Inflația se menține la peste 5%. Doar că lumea o percepe ca fiind mai mare - HotNews.ro

Inflația se menține la peste 5%. Doar că lumea o percepe ca fiind mai mare - HotNews.ro
📅 2025-01-15

Inflația a rămas la 5,1% în decembrie, potrivit datelor transmise marți de Institutul Național de Statistică, după ce în decembrie serviciile s-au scumpit cu peste 7% iar alimentele cu 5,09% (în decembrie 2024 față de decembrie 2023). Oamenii urăsc inflația, pe care o percep fiecare în felul lui, în funcție de ceea ce consumă mai des. Ei constată că lună de lună plătesc tot mai mult pe alimente sau pe servicii și nu pricep când mai iese câte un oficial din BNR să le explice de fapt că inflația e în scădere. Ce, adică ei nu văd că totul se scumpește?

Activitățile de curierat, margarina, detergenții, fructele proaspete și articolele de igienă au condus topul celor mai consistente scumpiri, potrivit INS

Statistica ne spune de pildă că prețul alimentelor în decembrie 2024 a fost mai mare decât în decembrie 2023 cu 5,1%. Dar oamenii nu-și mai amintesc cât era un ou în 3 decembrie 2023. Memoria lor pe termen scurt le spune că ieri au plătit mai mult decât luna trecută, adică prețurile cresc.

Iar confirmarea electorală a acestor constatări a venit în valuri în întreaga lume în cursul anului 2024, partidele aflate la guvernare fiind sancționate la urne pe fondul sărăciei în creștere.

Oamenii supraestimează inflația

Oamenii tind să creadă că inflația a fost mai mare decât sugerează statisticile oficiale. În SUA, consumatorii percep inflația ca fiind cu aproape 1 punct procentual mai mare decât estimările oficiale, scrie Financial Times.

Dar indicii mai bune sunt cele din sondajul Comisiei Europene pentru consumatori.

BCE monitorizat percepțiile asupra inflației din 2004, după o perioadă dificilă în primii ani ai monedei unice. Oamenii erau convinși că firmele au folosit trecerea la euro pentru a crește prețurile. Oamenii din țările zonei euro cred (în mod greșit, desigur) că prețurile cresc în medie cu 4,9 puncte procentuale mai mult decât în realitate.

6 lucruri de știut despre cum percepem inflația

1. Potrivit unor sondaje, oamenii acorda o atentie mai mare preturilor care cresc decat celor care scad. Iar majorarile de preturi ne raman, de asemenea, mai mult timp in memorie.

2. Cheltuielile frecvente sunt mai puternic percepute. E vorba de prețurile la benzina, paine, biletele de transport in comun.

3. Cheltuielile cu cardul sunt mai putin percepute.

4. Inflatia „personala” contează! Exemplu: daca preturile benzinei cresc mai mult decat preturile altor bunuri si servicii, persoanele care folosesc frecvent autoturismul propriu pot „simti” o rata a inflatiei care este mai mare decat cei care merg cu transportul în comun.

5. Ratele inflatiei sunt anuale, dar memoria noastra pastreaza informatii mult mai indepartate. In formarea perceptiilor personale, populatia are in vedere preturile din anii anteriori. Pe parcursul unei lungi perioade, tendinta preturilor este de a creste substantial, chiar si atunci cand se inregistreaza o rata anuala a inflatiei scazuta. De exemplu, daca ritmul anual de crestere a IPC este de 2%, dupa 10 ani nivelul general al preturilor va fi crescut cu peste 20%.

6. Variatii ale preturilor comparativ cu variatii ale nivelului de calitate – de cele mai multe ori credem ca variatiile pretului unui produs inseamna inflatie. Exemplu: este posibil ca preturile autoturismelor sa fi crescut, dar noile modele includ, cel mai adesea, in versiunea standard echipamente care, anterior, erau vandute ca optiuni suplimentare (cum ar fi sistemele de navigare prin satelit, sistemul de aer conditionat sau airbag-urile). In astfel de cazuri, cresterea preturilor se datoreaza in parte unei cresteri a calitatii, si nu doar inflatiei. Daca preturile autoturismelor au crescut, sa zicem, in medie cu 5%, dar cresterea calitatii reprezinta doar 1%, atunci IAPC va indica o crestere de 4% pentru preturile la acest produs.

Cercetările efectuate de Oleg Korenok, David Munro și Jiayi Chen au încercat să cuantifice într-un studiu făcut pe 27 de state (din păcate nu și pentru România) punctele critice de la care oamenii încep să acorde atenție inflației. Ei constată că atunci când inflația crește, există „praguri de atenție” de la care internetul se încinge în multe țări. Iar asta se întâmplă în jurul unei inflații de 3%.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri hotnews

VIDEO Ce este Moonhouse, „ideea nebunească” ce are șanse să devină realitate pe Lună „pentru milioane de ani”

Un artist suedez este pe cale de a-și vedea visul cu ochii: o creație de-a lui, o machetă de mici dimensiuni a unei case de culoare roșie, va fi lansată în spațiu săptămâna aceasta și,…

FOTO Adâncurile oceanului au un nou locuitor: Crustaceul gigantic cu cap de „Darth Vader”, devenit o delicatesă scumpă

Adâncurile oceanului au un nou locuitor care este de acum înainte bine documentat, după ce o specie de crustaceu gigantic, descoperită recent, a fost botezată după Darth Vader, personajul malefic din seria de filme „Star…

Ministrul Educației, despre banii pe care îi primesc profesorii: „Legea salarizării trebuie să îi pună pe grilă acolo unde merită”

Ministrul Educaţiei, Daniel David, a dezvăluit marți seară că au existat discuţii în care s-a vehiculat ideea ca salariul unui profesor debutant din învăţământul preuniversitar să fie egal cu salariul mediu pe economie. Oficialul guvernamental…

Joe Biden scoate Cuba de pe lista statelor care susțin terorismul

Administrația Biden a anunțat, marți, că va elimina Cuba de pe lista susținătorilor statali ai terorismului, o măsură luată pe finalul mandatului, care este probabil să fie inversată de Trump. Un înalt oficial american a…

Ministerul Sănătății recunoaște că știa încă de anul trecut de centrele din Târgu Mureș în care copiii cu dizabilități erau ținuți în condiții insalubre, dar insistă pe amenzile aplicate

Ministerul Sănătății a transmis marți seară că inspectorii sanitari au aplicat sancțiuni contravenționale în valoare de 32.000 de lei în urma controalelor efectuate în această perioadă în cele patru centre rezidențiale pentru copiii cu deficiențe…

Deși au fost ridicate controalele la frontieră după intrarea în Schengen, traficul pe Podul Prieteniei se desfășoară doar pe o bandă. Care este cauza

Traficul pe Podul Prieteniei care face legătura între România și Bulgaria, în zona Giurgiu-Ruse, se desfășoară pe o singură bandă, în sistem semaforizat, după ce partea bulgară a reluat lucrările de reparații la pod, conform…

Boris Pistorius dă în continuare speranțe Ucrainei pentru sprijinul militar de 3 miliarde de dolari, refuzat de Scholz, deși recunoaște că „există problema fondurilor”

Guvernul de la Berlin discută în continuare pachetul de ajutor în favoare de 3 miliarde de euro propus pentru Ucraina, a anunțat marți ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, potrivit agenției Ukrinform. Pistorius, care a…

Ben Stiller a povestit de ce el și soția sa s-au despărțit timp de 4 ani și cum au reușit să se împace

Actorul Ben Stiller a dezvăluit motivul pentru care el și soția sa, actrița Christine Taylor, s-au separat timp de patru ani și cum au reușit să își repare relația după o despărțire atât de lungă,…

Neil Gaiman, unul dintre cei mai cunoscuți scriitori britanici, acuzat de agresiune sexuală de mai multe femei

Neil Gaiman, autorul romanelor „Coraline”, „American Gods” sau „Anansi Boys”, este acuzat de opt femei de agresiune sexuală și comportament sexual inadecvat, scrie BBC. Scriitorul de romane fantasy și science fiction se confruntă cu noi…

DIICOT a deschis dosar penal în cazul centrelor din Mureș pentru copii cu dizabilități, ținuți închiși, în condiții insalubre / Și Parchetul General a fost sesizat

Procurorii DIICOT au anunțat marți, într-un comunicat de presă, că au deschis un dosar penal, după o sesizare depusă de Centrul de Resurse Juridice (CRJ), în legătură cu situația de la centrele de îngrijire a…

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.