircea Geoană şi Elena Lasconi să găsească o soluţie pentru a „nu fragmenta…

Doi bătrâni din Gorj, atacaţi în propria casă de un grup de tineri care au vrut să-i jefuiască. Cel mai mic dintre agresori are 13 ani

Doi bătrâni, frate şi soră, în vârstă de 83 și 89 de ani, din localitatea gorjeană Hurezani, au fost atacaţi în propria locuinţă de cinci tineri, dintre care doi sunt minori, care au vrut să…

Proiectul Neptun Deep, de exploatare a gazelor din Marea Neagră: Unitatea mobilă de foraj offshore semi-submersibilă a ajuns la Constanţa

După sosirea în România, Transocean Barents, platforma de foraj marin va trece prin lucrări de pregătire precum ridicarea turlei şi instalarea echipamentelor pentru forajul sondelor de producţie din proiectul Neptun Deep. Primele foraje în Marea…

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.