„Nu este vorba doar despre Groenlanda”. Avertisment sumbru după ce Donald Trump nu a exclus o intervenție militară pentru a prelua Groenlanda - HotNews.ro

„Nu este vorba doar despre Groenlanda”. Avertisment sumbru după ce Donald Trump nu a exclus o intervenție militară pentr
📅 2025-01-10

Groenlanda este doar vârful aisbergului. Competiția pentru stăpânirea Arcticii, a vastelor sale resurse minerale și a căilor navigabile cheie s-a intensificat, culminând săptămâna aceasta cu propunerea președintelui ales al SUA, Donald Trump, de a întreprinde o acțiune militară pentru a prelua Groenlanda de la Danemarca. Dar nu doar SUA sunt interesate de regiune, iar ambițiile lui Trump ar putea pune în mișcare reacții din partea lui Vladimir Putin, relatează Politico.

Un consilier de rang înalt al lui Trump a confirmat că planurile președintelui ales privind Groenlanda fac parte dintr-o dinamică geopolitică mai amplă întrucât Statele Unite privesc spre o Rusie din ce în ce mai beligerantă ca pe un rival pentru supremația arctică.

„Nu este vorba doar despre Groenlanda. Este vorba despre Arctica. Aveți Rusia care încearcă să devină rege. Este vorba de petrol și gaze. Este vorba de securitatea noastră națională. Este vorba de minerale critice”, a declarat Mike Waltz, ales de Trump pentru a fi consilier pe probleme de securitate națională, pentru FoxNews.

Alte țări din regiune privesc cu îngrijorare, cum ar fi Norvegia, cu insulele sale Svalbard din nordul îndepărtat înghețat, care ar putea atrage ochiul imperialist al președintelui rus Vladimir Putin.

Premierul norvegian Jonas Gahr Støre a respins joi orice îngrijorare cu privire la potențiala vulnerabilitate a arhipelagului. „Svalbard este Norvegia, iar Svalbard este în siguranță”, a declarat Støre pentru radiodifuzorul național NRK.

Dar Svalbard, unde trăiesc mai mulți urși polari decât oameni, se află de-a lungul unei rute maritime pe care Flota Nordului a Rusiei trebuie să o traverseze pentru a ajunge în Oceanul Atlantic, ceea ce îl face important din punct de vedere strategic pentru Moscova, chiar dacă aceasta deține deja mai mult teritoriu arctic decât orice altă țară.

Mai multe așezări de pe Svalbard, unde trăiesc aproximativ 2.500 de persoane, sunt populate de ruși, încă din era sovietică, care locuiesc în principal în al doilea oraș ca mărime, Barentsburg. De asemenea, pe insulă se află Pyramiden, un oraș minier abandonat în care o statuie a lui Lenin domină piața centrală.

Tratatul Svalbard, semnat în 1920, acordă Norvegiei suveranitate asupra arhipelagului, dar permite tuturor celorlalți semnatari să exploateze resursele naturale ale acestuia, care în prezent include 48 de părți, inclusiv SUA, Rusia și Japonia. Cu toate acestea, doar Rusia și Norvegia fac uz de acest drept în prezent. Svalbard este, de asemenea, o zonă demilitarizată și fără vize datorită tratatului, atrăgând în principal cercetători și turiști. Majoritatea locuitorilor lucrează în industria minieră.

Provocările rusești

În 2022, când Norvegia a început să blocheze navele rusești care se îndreptau spre Barentsburg pentru a se conforma sancțiunilor economice împotriva Moscovei, Kremlinul a acuzat Norvegia de încălcări ale drepturilor omului.

În 2024, Rusia a instalat în mod provocator steaguri sovietice în orașele Barentsburg și Pyramiden, colonizate de ruși, și a anunțat că va deschide un nou centru științific pentru cercetare polară.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat joi că Moscova urmărește cu interes evoluțiile din Groenlanda.

„Arctica este o zonă a intereselor noastre naționale, a intereselor noastre strategice”, a declarat Peskov în timpul unui briefing. „Suntem interesați să păstrăm atmosfera de pace și stabilitate în zona arctică”.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri hotnews

Zeci universități din Germania și Austria anunță că se retrag de pe rețeaua socială X a lui Elon Musk

Peste 60 de universități germane și austriece au anunțat vineri că se retrag de pe rețeaua socială X a miliardarului american Elon Musk, fiind îngrijorate de derivele antidemocratice ale acestei platforme, informează France Presse și…

Salvamontiștii din Maramureș, pe urmele unui ucrainean aflat de șase zile în munți. Bărbatul este expus riscului de îngheț

Salvamontiştii din Maramureş intervin, vineri seară, pentru recuperarea unui cetăţean ucrainean care a trecut frontiera. El se află pe drum de şase zile şi a solicitat sprijin precizând că nu are nici provizii, nici haine…

MAE anunță evacuarea Consulatului României la Los Angeles, din cauza incendiilor din zonă

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează vineri că autorităţile americane au solicitat evacuarea clădirii Consulatului General al României la Los Angeles, în contextul incendiilor puternice care au afectat cu precădere comitatul Los Angeles din statul California.…

Cum a ajuns România să exporte gazele din Marea Neagră, deși ideea era să le folosim în țară

Primul contract de comercializare a gazelor din Marea Neagră vizează exportul unor cantități în Germania. Asta deși oficialii români au spus de-a lungul timpului că vor veni cu o strategie pentru a crește consumul național…

Gazprom, scoasă din acționariatul singurei companii de rafinare din Serbia. O măsură luată sub presiunea Statelor Unite

Grupul Gazprom Neft, divizia de petrol a gigantului rus Gazprom, urmează să primească un răgaz de 45 de zile pentru a ieşi din acţionariatul companiei petroliere sârbeşti Naftna Industrija Srbije, după cele mai recente sancţiuni…

Şapte amenzi la protestul din Bucureşti, trei fiind pentru efectuarea de zboruri neautorizate cu drone / Jandarmii au făcut o sesizare pentru distrugere

Jandarmeria Bucureşti a aplicat până acum şapte amenzi, în valoare de 32.000 de lei, în urma protestului din Bucureşti, trei fiind pentru efectuarea de zboruri neautorizate cu drone. Jandarmeria Bucureşti anunţă, vineri seară, măsuri dispuse…

VIDEOREPORTAJ „Un uragan împotriva sistemului globalist” / Portretul susținătorilor lui Călin Georgescu. Cine sunt cei care au protestat la Curtea Constituțională 

Mii de oameni, printre care unii veniți din alte județele ale țării, s-au strâns vineri în apropiere de Curtea Constituțională a României (CCR), în București, la Palatul Parlamentului, pentru un protest intitulat „Marea Unire Juridică…

Premierul unei țări UE, cuvinte grele la adresa lui Zelenski: „Uneori sunt sătul de el. Merge prin Europa și cere pomană”

Premierul slovac Robert Fico l-a comparat vineri pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski cu un cerşetor care „merge prin Europa şi cere pomană”, afirmând că s-a săturat de el, mai ales că Slovacia este afectată de…

SUA anunţă o recompensă de 25 de milioane de dolari pentru arestarea preşedintelui Maduro din Venezuela, chiar în ziua învestirii sale controversate pentru al treilea mandat

Statele Unite au anunţat o recompensă mărită la 25 de milioane de dolari pentru informaţii care duc la arestarea preşedintelui venezuelean Nicolás Maduro chiar în ziua în care acesta a depus jurământul pentru un al…

Vor respecta țările NATO noua țintă trasată de Donald Trump privind cheltuielile militare? Analiștii sunt sceptici, dar spun că s-ar putea întâmpla altceva

Țările membre NATO vor rezista în fața solicitării lui Donald Trump de a crește masiv cheltuielile pentru apărare, dar este probabil ca unele dintre ele să fie de acord cu un nou obiectiv mai ambițios…

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.