Gastrita la copii – o problemă tot mai frecventă și adesea trecută cu vederea. Din ce motive apare și ce semne are - HotNews.ro

Gastrita la copii – o problemă tot mai frecventă și adesea trecută cu vederea. Din ce motive apare și ce semne are - Hot
📅 2025-05-21

Într-o lume în care stresul, alimentația dezechilibrată și medicamentele luate frecvent fac parte din viața multor familii, nici copiii nu sunt ocoliți de problemele digestive. Una dintre cele mai frecvente și subestimate afecțiuni la vârste fragede este gastrita – inflamația mucoasei stomacului. Există multe tipuri de gastrită însă simptomele gastritei la copii nu sunt întotdeauna evidente!

Gastrita este o inflamație a mucoasei stomacului, care de cele mai multe ori, se instalează pe fondul unor factori agresivi precum consumul de antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), alcool, infecția cu bacteria Helicobacter pylori (H. pylori) sau stresul sever sau consumul de alcool. Chiar dacă în cazul majorității oamenilor, gastrita nu este gravă și se ameliorează rapid cu tratament, există situații în care poate duce la ulcere și la un risc crescut de cancer la stomac, avertizează medicii americani de la vestita Clinică Mayo.

Gastrita la copii poate să apară în infecții virale sau din cauza antibioticelor

Aproximativ jumătate din populația lumii este infectată cu bacteria H. pylori, potrivit Institutului Național de Sănătate al SUA. La copii, pe lângă infecția cu H. pylori, gastrita poate fi cauzată de infecții virale (cum ar fi rotavirusul), utilizarea frecventă a AINS sau a antibioticelor, factori alimentari (alimente picante sau acide, exces de cofeină), stres emoțional, alergii sau intoleranțe alimentare și afecțiuni autoimune. Sistemul digestiv al copiilor diferă de cel al adulților prin enzime digestive imature, capacitate stomacală mai mică, sensibilitate gastrointestinală crescută și un sistem imunitar în curs de dezvoltare, ceea ce îi face mai predispuși la anumite probleme digestive.

Gastrita la copii poate fi acută (apare brusc) sau cronică (se dezvoltă lent, în timp). La fel ca la adulți, factorii declanșatori pot fi multipli: infecția cu Helicobacter pylori, medicamente antiinflamatoare (AINS), antibiotice, dar și stresul emoțional, alimentația nepotrivită (alimente picante, acide, cofeină), intoleranțe alimentare, alergii sau chiar boli autoimune.

Patru tipuri de gastrită posibile

1. Gastrita acută

Se instalează rapid și poate fi declanșată de o infecție virală (ex: rotavirus), administrarea de medicamente sau consumul de alimente iritante. Se manifestă prin:

2. Gastrita cronică cu H. pylori

Aproximativ 35% din populația SUA este infectată cu H. pylori. Sensibilitatea la această bacterie ar putea fi moștenită sau influențată de stilul de viață, adică de dietă și fumat. Și la copii poate fi prezentă infecția cu H. pylori, dar este adesea asimptomatică. Infecția cu H. pylori este prezentă la aproximativ 10 -15% dintre copiii din SUA cu vârsta sub 12 ani și la aproximativ 50 până la 60% dintre adulții din SUA cu vârsta peste 60 de ani. Adulții în vârstă prezintă un risc mai mare de gastrită din cauza subțierii mucoasei stomacale odată cu trecerea anilor și a susceptibilității crescute la infecția cu H. pylori sau la tulburări autoimune. Gastrita cronică crește riscul de cancer gastric.

3. Gastrita erozivă

Este o formă severă, mai rară la copii, dar posibilă în cazuri de boală gravă, spitalizări prelungite sau stres intens. Se caracterizează prin leziuni și sângerări ale mucoasei stomacale.

4. Gastrita autoimună

Apare atunci când sistemul imunitar atacă celulele stomacului. Este rară la copii, dar poate fi asociată cu alte boli autoimune precum tiroidita Hashimoto sau diabetul de tip 1.

Simptomele gastritei la copii nu sunt întotdeauna evidente!

Mulți copii nu pot exprima clar ce simt. Părinții trebuie să fie atenți la semne precum:

 Când trebuie mers la medic?

Este esențial să consulți un medic pediatru sau gastroenterolog dacă:

 Tratamentul gastritei la copii

Tratamentul depinde de cauză:

După tratament, se recomandă monitorizarea evoluției copilului și, uneori, teste repetate pentru confirmarea vindecării.

Ce ar trebui să mănânce și ce să evite un copil cu gastrită

Copiii cu gastrită trebuie să aibă o alimentație adaptată: cu accent pe alimente moi, fierte, fără condimente, iaurt simplu, orez, banane, legume fierte, carne slabă. Sunt multe alimente pe care nu ar trebui să le consume o persoană cu gastrită, inclusiv copiii: de la fructele acide (citrice, roșii) și legumele picante (ceapă, usturoi, ardei), cerealele rafinate și cele din porumb, produsele lactate grase, proteinele grase, până la deserturile procesate, băuturile zaharoase și acide (suc de citrice, suc de roșii), deoarece acestea pot irita mucoasa stomacului și agrava simptomele. Alimentele bogate în grăsimi și zaharuri ar trebui de asemenea evitate pentru a nu deranja stomacul și a înrăutăți afecțiunea.

Gastrita nu este o boală rezervată adulților. Este important ca părinții să fie vigilenți și să nu ignore semnele care pot indica o problemă digestivă. Cu un diagnostic corect și un plan de tratament personalizat, copiii se pot recupera complet și pot avea o viață sănătoasă și activă.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri hotnews

Armata SUA modifică fișele soldaților trangender „pentru a reflecta sexul biologic”. Decizii similare în cazul pronumelor și al „spațiilor intime”

Armata SUA va modifica fișele soldaților transgender pentru a arăta doar sexul lor de la naștere, conform unor îndrumări interne pe care le-a consultat Reuters și care oferă detalii cu privire la o serie de…

VIDEO Gluma lui Putin pe tema ocupării unei noi regiuni din Ucraina: „Și el vrea, mai mult din toate”. Pe cine a luat în vizor

Președintele rus Vladimir Putin a părut, în timpul unei vizite în regiunea Kursk din sud-vestul Rusiei, să se amuze pe tema ocupării militare a regiunii Sumî din Ucraina, chiar dacă Kremlinul susține că urmărește încheierea…

Dosar penal după o amenințare cu moartea la adresa lui Nicușor Dan

Un bărbat din Maramureș, susținător al lui George Simion, a amenințat că îl omoară pe președintele ales, Nicușor Dan, într-un mesaj care a devenit viral pe rețelele sociale, potrivit Antena 3 CNN, iar polițiștii s-au…

Ilie Bolojan, prezent la prima ședință PNL în format extins după alegeri 

Liderii PNL, atât de la nivel național dar și din teritoriu, se află miercuri, de la ora 18:00, într-o ședință extinsă, care are loc la Vila Lac 1 din București.  La ședință participă parlamentari, lideri…

ULTIMA ORĂ VIDEO Dacia Bigster, testat de EuroNCAP. Juriul nu s-a abținut de la comentarii referitoare la reputația mărcii

Cel mai recent pachet de teste de siguranță realizat de EuroNCAP a adus laolaltă mai multe autovehicule ale unor mărci europene și din China. Patru dintre modelele testate nu au reușit să obțină scorul maxim,…

Macron cere guvernului francez acțiuni împotriva Frăției Musulmane. Raport amplu despre „gravitatea” situației

Președintele Emmanuel Macron a ordonat guvernului, miercuri, să elaboreze propuneri în contextul „gravității faptelor” stabilite într-un raport cu privire la mișcarea Frăția Musulmană din Franța, a anunțat Palatul Elysee, potrivit AFP. „Date fiind importanța subiectului…

De câți bani am nevoie la pensie pentru a-mi păstra nivelul de trai? Și cum să-i obțin?

Oamenii nu numai că intră uneori în pensie cu o concepție greșită, dar planurile pe care și le fac cu privire la pensionare rareori sunt validate de viața reală. Adolescenții de azi vor trăi mai…

VIDEO Incident cu o delegație de diplomați, inclusiv din România, în Cisiordania: Armata israeliană recunoaște că a deschis „focuri de avertisment”

Armata israeliană a deschis focul asupra unui grup de diplomați străini, inclusiv din România, aflați într-o vizită în nordul Cisiordaniei, lângă tabăra de refugiați din Jenin. Potrivit armatei israeliene, a fost vorba despre focuri de…

DEZVĂLUIRI. În ziua votului, o rețea a trimis mesaje electorale automate. În spatele ei se află un partid care acum rămâne fără parlamentari

„A extras date dintr-o bază și a trimis automat mesaje către utilizatori de rețele sociale”, au explicat mai mulți programatori, pentru site-ul de investigații Snoop, cum a funcționat rețeaua pe 18 mai, în ziua turului…

CCR anunță când va analiza contestația lui George Simion pentru anularea alegerilor prezidențiale

Curtea Constituțională a României (CCR) a anunțat miercuri, într-un comunicat de presă, că cererea liderului AUR, George Simion, în care acesta a solicitat anularea celui de-al doilea tur al alegerilor prezindențiale, va fi dezbătută într-o…

Good News

Only good and positive news.