Președintele Colegiului Medicilor din România, prof. dr. Cătălina Poiană, a participat, vineri, la Târgu Jiu, la o întâlnire cu conducerea și medicii de la Spitalul Județean de Urgență din Târgu Jiu. La acest spital, un adolescent de 16 ani a murit de peritonită în luna noiembrie, după ce chirurgul care era de gardă a refuzat să îl opereze, invocând faptul că nu este specializat în chirurgie pediatrică.
„În momentul în care există o situație amenințătoare de viață, cu certitudine medicul trebuie să intervină. Legislația în vigoare îi permitea intervenția (chirurgului de la Târgu Jiu – n.red.), dacă la momentul când l-a văzut, pacientul prezenta o situație amenințătoare de viață”, a declarat președintele Colegiului Medicilor, într-o conferință de presă organizată după întâlnire.
Cătălina Poiană a mai spus că a discutat, vineri, cu acest medic: „A spus că este un chirurg cu experiență de 27 de ani. Nu este prima dată când se confruntă cu o situație de urgență și au fost multe situații în care a intervenit. A luat decizia de a transfera pacientul deoarece a considerat că gravitatea cazului îi depășește competența locală. Spitalul din Craiova este la o oră distanță.”
Colegiul Medicilor Gorj s-a autosesizat în acest caz, iar Comisia de jurisdicție a făcut un referat pe care l-a înaintat Comisiei de disciplină, singura care are atribuții în astfel de cazuri, au spus, în conferința de presă, și reprezentanții colegiului teritorial.
„Ancheta este în desfășurare. Dosarul este la Comisia de disciplină de la colegiul teritorial. Regulamentul prevede un termen maxim de 6 luni de la momentul declanșării anchetei disciplinare”, a precizat și Cătălina Poiană.
„A fost o discuție lungă, intensă. S-au spus multe lucruri și s-au identifificat probleme – unele care țin de partea de infrastructură, altele care țin de comunicarea din cadrul echipei medicale”, a mai spus președintele Colegiului Medicilor, după întâlnirea de vineri de la Târgu Jiu.
„Atunci când are loc un asemenea eveniment (cazul adolescentului de 16 ani – n.red.), comunicarea este imperios necesară, chiar dacă medicii sunt, uneori, reticenți la comunicarea cu presa”, a adăugat Cătălina Poiană.
Președintele Colegiului Medicilor consideră că „este important să preîntâmpinăm apariția altor evenimente de acest gen. Atunci când au loc astfel de evenimente, toată lumea se agită atunci pe moment, iar ulterior lucrurile tind să intre într-o liniște care nu este de bun augur. E nevoie să identificăm toate măsurile posibile pe care trebuie să le luăm, să învățăm din greșeli, din neajunsuri, în așa fel încât asemenea situații de criză să nu se mai întâmple.”
„Moartea oricărui om, a oricărui pacient este o tragedie. Moartea acestui adolescent este o tragedie. În asemenea situații se impune o discuție deschisă, un dialog concret pentru a identifica problemele”, mai spune Cătălina Poiană.
Un adolescent în vârstă de 16 ani a murit, în luna noiembrie, la câteva ore după ce ajunsese la Spitalul Județean de Urgență din Târgu Jiu, în timp ce aștepta ambulanța. Băiatul, diagnosticat cu peritonită, avea nevoie de operație, însă medicul chirurg care era de gardă a refuzat să intervină, pe motiv că nu avea specializare pediatrică.
Adolescentul a ajuns la unitatea medicală împreună cu asistenta maternală, care îl creștea de la vârsta de 3 ani, când părinții copilului au murit. Băiatul se simțea rău și avea abdomentul întărit.
Mediciii de la Unitatea de Primiri Urgenţe de la spitalul din Târgu Jiu i-au făcut mai multe investigații, inclusiv o tomografie, indicând că adolescentul are peritonită și necesită operație.
Medicul chirurg pediatru era în concediu medical, iar chirurgul care era de gardă a hotărât să nu opereze, ci să îl transfere pe băiat cu ambulanța la spitalul din Craiova, potrivit TVR.
Ambulanţa spitalului nu avea medic, aşa că a fost solicitată o autospecială, cu echipaj complet, să vină de la Craiova.
După aproape 6 ore după ce s-a prezentat la spital, băiatul a murit pe patul de la Unitatea de Primiri Urgenţe, în așteptarea transferului.
Cazul a dus la declanșarea unui val de anchete. După decesul băiatului de 16 ani, Colegiul Medicilor Gorj a declanșat o anchetă, iar poliția a deschis dosar penal pentru ucidere din culpă.
DSP Gorj a făcut o anchetă și a decis să îl amendeze pe chirurg cu 3.000 de lei pentru refuzul de a-l opera pe adolescentul de 16 ani. Medicul a precizat pentru TVR că va face contestație. Și doctorița care l-a avut în grijă la Unitatea de Primiri Urgență a primit aceeași sancțiune.