Este posibil ca ordinul pentru furtul coifului de la Cotofenesti din muzeul olandez Drents să fi venit din lumea interlopă românească, susține o investigație a postului RTL Nieuws. O pistă a poliției presupune că clientul a dorit să folosească tezaurul ca material de negociere pentru a ține un infractor român departe de închisoare, spune RTL Nieuws, care citează surse din lumea infracțională și apropiate anchetei poliției. Oficial, autoritățile olandeze nu au dorit să comenteze pe această temă.
O banda de motocicliști interzisă, cunoscută sub numele Hardliners, este implicată în furtul tezaurului românesc expus în muzeul Drents din Assen, Olanda, spune o investigație RTL.
Membrii bandei au recrutat oameni care au participat la spargere, au declarat pentru RTL Nieuws surse din mediul infracțional și din jurul anchetei poliției.
Mai mult, potrivit acestor surse, care nu au fost confirmate oficial, furtul de artă a fost comandat de lumea interlopă din România.
Mai exact, piesele de artă valoroase, inclusiv coiful de aur al lui Cotofenesti, au fost furate ca material de negociere pentru ca un infractor român să poată scăpa de o pedeapsă cu închisoarea, relatează sursele bine informate.
Acest lucru sugerează că coiful vechi de 2.500 de ani poate fi intact.
„Se acumulează indicii că coiful nu a fost topit”, a declarat o sursă apropiată anchetei poliției. Este probabil ca coiful să se afle încă în Olanda.
„Probabil că se află undeva în apropiere de Heerhugowaard, înfășurat într-un prosop”, a spus acesta.
Cu ajutorul unei bombe artizanale, hoții au forțat, în noaptea de 24 spre 25 ianuarie, o ușă a Muzeului Drents, unde era expus tezaurul dacic din România.
În patru minute, hoții au spart două vitrine și au plecat cu coiful de la Coțofenesti și trei brățări de aur, cu o valoare totală de asigurare de 5,8 milioane de euro.
Detaliu remarcabil: în timpul jafului, infractorii au scăpat coiful o dată, a declarat o sursă pentru RTL News.
Poliția a pus imediat totul la cale pentru a recupera patrimoniul românesc. În acest sens, ancheta s-a concentrat asupra orașului Heerhugowaard din Olanda de Nord și a împrejurimilor sale, scrie site-ul RTL.
Poliția a efectuat acolo percheziții la locuințe și depozite și a reținut șapte suspecți, printre care Douglas W. (36 de ani), Bernhard Z. (35 de ani) și Jan B. (20 de ani).
În cazul lui Jan B., poliția a lansat o altă operațiune sub acoperire înainte de arestarea sa. Agenții s-au dat drept reprezentanți ai unor cumpărători străini ai coifului românesc.
Ei au oferit 400.000 de euro, sumă pe care B. ar fi refuzat-o. Când operațiunea s-a dovedit a fi nereușită, B. a fost totuși reținut.
Acești bărbați ar fi fost recrutați cu ajutorul bandei de motocicliști Hardliners, relatează surse bine informate.
„Li s-au promis 15.000 de euro de persoană”, spune o sursă din circuitul infracțional. Unul dintre suspecți ar fi un prospect, un aspirant la statutul de membru al Hardliners.
Surse independente au mai declarat pentru RTL Nieuws că ordinul pentru furtul de artă a venit din România.
Mai exact, scrie site-ul televiziunii, tezaurul dacic ar fi fost furat la ordinul unui infractor important care încearcă să scape de o pedeapsă cu închisoarea.
Această persoană ar fi dorit să returneze coiful și brățările în schimbul reducerii sau anulării pedepsei sale.
RTL News nu a aflat ce infractor ar fi implicat.
Deși păstrează deschise și alte piste de anchetă, poliția „se uită tot mai mult la un client român”, spune o sursă apropiată anchetei.
RTL News a precizat că a investigat furtul de artă în ultimele luni și a vorbit cu surse din poliție și justiție din Olanda și România, cu avocați și cu surse din mediul înconjurător.
Important, autoritățile nu au confirmat oficial acest scenariu, Parchetul General nedorind să comenteze.
„Nu avem nimic de spus cu privire la existența sau nu a unui client. Prin urmare, lăsăm sugestiile și afirmațiile, bazate pe surse, în întregime la latitudinea dumneavoastră”.
Procuratura nu a răspuns nici la întrebările privind posibila implicare a bandei de motocicliști Hardliners.
Potrivit uneia dintre surse, procuratura continuă să rămână discretă în mod deliberat.
„Este un caz atât de sensibil. Dacă Olanda vorbește despre un client român, izbucnește imediat o dispută diplomatică”, a spus sura citată de RTL.
„Este o informație nouă pentru mine și clientul meu”, a răspuns și Dennis Vlielander, avocatul lui Douglas W..