Prim-ministrul Groenlandei, Mute Egede, și-a exprimat în discursul său de Anul Nou dorința de a urmări obținerea independenței față de Danemarca, o schimbare semnificativă în retorica privind viitorul insulei arctice, relatează agenția Reuters.
Discursul lui Egede vine în contextul comentariilor președintelui ales al Statelor Unite, Donald Trump, care și-a exprimat dorința de „proprietate și control” asupra Groenlandei. Totodată, Egede și-a exprimat dorința de a consolida cooperarea Groenlandei cu alte țări.
„A venit momentul să facem un pas și să ne modelăm viitorul, inclusiv în ceea ce privește cu cine vom colabora îndeaproape și cine vor fi partenerii noștri comerciali,” a declarat Egede în discursul său.
O mișcare pentru independență a câștigat teren în Groenlanda în ultimii ani, parțial din cauza dezvăluirilor despre abuzuri comise de autoritățile daneze în secolul XX, inclusiv printr-o campanie de control a nașterilor desfășurată fără consimțământ în anii 1960.
Groenlanda, cea mai mare insulă din lume, a fost o colonie daneză până în 1953, dar acum este un teritoriu autoguvernat al Danemarcei, obținând în 2009 dreptul de a cere independența prin vot. În 2023, guvernul Groenlandei a prezentat primul proiect de constituție.
„Istoria și condițiile actuale au arătat că parteneriatul nostru cu Regatul Danemarcei nu a reușit să creeze o egalitate deplină”, a spus Egede în noul său discurs.
„Acum este momentul ca țara noastră să facă următorul pas. La fel ca alte țări din lume, trebuie să lucrăm pentru a înlătura obstacolele din calea cooperării, pe care le putem descrie drept lanțurile colonialismului, și să mergem mai departe”, a adăugat acesta.
Egede a precizat că depinde de poporul Groenlandei să decidă cu privire la independență, dar nu a specificat când ar putea avea loc un vot.
Mute Egede (stânga), premierul Groenlandei, alături de Mette Frederiksen, premierul danez, în timpul unei vizite efectuate de lidera de la Copenhaga în Groenlanda în 2022, FOTO: Christian Klindt Soelbeck / AFP / Profimedia ImagesDeși majoritatea celor 57.000 de locuitori ai Groenlandei sprijină independența, există diviziuni cu privire la momentul potrivit și la impactul potențial asupra nivelului de trai.
Guvernul Groenlandei a respins de două ori ofertele lui Trump de a cumpăra insula, în 2019 și din nou în decembrie anul trecut, Egede afirmând că „Groenlanda este a noastră. Nu este de vânzare și nu va fi niciodată de vânzare.”
În discursul său de Anul Nou Egede nu i-a menționat direct nici pe Trump, nici Statele Unite. Capitala Groenlandei, Nuuk, este mai aproape de New York decât de capitala Danemarcei, Copenhaga.
În ciuda bogăției de resurse minerale, petrol și gaze naturale, economia Groenlandei rămâne fragilă, fiind puternic dependentă de pescuit și de subvențiile anuale din partea Danemarcei.
Groenlanda urmează să organizeze alegeri parlamentare înainte de data de 6 aprilie a acestui an. Calendarul exact al alegerilor nu a fost stabilit deocamdată.