Temeri privind apariția unei biserici ortodoxe rusești într-un punct strategic al Suediei: „A fost o decizie nebunească să se aprobe construirea” - HotNews.ro

Temeri privind apariția unei biserici ortodoxe rusești într-un punct strategic al Suediei: „A fost o decizie nebunească
📅 2024-11-11

O biserică ortodoxă rusească construită recent la periferia orașului suedez Västerås este văzută de un grup din ce în ce mai vocal de critici drept o potențială amenințare la adresa securității naționale a țării, scriu site-ul Politico și cotidianul suedez VLT.

Când biserica rusească din Västerås a fost construită anii trecuți, autoritățile locale nu s-au impacientat, iar beneficiarii au insistat că lăcașul de cult are, evident, scopuri spirituale – și pașnice. Între timp, lucrurile s-au schimbat.

Îngrijorarea are legătură cu locația bisericii, foarte aproape de un aeroport de importanță strategică, de o stație de tratare a apei și de companii energetice cu sediul în orașul de 130.000 de locuitori, situat la doar 100 de kilometri vest de Stockholm, scrie Politico.

Pe fondul unui val de presupuse comploturi ale unor agenți ruși împotriva infrastructurii și a opozanților în întreaga Europă, experții în securitate spun că Suedia ar trebui să ia măsuri drastice împotriva instituțiilor aliniate Moscovei din întreaga țară – inclusiv această biserică.

„Biserica oferă un potențial punct de sprijin care poate fi folosit pentru colectarea de informații, atât în ceea ce privește aeroportul Västerås, cât și interesele industriale sub forma marilor companii implicate în sectorul energetic”, a declarat Markus Göransson, cercetător axat pe Rusia la Universitatea suedeză de apărare.

„Atunci când forțele de apărare ale Suediei întreprind exerciții pe aeroport sau în apropierea acestuia, așa cum s-a întâmplat în iunie, ele o fac sub posibila supraveghere din partea bisericii”, a adăugat el.

Reprezentanții bisericii au negat că ar avea legături cu serviciile de informații ruse, potrivit cotidianului VLT din Västerås, care a scris despre acest caz.

Motive de îngrijorare

Temerile privind legăturile bisericii cu activitățile maligne ale Rusiei vin în contextul tensiunilor tot mai mari dintre Moscova și Occident.

După invazia Rusiei în Ucraina în 2022, statele europene au expulzat sute de angajați ai ambasadelor rusești, într-un efort de a diminua capacitatea de spionaj a Moscovei.

După doi ani, însă, este din ce în ce mai clar că Rusia continuă să găsească modalități de a oferi acoperire agenților săi din străinătate, scrie Politico. Iar acest lucru riscă să aibă consecințe.

În aprilie, autoritățile din Marea Britanie au declarat că suspectează Rusia că se află în spatele unui atac asupra unui depozit britanic. Iar în iulie, se presupune că agenți ruși au complotat pentru a-l ucide pe șeful Rheinmetall din Germania, un furnizor de arme pentru Ucraina, a scris CNN.

Biserica Ortodoxă Rusă este, pentru unii, un potențial canal pentru acțiunile secrete ale Moscovei în străinătate, notează Politico.

La începutul anului 2022, forțele de securitate ucrainene au făcut o razie la o mănăstire din Kiev pentru a întrerupe operațiunile serviciilor secrete rusești, despre care spuneau că au sediul acolo. În luna august a acestui an, guvernul ucrainean a interzis categoric accesul bisericii pe teritoriul său.

În Republica Cehă, unii parlamentari au cerut recent guvernului să investigheze activitățile bisericii pe teritoriul ceh, a relatat Radio Europa Liberă.

Autoritățile suedeze încep, de asemenea, să reacționeze. La sfârșitul lunii mai, organismul public suedez care oferă sprijin financiar grupurilor religioase, cunoscut sub numele de SST, a oprit finanțarea bisericii ruse din Suedia după consultarea biroului de securitate a țării – Säpo.

Un purtător de cuvânt al Säpo a declarat că agenția sa a ajuns la concluzia că reprezentanții bisericii „au avut contacte” cu persoane care lucrează pentru serviciile secrete ruse în Suedia. „Statul rus folosește Biserica Ortodoxă Rusă din Suedia ca platformă pentru a desfășura activități de informații în Suedia”, a declarat purtătorul de cuvânt.

Liderul consiliului municipal din Västerås, Staffan Jansson, a declarat pentru cotidianul local VLT că declarația lui Säpo a fost „desigur îngrijorătoare”.

„Acestea sunt vremuri serioase și este necesar să fim atenți la ceea ce se întâmplă în jurul nostru”, a spus el.

Locație strategică

Atunci când comitetul de planificare din Västerås s-a întrunit pentru a aproba cererea de construcție a bisericii în februarie 2017, locația acesteia nu a stârnit îngrijorări serioase, după cum sugerează ordinea de zi a reuniunii, scrie Politico.

Lucrurile s-au schimbat, evident, între timp, după izbucnirea războiului la scară largă în Ucraina.

Drumul îngust de la poarta principală a bisericii ducea direct la marginea aeroportului din Västerås, aflat la câteva sute de metri distanță. Aeroportul este important din punct de vedere strategic, deoarece a fost desemnat drept aeroport de rezervă, disponibil 24 de ore din 24, pentru a fi utilizat în cazul unei crize militare sau civile.

La un minut de mers cu mașina după aeroport se află o stație de tratare a apei care deservește Västerås și zonele înconjurătoare. În același timp, mai aproape de oraș se găsesc instalații de producție pentru companiile energetice ABB și Westinghouse.

Preocupările privind biserica rusă din Västerås nu sunt singurele de acest gen în Europa.

Un caz similar recent a vizat doi oameni de afaceri ruși care dețin cabane de schi în fața aeroportului militar norvegian de la Bardufoss, după cum a relatat televiziunea norvegiană TV 2. Un om de afaceri rus a cumpărat, de asemenea, o proprietate la malul mării în fața bazei navale super-secrete suedeze de la Muskö, a relatat cotidianul suedez Expressen.

În acest context, există semne că autoritățile nordice doresc să își înăsprească legislația în această privință.

În orașul finlandez Kankaanpää, trei cetățeni ruși au fost recent privați de dreptul de a cumpăra o casă de bătrâni abandonată în apropierea unei zone de instrucție a armatei. Autoritățile au invocat motive de securitate națională, iar guvernul suedez a sugerat că ar putea încerca să aplice restricții similare în viitor.

Experții sugerează că o abordare mai restrictivă ar fi fost adecvată în cazul Västerås.

„A fost o decizie nebunească să se aprobe construirea bisericii în imediata apropiere a aeroportului, în primul rând, și s-a dovedit a fi și mai proastă cu timpul”, a declarat cercetătorul Göransson pentru Politico.

„Presupunând că biserica rusească rămâne, autoritățile și alți actori strategici – inclusiv actorii industriali prezenți în Västerås – trebuie să presupună în planificarea lor că există o vulnerabilitate semnificativă sub forma bisericii”, a spus acesta.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri hotnews

Pentru mulți dintre ucrainenii rămași în orașele ocupate, viața e „un iad totalitar”. Un avertisment pentru Trump despre „viziunea sumbră” a lui Putin

Zonele ucrainene în care Moscova a preluat controlul sunt rusificate și transformate din punct de vedere social și politic, scrie revista The Economist, care subliniază că acest lucru ar trebui să fie luat în calcul…

Moscova respinge acuzațiile Chișinăului privind dronele căzute pe teritoriul Moldovei: „Atacuri antirusești nefondate”

Ministerul moldovean de Externe s-a limitat la a se referi la presupusele „informații precise” de care dispune partea moldoveană, fără a prezenta vreo probă care să demonstreze că dronele erau de origine rusă și au…

„Pompa Trump” a stârnit un entuziasm fără margini pe piața crypto. Bitcoin, la un nou maxim istoric

Prețul bitcoin a crescut luni la un nivel record de peste 82.000 de dolari pe fondul așteptărilor ca criptomonedele să cunoască o creștere explozivă într-un mediu de reglementare favorabil după alegerea lui Donald Trump ca…

Protecția Consumatorilor reamintește că a intrat în vigoare legea care limitează dobânzile la creditele date de IFN-uri. Care sunt dobânzile maxime care pot fi percepute

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) anunță intrarea în vigoare, pe data de 11 noiembrie 2024, a Legii nr. 243/2024 prind protecția consumatorilor cu privire la costul total al creditării și la cesiunea de creanțe.…

Isărescu: Președintele BERD m-a întrebat dacă aș vinde aurul din Tezaur în cazul în care rușii ni l-ar înapoia. I-am spus că nu.„Aș putea fi spânzurat pentru asta”

Una dintre cele mai memorabile întâlniri pe care Guvernatorul BNR le-a avut, potrivit propriilor mărturisiri, a fost cea cu Jacques de Larosière, pe când era președinte al Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare. De Larosière…

Elevii din peste 20 de școli din Focșani învață în frig de două săptămâni. Autoritățile nu au idee când se va rezolva situația: „Nu poți să ții niște copii mici în 14 grade sau 16 grade”

Societatea de termoficare a municipiului Focșani a intrat în insolvență, motiv pentru care cetățenii racordați la rețeaua publică de termoficare stau zilele acestea în frig. Afectate sunt și 21 din cele 33 de școli din…

Un istoric desființează filmul „Gladiatorul II”: „o porcărie hollywoodiană totală”. Secvențele care au stârnit controverse

Filmul „Gladiatorul II” al legendarului regizor Ridley Scott este deja luat la țintă de critici, deși nici n-a apărut încă în cinematografe, iar un istoric afirmă chiar că noul lungmetraj este o „porcărie totală” de…

fanatik.ro: Câți bani are, de fapt, George Simion. Dezvăluirile liderului AUR: „Stau în chirie!”

George Simion, președintele AUR, a fost invitatul lui Horia Ivanovici, la emisiunea „Sport și Politică”. Candidatul la alegerile prezidențiale care se apropie a dezvăluit în exclusivitate la FANATIK, ce avere are. George Simion, care a spus…

Prognoza meteo: Temperaturi scăzute şi ploi în această săptămână. De când se mai încălzește vremea

Vremea va continua să fie rece în următoarele zile, cu maxime ce nu vor depăși 8 grade, în multe regiuni, după care se va încălzi ușor la finalul săptămânii, potrivit prognozei publicate luni de meteorologi…

Liderul opoziției maghiare îl acuză pe Viktor Orban că îl spionează: „Guvernul vrea să ne reducă la tăcere”

Peter Magyar a acuzat că premierul maghiar este implicat într-un „Watergate maghiar”, cu referire la scandalul politic al interceptărilor telefonice care a dus la demisia președintelui Statelor Unite, Richard Nixon, în 1974, relatează Politico. „Ofițeri…

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.