Un istoric desființează filmul „Gladiatorul II”: „o porcărie hollywoodiană totală”. Secvențele care au stârnit controverse - HotNews.ro

Un istoric desființează filmul „Gladiatorul II”: „o porcărie hollywoodiană totală”. Secvențele care au stârnit controver
📅 2024-11-14

Filmul „Gladiatorul II” al legendarului regizor Ridley Scott este deja luat la țintă de critici, deși nici n-a apărut încă în cinematografe, iar un istoric afirmă chiar că noul lungmetraj este o „porcărie totală” de tip Hollywood, relatează THR, citat de News.ro.

Deşi criticii care au asistat la proiecţii în avans apreciază în mare parte filmul, cu actorul irlandez Paul Mescal în rolul principal, nu toată lumea este încântată. Dr. Shadi Bartsch, profesoară de literatură clasică la Universitatea din Chicago, de exemplu, a criticat în presă epopeea lui Scott ca fiind „o porcărie hollywoodiană totală”.

Nu este prima dată când Scott se confruntă cu critici din partea comunităţii academice. Anul trecut, filmul său biografic Napoleon a fost criticat, printre altele, pentru că a perpetuat ideea falsă conform căreia Napoleon a distrus nasul Marelui Sfinx. „Vedeţi-vă de viaţă”, le-a răspuns Scott mai târziu detractorilor săi.

Nemulţumirile lui Bartsch faţă de ultimul film al lui Scott încep cu o scenă care apare în doar 40 de secunde în primul trailer al filmului, lansat în urmă cu trei luni, şi care prezintă un Colosseum inundat, plin de rechini. Deşi Bartsch a recunoscut că Colosseumul era uneori inundat pentru luptele navale, ea a remarcat: „Nu cred că romanii ştiau ce este un rechin”.

Ridley Scott vine iar cu inexactități istorice în filmul „Gladiatorul II”

Filmul, o continuare după 24 de ani care va inversa povestea lui Maximus din lungmetrajul original al lui Ridley Scott, urmează să aibă premiera în cinematografele din România pe 15 noiembrie.

Criticii care l-au văzut în avanpremieră au apreciat deja interpretarea lui Denzel Washington ca negustorul de arme Macrinus, un personaj viclean şi uşuratic, ca fiind probabil unul dintre cele mai bune roluri ale sale de până acum. O scenă care apare în primul trailer (precum şi în cel de-al doilea, lansat chiar luna trecută) îl prezintă pe Macrinus într-o cafenea. Astfel de spaţii nu au început să apară pe teritoriul roman până în secolul al XVIII-lea, mult după căderea Imperiului.

Nobilul roman apare într-o secvenţă citind un ziar, cu aproximativ 1.200 de ani înainte de apariţia tiparniţei. „Ei aveau ştiri zilnice – Acta Diuma – dar erau sculptate şi amplasate în anumite locuri”, spune Bartsch. „Trebuia să te duci la ele, nu le puteai ţine la o cafenea. De asemenea, ei nu aveau cafenele!”.

Câteva inexactităţi vor dăuna societăţii? „Depinde dacă modificările ne determină să interpretăm greşit natura trecutului”, a spus Bartsch prin e-mail. „Împăraţii romani organizau tot felul de spectacole sângeroase în arenă iar câţiva rechini în plus nu contează”.

Regizorul britanic spune că „bineînțeles că se poate” ca lupte cu rechini să fi avut loc în Colosseum

Scena cu rechini nu a fost pe placul profesoarei americane. „Nu cred că romanii ştiau ce este un rechin. O opinie respinsă din start chiar de Ridley Scott, care a răspuns într-un interviu acordat Collider: „Dacă poţi construi un Colosseum, îl poţi umple cu apă. Poţi prinde câţiva rechini într-o plasă din mare. Bineînţeles că se poate”.

Apariţia rinocerilor în Colosseum este oarecum adevărată. „Martial a scris un poem în anul 80 d.Hr. despre un rinocer care aruncă un taur la cer”, spune Bartsch – dar nu este vorba despre rasa cu două coarne prezentată în film, ci doar despre cea cu un singur corn, şi nu există nicio dovadă că gladiatorii chiar îi călăreau, aşa cum se întâmplă în filmul lui Scott.

Dar Bartsch se întreabă şi dacă dramatizarea este cu adevărat necesară pentru un film bun. „Nu ar fi la fel de interesant să ştim că Domiţian i-a îmbrăcat pe criminali în personaje mitologice celebre (de exemplu, Prometeu sau Orfeu) pentru ca aceştia să poată fi ucişi în arenă conform legendei?”, a continuat ea. „Sau, şi mai bine, să ne întrebăm ce anume îi făcea pe romani să se bucure când oamenii erau sfâşiaţi în bucăţi sub ochii lor?”. 

În ceea ce-l priveşte pe Scott, inexactităţile istorice nu l-au deranjat nici la „Napoleon” şi nu-l deranjează nici acum. „Până ajungi în 2024”, recunoaşte el, „totul este speculaţie”.

Ca întotdeauna, poți găsi mai multe informații noi din lumea filmelor și serialelor, dar și alte știri interesante, în rubrica Nerd Alert de weekendul acesta:

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri hotnews

SuperLiga: FC Hermannstadt are un nou președinte: „Sibiul ar trebui să fie în prima parte a clasamentului”

Daniel Niculae (42 de ani) este noul președinte executiv al clubului FC Hermannstadt, a anunțat gruparea sibiană. Plecat de la Rapid în mai 2024, unde a ocupat aceeași funcție, Niculae a fost prezentat joi în…

Un nou Drum Expres în România: Va costa 1,2 miliarde de euro și se va conecta cu Autostrada „Moldovei”

Un nou Drum Expres va fi construit în România. Investiția care va costa 6 miliarde de lei, adică aproape 1,2 miliarde de euro presupune un drum expres de 51 de km care va lega două…

Gorghiu: Multe acte notariale vor fi încheiate digital / Ce acte și proceduri nu vor mai cere prezența fizică la ghișeu

Notarii publici vor putea să încheie acte și proceduri notariale în formă electronică printr-o singură platformă IT, Top-not, care va fi dezvoltată şi gestionată de către Uniunea Națională a Notarilor Publici din România, potrivit unui…

Guvernul a decis, după cazul Târgu Jiu, că minorii pot fi tratați și de medici care nu sunt pediatri. O Ordonanță deja în vigoare prevede că adolescentul de 16 ani putea fi tratat și într-un spital pentru adulți

Guvernul a adoptat joi, după cazul Târgu Jiu, o Ordonanță de Urgență ce prevede că, în situații de urgență „care pun în pericol iminent viața, dacă serviciile medicale nu pot fi acordate de medici din…

Numerele extrase la Loto 6/49, joi, 14 noiembrie / Care sunt rezultatele anunțate de Loteria Română

Joi, 14 noiembrie, au avut loc noi trageri Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 si Super Noroc, după ce la tragerile loto de duminică, 10 noiembrie, Loteria Română a acordat aproximativ  34.000 de…

Al treilea sondaj de joi răstoarnă datele celorlalte două și îl dă pe Ciucă în turul II al alegerilor prezidențiale alături de Ciolacu

Un sondaj realizat de The Center for International Research and Analyses (CIRA) la comanda Newsweek îi dau în marea finală a prezidențialelor pe preşedintele PSD Marcel Ciolacu şi cel al PNL Nicolae Ciucă. Mai devreme…

fanatik.ro: De ce a ales Silviu Prigoană să fie înmormântat la luterani. Semnificația expresiei ”Victoria care a învins lumea”, scrisă în germană pe capelă

Silviu Prigoană a fost înmormântat în secret, la scurtă vreme după ce trupul neînsuflețit al milionarului a fost adus de la București. Silviu Prigoană își doarme somnul de veci la Cimitirul Evanghelic Lutheran din București,…

Contract de 3,1 miliarde de euro pentru Reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă. Ce decizii au luat acționarii Nuclearelectrica

Acționarii Nuclearelectrica au decis joi ca proiectul Reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă să treacă în următoarea etapă, cea a lucrărilor preliminare. Au fost aprobate negocierile o asociere formată din mai multe companii, din…

UE finanțează pentru prima dată achiziții comune de armă, majoritatea pentru Ucraina

Uniunea Europeană a anunțat joi că a finanțat, pentru prima dată, achiziția comună de arme de către cei 27, majoritatea fiind pentru Ucraina, relatează AFP. UE finanțase deja achiziții de arme pentru a ajuta Kievul,…

Investitorul Marius Ghenea (Catalyst): Pentru investitorii tech români este „extrem de importantă” o solutie de pace in Ucraina

Pentru investitorii români în companii de tehnologie este „extrem de importantă” „identificarea cat mai rapid a unei solutii de pace in Ucraina, care sa respecte toate drepturile si suveranitatea acestei țări vecine cu România, a…

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.