Franța comemorează marți victimele atacului mortal asupra redacției revistei de satiră Charlie Hebdo, care a șocat opinia publică franceză și cea internațională cu 10 ani în urmă, marcând totodată începutul unui val de atacuri militante islamiste asupra țării și alimentând o dezbatere despre libertatea presei care continuă să stârnească polemici și astăzi, scrie Reuters.
Doi atacatori mascați afiliați Al Qaeda, înarmați cu puști automate, au luat cu asalt fostul sediu al revistei Charlie Hebdo și au ucis 12 persoane. Atacatorii au dorit să îl răzbune pe profetul Mahomed la aproape un deceniu după ce revista săptămânală publicase caricaturi care îl satirizau.
Crimele au declanșat un val de simpatie internațională, exprimată prin sloganul „Je Suis Charlie” (Eu sunt Charlie) și au provocat o dezbatere aprinsă despre libertatea de expresie și religie într-o Franță laică.
„Au fost scene pe care nu le voi uita niciodată”, a declarat fostul președinte francez François Hollande pentru Reuters. „A trebuit să acționăm și am făcut-o responsabil, conștienți că nu s-a terminat și că vor mai urma alte tragedii. Și au fost”, a adăugat el.
Președintele Emmanuel Macron și primarul Parisului, Anne Hidalgo, vor conduce marți ceremoniile de comemorare, care includ o depunere de coroane și un moment de reculegere în trei locuri diferite din capitala franceză.
Filiala din Yemen a Al Qaeda îl pusese pe Stephane Charbonnier, redactorul-șef de atunci al revistei Charlie Hebdo, pe „lista celor mai căutați” după ce revista publicase pentru prima dată imaginile cu Profetul Mohamed în 2006.
Doi atacatori, născuți și crescuți în Franța, au luat cu asalt sediul revistei Charlie Hebdo pe 7 ianuarie 2015, deschizând focul. Aceștia au ucis opt membri ai echipei editoriale, inclusiv pe Charbonnier, și alte patru persoane înainte de a fi împușcați mortal de poliție.
În următoarele două zile, un alt bărbat, născut tot în Franța, a ucis o polițistă și patru ostatici evrei într-un supermarket kosher dintr-o suburbie a Parisului. Și el a fost împușcat mortal de poliție.
Peste 250 de persoane au fost ucise în Franța în atacuri islamiste de atunci, evidențiind dificultățile țării de a contracara amenințarea reprezentată de militanții jihadiști.
Aniversarea a generat o reflecție reînnoită în Franța asupra libertății presei. Hollande și-a exprimat îngrijorarea că autocenzura crește din cauza fricii.
„Ar trebui să publicăm desene, să proiectăm anumite imagini sau să redactăm reportaje când știm că acestea ar putea răni personalități sau comunități? Există o formă de autocenzură care a prins rădăcini”, a spus el.
Charlie Hebdo a publicat un număr special pentru a marca aniversarea, având pe copertă un om așezat pe țeava unei arme și cuvântul „Indestructibil!” scris dedesubt.
FOTO: Lafargue Raphael Abaca Press / Profimedia Images„Astăzi, valorile Charlie Hebdo – precum umorul, satira, libertatea de exprimare, ecologia, laicitatea, feminismul, pentru a numi doar câteva – nu au fost niciodată atât de amenințate”, afirmă un editorial publicat de revistă.
Agenția Reuters amintește însă că jurnalismul fără tabuuri al revistei Charlie Hebdo divizează Franța. Pentru musulmani, orice reprezentare a profetului Mohamed este considerată blasfemie.
Criticii Charlie Hebdo acuză revista că depășește limitele și că devine islamofobă prin publicarea repetată a caricaturilor cu profetul sacru al islamului. Revista neagă aceste acuzații și susține că satirizează toate religiile, inclusiv creștinismul.