Moscova amenință Moldova, în contextul crizei energetice: „Dacă cetățenii din Transnistria sunt în pericol, acesta poate fi un atac asupra Federației Ruse” - HotNews.ro

Moscova amenință Moldova, în contextul crizei energetice: „Dacă cetățenii din Transnistria sunt în pericol, acesta poate
📅 2024-12-18

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de externe, acuză autoritățile din Republica Moldova că folosesc criza energetică pentru a rezolva prin forță problema transnistreană. Declarația vine în contextul în care, de la 1 ianuarie, regiunea transnistreană nu va mai primi gaze rusești invocând plata unei datorii de peste 700 milioane dolari, nerecunoscută de autoritățile moldovene.  

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat în cadrul briefingului săptămânal, că Rusia va considera orice pericol la adresa cetățenilor ruși din regiunea transnistreană drept „un atac asupra Federației Ruse”. 

În același timp, ea a acuzat autoritățile de la Chișinău că ar avea intenția de a folosi criza energetică din țară pentru a soluționa conflictul transnistrean prin aplicarea forței.

„Achitați banii și nu inventați povești”

„Președinta Sandu a fost la Bruxelles săptămâna trecută, unde, în mod „ritualic”, s-a plâns de presupusul șantaj al Rusiei cu privire la gazele naturale. Care anume șantaj? Achitați banii pentru ceea ce ați utilizat și nu inventați povești despre cum sunteți șantajați. Ea (Maia Sandu – n.r.) a discutat cu conducerea NATO despre posibilitatea de a întări sistemul de apărare al țării, precum și despre protejarea democrației tinere moldovenești. Însă nu este clar de ce ar trebui aceasta protejată și ce anume poate fi protejat acolo”, a declarat Zaharova.

Oficialul rus mai spune că „unele „capete fierbinți” de la Chișinău, inspirate de funcționari NATO și UE, s-ar fi gândit cum să utilizeze criza energetică din țară pentru o soluționare cu aplicarea forței a problemei transnistrene”. 

„Ei susțin că Rusia ar ține prizonieri locuitorii din stânga Nistrului și, cităm direct, “este indiferentă față de cetățenii ruși din Transnistria”. Pentru cei care inventează și răspândesc aceste aberații, vreau să repet: nimeni nu trebuie să aibă niciun dubiu în privința faptului că Rusia va reacționa adecvat la orice provocări și va asigura protecția cetățenilor săi aflați în regiunea transnistreană, a contingentului de pacificatori, a militarilor din cadrul grupului operativ, precum și a depozitelor cu muniții din Kolbasna. Orice acțiuni care ar prezenta un pericol pentru securitatea lor vor fi catalogate un un atac asupra Federației Ruse”, a declarat Maria Zakharova.

Datorie de peste 700 milioane dolari, nerecunoscută de Chișinău

Declarația a fost făcută în contextul în care din 1 ianuarie 2025, regiunea transnistreană rămâne fără gazele rusești. Compania Gazprom invocă faptul că de anul viitor, tranzitul prin Ucraina va fi oprit, iar pentru a continua livrările este necesar ca Republica Moldova să achite datoria istorică de peste 700 de milioane de dolari. 

În baza unui audit extern, Chișinăul recunoaște doar suma de 8,6 milioane de dolari. Moscova însă a respins concluziile făcute de auditori din Norvegia și Marea Britanie. Mai mult, Guvernul Republicii Moldova acuză Moscova de șantaj energetic și faptul că utilizează situația creată în scopuri politice. 

Soluția tehnică pentru a livra gazele rusești în regiunea transnistreană există, chiar și fără tranzitul prin Ucraina. Este vorba despre ruta trans-balcanică, prin teritoriul Turciei. Pentru asta însă, Gazprom trebuia să facă rezerve până la începutul acestei săptămâni, ceea ce nu s-a întâmplat.

Regiunea transnistreană s-ar putea confrunta cu o criză umanitară, dacă nu primește gaz în perioada iernii, dar autoritățile de la Chișinău spun că analizează mai multe scenarii. De altfel, pe teritoriul din dreapta Nistrului, controlat de autoritățile de la Chișinău, nu se mai folosesc gaze rusești din 2022.

În același timp, 30% din consumul de energie electrică de pe malul drept al Nistrului este produs de centrala din Dnestrovsk, regiunea transnistreană, care folosește gazul rusesc. În condițiile create, din 16 decembrie, Guvernul de la Chișinău a instituit starea de urgență în energetică pentru 60 de zile. 

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri hotnews

Autostrada „Unirii”, al doilea sector montan: Cinci oferte depuse la licitație de companii din România, Ucraina și Turcia

Al doilea tronson montan scos la licitație de pe Autosgtrada „Unirii” A8, cu un cost estimat la circa 240 de milioane de euro, a primit cinci oferte pentru contractul de proiectare și execuție. Tronsonul, deși…

Țările europene discută despre trimiterea unui contingent de 40-100.000 de militari în Ucraina în cazul unei încetări a focului

Țările europene discută despre trimiterea unui număr consistent de trupe în Ucraina în cazul unui armistițiu sau acord de pace cu Rusia în condițiile în care președintele ales al Statelor Unite, Donald Trump, a afirmat…

Nicolas Sarkozy, condamnat definitiv pentru corupţie. Fostul președinte al Franţei va trebui să poarte timp de un an brăţară electronică

Curtea de Casaţie a Franţei, cea mai înaltă jurisdicţie franceză, a respins miercuri recursul fostului preşedinte al Republicii, Nicolas Sarkozy, pentru corupţie şi trafic de influenţă, făcând astfel definitivă condamnarea lui la un an de…

Olanda a amendat Netflix după o investigație de 5 ani privind utilizarea datelor personale ale abonaților

Autoritatea Olandeză pentru Protecția Datelor (DPA) a anunțat miercuri că a amendat Netflix cu 4,75 milioane de euro pentru că nu și-a informat corespunzător clienții cu privire la utilizarea datelor lor personale între 2018 și…

Sorana Cîrstea, anunț despre retragere: „2025 este posibil să fie ultimul meu sezon”

Sorana Cîrstea și-a anunțat prezența la turneul de tenis Transylvania Open care va avea loc în februarie, iar aceasta este posibil să fie ultima participare la un turneu pe teritoriul României, întrucât ia în considerare…

Reprezentanții mediului de afaceri, scrisoare către politicieni: „Nu distrugeți ce milioane de oameni și sute de mii de companii au clădit cu greu în toți acești ani”

Dan Șucu, președintele Confederației Patronale Concordia, a înaintat o scrisoare deschisă către PSD, PNL, USR și UDMR în care cer un guvern credibil și în care avertizează că „dezordinea intervenită în lumea politică în decembrie…

SuperLiga: Sorin Cârțu, concluzii după revenirea lui Alexandru Cicâldău la Universitatea Craiova: „Trebuie să fie o simbioză perfectă”

Sorin Cârțu, președinte de onoare al clubului Universitatea Craiova, a vorbit despre forma lui Alexandru Cicâldău (27 de ani), fotbalist care a revenit în toamnă în Bănie. Cicâldău impresiona în urmă cu doi ani și…

Cele mai frecvente greșeli pe care majoritatea oamenilor le fac dimineața și cum pot fi remediate

Rutina de dimineață influențează semnificativ sănătatea și productivitatea zilnică. Deși aparent banale, anumite practici matinale pot avea efecte negative asupra organismului, mai ales atunci când sunt repetate pe termen lung. Cele mai frecvente greșeli pe…

Bill Gates donează zeci de milioane de dolari pentru o tehnologie care să extragă dioxidul de carbon direct din atmosferă

Bill Gates a acordat prin organizația sa Breakthrough Energy un grant de 40 de milioane de dolari unei companii startup care intenționează să creeze în Canada un teren de testare pentru tehnologiile care elimină carbonul…

Viktor Orban vine vineri la București unde are programate consultări cu premierul Marcel Ciolacu

Viktor Orban va purta vineri discuții cu liderii bulgari la Sofia și apoi va veni la București, unde se va întâlni cu premierul Marcel Ciolacu, a anunțat miercuri Bertalan Havasi, purtătorul de cuvânt al premierului maghiar,…

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.