Infecțiile în timpul sarcinii pot afecta atât mama, cât și fătul. Cele mai importante 10 sfaturi pentru a le preveni - HotNews.ro

Infecțiile în timpul sarcinii pot afecta atât mama, cât și fătul. Cele mai importante 10 sfaturi pentru a le preveni - H
📅 2025-05-22

Infecțiile din timpul sarcinii pot afecta atât mama, cât și fătul. Listeria, infecția cu streptococ, bolile cu transmitere sexuală, toxoplasmoza sau chiar înțepăturile de țânțari pot crea mari probleme de sănătate în perioada sarcinii. Șansele de a naște un copil sănătos cresc dacă gravida ia câteva măsuri de precauție și face alegeri sănătoase.

Nu toate defectele congenitale pot fi prevenite, dar femeile își pot crește șansa de a avea un copil sănătos prin prevenirea infecțiilor înainte și pe durata sarcinii.

Healthychildren.org prezintă o listă cu 10 sfaturi pentru a preveni infecțiile în timpul sarcinii.

Mențineți igiena mâinilor

Menținerea unei bune igiene este foarte importantă. Spălarea frecventă a mâinilor, mai ales în preajma copiilor, este esențială.

Spălarea regulată a mâinilor, mai ales înainte și după anumite activități, este cel mai bun mod de a îndepărta germenii, de a evita îmbolnăvirile și de a preveni infecțiile.

Este în mod special important ca mâinile să fie spălate înainte și/sau după activități precum folosirea toaletei, înainte de manevrarea hranei și după suflarea nasului. Dacă apa și săpunul nu sunt disponibile, se pot folosi geluri dezinfectante pe bază de alcool pentru mâini.

Evitați carnea gătită insuficient și pe cea procesată

Gătirea completă a cărni este și ea foarte importantă. Sucurile din carne trebuie să fie limpezi, nu sângerii. Carnea tocată trebuie gătită la minimum 71°C, cea de pui la cel puțin 74°C, iar alte cărnuri, precum cea de vită și porc, trebuie gătite la minimum 63°C și lăsate să se odihnească câteva minute după gătit.

Nu se recomandă consumul de hotdog, carne din conserve sau mezeluri decât dacă sunt reîncălzite la aburi. Carnea gătită insuficient și carnea procesată pot conține bacterii periculoase precum Listeria monocytogenes.

Evitați laptele crud și alimentele produse din lapte nepasteurizat

Se recomandă evitarea consumului de lapte crud, nepasteurizat și a alimentelor produse din lapte nepasteurizat.

Nu se recomandă consumul de brânzeturi moi precum feta, brie și queso fresco, decât dacă sunt etichetate ca fiind produse din lapte pasteurizat. Produsele din lapte nepasteurizat pot conține bacterii periculoase.

Discutați cu medicul

Discuțiile cu medicul obstetrician despre streptococul de grup B sunt recomandate în această perioadă.

Una din patru femei este purtătoare a acestei bacterii, fără să fie bolnavă. Un test simplu vaginal spre finalul sarcinii va arăta dacă mama este purtătoare a acestui tip de bacterie, iar dacă da, gravida trebuie să discute cu medicul despre cum își poate proteja fătul.

Vaccinuri recomandate înainte de sarcină sau în timpul ei

În perioada sarcinii și chiar înainte este bine să discutați cu medicul despre vaccinuri. Există vaccinuri recomandate înainte de sarcină, pe timpul sarcinii sau imediat după naștere.

Vaccinarea adecvată la momentul potrivit ajută la menținerea sănătății. De exemplu, vaccinul gripal este în mod special important pe durata sarcinii.

Vaccinările pot ajuta fătul, prevenind îmbolnăviri grave sau probleme de sănătate pe toată durata vieții.

Testarea pentru infecții cu transmitere sexuală (BTS)

Testarea pentru infecții cu transmitere sexuală (BTS) are și ea un rol important în perioada sarcinii. Unele persoane care au BTS nu se simt bolnave și nici nu au simptome. Este important ca femeile să știe dacă au BTS pe durata sarcinii pentru că acestea pot avea efecte serioase asupra mamei și fătului.

Dacă o gravidă este testată pozitiv pentru BTS, trebuie să discute cu medicul despre protecția ei și a copilului său. Unele BTS se pot trata și pe durata sarcinii.

Evitați persoanele care suferă de boli cauzate de infecții

O altă recomandare este evitarea persoanelor care suferă de infecții. Este foarte important, mai ales în cazul infecțiilor precum varicela sau rubeola. Varicela poate produce complicații ale sarcinii și defecte congenitale; rubeola poate produce malformații congenitale serioase și crește riscul gravidei de a pierde sarcina și pentru deces fetal.

Gravidele ar trebui să se ferească de orice persoană care suferă de aceste infecții, dacă nu au avut deja aceste boli în copilărie sau înainte de sarcină sau dacă nu au fost vaccinate împotriva lor.

Protejați-vă împotriva țânțarilor și a altor insecte

În perioada sarcinii este necesară protecția împotriva insectelor care pot transmite diferite boli. Țânțarii infectați pot transmite Zika, un virus care asociat cu defecte congenitale.

Mușcăturile de căpușe pot răspândi boli precum boala Lyme, care produce complicații ale sarcinii, dacă nu este tratată.

În perioadele când țânțarii și căpușele sunt active, se recomandă purtarea de bluze cu mâneci lungi și pantaloni lungi în afara casei. De asemenea, este recomandată folosirea de repelente acreditate împotriva insectelor, care conțin unul dintre următoarele ingrediente active: DEET, picaridin, IR3535 sau ulei de lemn de eucalipt (para-menthane-3,8-diol).

De asemenea, este de preferat evitarea călătoriilor în zone în care infecțiile pot fi periculoase pentru gravidă și copil.

Măsuri de precauție la schimbarea litierei pisicii

Ideal ar fi ca o femeie însărcinată să nu schimbe litiera pisicii și să evite contactul cu nisip potențial contaminat.

Dacă, totuși, o gravidă trebuie să schimbe litiera pisicii, este obligatoriu ca ea să poarte mănuși și să își spele ulterior mâinile. Litiera murdară a pisicii și nisipul pot conține un parazit periculos care produce infecția numită toxoplasmoză.

Rozătoarele, șopârlele și țestoasele, de evitat ca animale de casă în această perioadă

Anumite tipuri de animale de casă – rozătoare, șopârle, țestoase – și mai ales secrețiilor lor sunt de evitat în perioada sarcinii.

Dacă există un rozător pe post de animal de casă, precum hamster sau porcușor de Guineea, altcineva trebuie să îl îngrijească până după naștere. Unele rozătoare pot purta un virus periculos numit virusul coriomeningitei limfocitare (LCMV).

Foto: Dreamstime.com

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri hotnews

Marea Britanie dezbate castrarea chimică a infractorilor sexuali pentru a face loc în închisori

Marea Britanie ia în considerare impunerea castrării chimice pentru infractorii sexuali în cadrul unei reforme a sistemului de justiție, menită să elibereze locuri în închisorile supraaglomerate, transmite joi agenția Reuters. Una dintre primele măsuri luate…

Primarul unui oraș din Franța a demisionat după 53 de ani de mandat pentru a-şi îngriji soția bolnavă

Pierre Ducout, primul primar ales al orașului Cestas, de lângă Bordeaux, în 1972, și-a anunțat miercuri demisia, după 53 de ani petrecuţi în funcţie, transmite Le Figaro. Pierre Ducout şi-a dedicat viaţa punându-se în slujba…

Autostrada „Moldovei”: Până la sfârșitul anului se va putea circula pe 268 km din cei 319 km ai A7 construită prin PNRR, anunță șeful de la Drumuri

Până la finalul lunii iunie trebuie deschisă circulația și pe lotul 2 al Autostrăzii Ploiești – Buzău, parte a A7, între localitățile Mizil și Pietroasele, un tronson de autostradă de 28,35 km, a anunțat joi…

CONCURS: Ce au de spus liceenii despre lumea în care trăim?

Până pe 27 iunie liceeni din România și Republica Moldova se pot înscrie la un concurs de eseuri cu premii organizat de revista Dilema și susținut de PENNY România. Când ești adolescent, lumea e un…

Peste 90% din panourile fotovoltaice din România provin din China / Ar trebui să ne îngrijoreze acest lucru?

Aproape toate panourile fotovoltaice instalate în România – și la nivel global, de altfel – vin din China, arată datele Agenției Internaționale pentru Energie (AEI). Este acest lucru unul care ar trebui să ne îngrijoreze?…

Zile libere în iunie 2025. Când va fi următoarea minivacanță pentru români

Luna iunie 2025 are trei zile libere legale, dar două dintre acestea pică în zile de duminică. Este vorba de Ziua Copilului (1 iunie), Rusalii (8 iunie). În schimb, cei care lucrează la stat se…

Știre falsă care folosește imaginea Euronews, distribuită online. Reacția televiziunii: Investigăm de unde provine acest clip video

Un fals clip atribuit Euronews în care se susține că ar exista acuzații de interferențe electorale în România circulă online, a avertizat joi rețeaua de televiziune paneuropeană. Euronews English a postat pe pagina de Facebook…

Nicușor Dan, întâlnire la București cu opozantul lui Vladimir Putin care a „dispărut” în gulag anul trecut: „Onorat să mă întâlnesc cu Președintele ales”

Nicușor Dan s-a întâlnit joi la București cu disidentul rus Vladimir Kara-Murza, pe care Serviciul Federal de Securitate (FSB) al Rusiei a încercat să îl otrăvească de două ori. Informația a fost dezvăluită chiar de…

Principala pistă pe care merg anchetatorii în cazul uciderii fostului înalt oficial ucrainean în Madrid

Pista unei reglări de conturi în relație cu crima organizată este cea privilegiată după asasinarea fostului deputat ucrainean Andrii Portnov. Anchetatorii nu exclud însă nici varianta unei crime cu „motivații politice”, informează joi AFP, care…

MedLife aduce la Sibiu experți din țară și din străinătate pentru a dezbate cele mai noi tehnici abordate în chirurgia robotică urologică

Grupul MedLife organizează, în perioada 22–24 mai 2025, la Spitalul MedLife Polisano Sibiu (str. Izvorului nr. 1A), cea de-a XV-a ediție a simpozionului internațional CLERU – Clubul de Laparoscopie, Endoscopie și Robotică Urologică. Evenimentul reunește…

Good News

Only good and positive news.