Groenlanda este doar vârful aisbergului. Competiția pentru stăpânirea Arcticii, a vastelor sale resurse minerale și a căilor navigabile cheie s-a intensificat, culminând săptămâna aceasta cu propunerea președintelui ales al SUA, Donald Trump, de a întreprinde o acțiune militară pentru a prelua Groenlanda de la Danemarca. Dar nu doar SUA sunt interesate de regiune, iar ambițiile lui Trump ar putea pune în mișcare reacții din partea lui Vladimir Putin, relatează Politico.
Un consilier de rang înalt al lui Trump a confirmat că planurile președintelui ales privind Groenlanda fac parte dintr-o dinamică geopolitică mai amplă întrucât Statele Unite privesc spre o Rusie din ce în ce mai beligerantă ca pe un rival pentru supremația arctică.
„Nu este vorba doar despre Groenlanda. Este vorba despre Arctica. Aveți Rusia care încearcă să devină rege. Este vorba de petrol și gaze. Este vorba de securitatea noastră națională. Este vorba de minerale critice”, a declarat Mike Waltz, ales de Trump pentru a fi consilier pe probleme de securitate națională, pentru FoxNews.
Alte țări din regiune privesc cu îngrijorare, cum ar fi Norvegia, cu insulele sale Svalbard din nordul îndepărtat înghețat, care ar putea atrage ochiul imperialist al președintelui rus Vladimir Putin.
Premierul norvegian Jonas Gahr Støre a respins joi orice îngrijorare cu privire la potențiala vulnerabilitate a arhipelagului. „Svalbard este Norvegia, iar Svalbard este în siguranță”, a declarat Støre pentru radiodifuzorul național NRK.
Dar Svalbard, unde trăiesc mai mulți urși polari decât oameni, se află de-a lungul unei rute maritime pe care Flota Nordului a Rusiei trebuie să o traverseze pentru a ajunge în Oceanul Atlantic, ceea ce îl face important din punct de vedere strategic pentru Moscova, chiar dacă aceasta deține deja mai mult teritoriu arctic decât orice altă țară.
Mai multe așezări de pe Svalbard, unde trăiesc aproximativ 2.500 de persoane, sunt populate de ruși, încă din era sovietică, care locuiesc în principal în al doilea oraș ca mărime, Barentsburg. De asemenea, pe insulă se află Pyramiden, un oraș minier abandonat în care o statuie a lui Lenin domină piața centrală.
Tratatul Svalbard, semnat în 1920, acordă Norvegiei suveranitate asupra arhipelagului, dar permite tuturor celorlalți semnatari să exploateze resursele naturale ale acestuia, care în prezent include 48 de părți, inclusiv SUA, Rusia și Japonia. Cu toate acestea, doar Rusia și Norvegia fac uz de acest drept în prezent. Svalbard este, de asemenea, o zonă demilitarizată și fără vize datorită tratatului, atrăgând în principal cercetători și turiști. Majoritatea locuitorilor lucrează în industria minieră.
În 2022, când Norvegia a început să blocheze navele rusești care se îndreptau spre Barentsburg pentru a se conforma sancțiunilor economice împotriva Moscovei, Kremlinul a acuzat Norvegia de încălcări ale drepturilor omului.
În 2024, Rusia a instalat în mod provocator steaguri sovietice în orașele Barentsburg și Pyramiden, colonizate de ruși, și a anunțat că va deschide un nou centru științific pentru cercetare polară.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat joi că Moscova urmărește cu interes evoluțiile din Groenlanda.
„Arctica este o zonă a intereselor noastre naționale, a intereselor noastre strategice”, a declarat Peskov în timpul unui briefing. „Suntem interesați să păstrăm atmosfera de pace și stabilitate în zona arctică”.